Ігуменом Свято-Успенської унівської лаври обрано отця Йосафата Войтека, Глава УГКЦ затвердив вибір і привітав братію

-
Post font size
+

19 грудня 2023 року у Свято-Успенській унівській лаврі Студійського уставу відбулися вибори ігумена, на яких як представник Глави УГКЦ головував владика Теодор Мартинюк. Новим її очільником виборча Загальна рада обрала ієромонаха Йосафата Войтека. Цей вибір окремим Декретом уже затвердив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, а відтак і привітав новообраного ігумена студитів.

Отця Йосафата ігуменом Свято-Успенської унівської лаври Блаженніший Святослав затвердив на 5 років, починаючи з 20 грудня 2023 року.

У вітальному листі Глава УГКЦ привітав усю братію і зокрема о. Йосафата з обранням. Цей вибір Патріарх назвав «плодом молитов братії монастиря», який він щиро приймає, дякуючи Господу Богові за те, що покликав о. Йосафата до такого відповідального служіння. «Це вияв великої довіри до Вас з боку Ваших співбратів і знак того, що вони підтримуватимуть Вас у здійсненні Вашого уряду для добра монастиря. Прийміть від мене слова вдячності за жертовне служіння монахів студитів, яке є благословенням для нашої Церкви», — йдеться у листі.

Глава Церкви звернув увагу, що о. Йосафат став ігуменом у непростий час, коли на українській землі триває страхітлива загарбницька війна. «Ця війна залишить по собі не тільки знищені та випалені міста і села, а й глибокі рани в серцях українців, — наголосив Блаженніший Святослав і додав: — Ви це бачите вже сьогодні, адже прихистили в Унівській лаврі сотні зранених переселенців, які, тікаючи від жахіть війни, шукають у вас, окрім захисту, душевної розради і підтримки. Брати-монахи, виявляючи до них гостинність, об’явили їм обличчя милосердного Бога, який завжди перебуває на боці скривджених і стражденних».

Кількість зранених людей, за словами Предстоятеля, зростатиме і їх потрібно буде «лікувати» молитвою та святими Господніми Таїнствами. «Прошу милосердного Бога, щоб Вам та Вашим співбратам не забракло сил для цього важкого, але благословенного служіння», — зазначив Отець і Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав закликав новообраного ігумена студитів бути відкритим до дії Святого Духа, віддав його служіння під особливу опіку Матері Божої та молитовний провід усопших отців і братів Студійського уставу, які «стоячи при Господньому престолі, випрошують для Вас потрібних Господніх ласк», а також побажав, щоби св. Йосафат Кунцевич був для нього прикладом стійкості й вірності Христові та Його Церкві.

Попросивши о. Йосафата і всю братію про молитву, Блаженніший Святослав запевнив, що, як духовний батько, опіці якого доручена Свято-Успенська унівська лавра, підтримуватиме всі ініціативи нового ігумена, котрі будуть спрямовані на розвиток нашої Церкви, проповідь Божого слова та добро боголюбивого люду. «Прошу милосердного Бога, щоб період Вашого урядування був позначений зміцненням монастиря і ревними покликаннями до богопосвяченого життя», — додав Глава УГКЦ.

Довідка
Ієромонах Йосафат народився 8 червня 1970 року в селі Чуловичі на Львівщині. У 1990 році вступив до монастиря та 18 червня 1994 року був пострижений у Малу Схиму. Після закінчення Львівської духовної семінарії був рукоположений в ієромонахи 2 січня 1999 року. Протягом свого перебування в монастирі був настоятелем обителі Святого Івана Богослова в Рудно впродовж 1998–2005 років і намісником Свято-Успенської Унівської лаври з 2005 по 2010 роки.

Нагадуємо, попереднього ігумена Свято-Успенської унівської лаври о. Йону Максіма Святіший Отець Франциск іменував архиєпископом і митрополитом Пряшівським, Главою Словацької Греко-Католицької Церкви.

Джерело: Департамент інформації УГКЦ

Останні новини

Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...
Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...