«Пронесімо гідно впродовж життя все те, що ми отримали в хрещенні», – владика Володимир на Богоявлення

-
Post font size
+

Християнин є тим, хто названий в ім’я Христа. Як важливо гідно пронести впродовж життя це, що ми отримали в хрещенні. Ми не лише були занурені у воду, а в смерть та Воскресіння Ісуса Христа. Вода в Біблії є також символом достатку і родючості. Як лише на спраглу землю впаде дощ, то вона приносить плоди. Ми є також покликані приносити плоди різного роду, хто скільки зможе (молитви з обряду хрещення). Про це сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир під час нічної Архиєрейської Божественної Літургії на свято Богоявлення в Архикатедральному соборі святого Юра у Львові.

Відео проповіді дивитися тут

«Різдвяні свята – це споглядання на дитину. Ісус народжується серед людей, також потребує людей, щоб зробити перші кроки на цій землі. Сходячи в Йордан, він також послуговується людиною», – зауважив проповідник.
«Сьогодні дякуємо Івану Хрестителю за приготовану дорогу, за руки, з яких наш Спаситель прийняв хрещення, розпочавши свою місію на землі», – підкреслив архиєрей.

За його словами, Іван був авторитетною особою в народі, мав своїх прихильників, учнів. При найменшому бажанні він міг створити якусь альтернативну релігійну течію чи секту. Але він уступає дорогу для Ісуса. Тим самим показує, що Бог не має йти за нами, а ми повинні наслідувати Бога.

Євангелист Матей (Мт. 3, 13-17), – каже далі проповідник, – розповідає нам про подію хрещення Ісуса на Йордані. Початок є вдалий, відкрите небо, з неба лине голос : «Ти Син мій улюблений», в Тобі моє уподобання». Ісус може у всіх випадках своєї діяльності надіятися на Отця Небесного. Це чудовий приклад для кожної людини, особливо для дітей та молоді, щоб не розчаровуватися у своїх життєвих кроках. А невдачі можуть бути також добрим досвідом, не завжди варто спішити з висновками чи вчинками.

Відтак владика Володимир поділився, що в йорданську-богоявленську ніч вже вчергове приходять роздуми, що життя людини складається з певних етапів. Це своєрідна подорож через різні проміжки часу, від дитинства аж до золотого віку. На кожному етапі життя є свої виклики.

«Сьогодні святкуємо цей момент, коли Ісус також переходить певний етап земного життя і діяльності. Він покидає родину, Назарет, йдучи на Йордан хреститися від Івана, який теж мав свою історію життя. Будь-яке завдання потребує відповідного приготування, роздумів, тиші… Після 30 років біблійного мовчання і приготування Ісус Христос розпочинає проповідувати Відкуплення, водночас сам бувши Відкупителем», – додав проповідник.

«Дуже важливо бути закоріненими в Бозі. Може не всім вдається однаково приносити плоди. Це зрозуміло і природно, бо до Бога є стільки доріг, скільки людей. Тому нехай буде благословенна дорога кожного з нас!» – побажав єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

Опісля Божественної Літургії відбувся чин ВЕЛИКОГО ОСВЯЧЕННЯ ВОДИ СВЯТИХ БОГОЯВЛЕНЬ

Більше фото –альбом у фейсбуці

Останні новини

У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...