Центр опіки сиріт закликає молитися за дітей, які потребують батьківської любові

-
Post font size
+

Щорічно, у другу неділю листопада, вся Україна молиться за дітей-сиріт. У Центрі опіки сиріт Львівської Архиєпархії усіх охочих запрошують прийти в храм Матері Божої Неустанної Помочі (Марії Сніжної) у Львові, об 11.00, на Божественну Літургію.

— День молитви за сиріт покликаний пригадати людям, що є дітки, які потребують особливої уваги, опіки та нашої молитви. Ми прагнемо, щоб цей день спонукав пам’ятати про таких дітей постійно і просити Бога за них. У Центрі опіки сиріт є гарна традиція — ми роздаємо іконки зі зображенням Святої родини і молитвою за сиріт, у якій вписуємо ім’я сироти, щоб охочий міг взявши образок та за кожної нагоди молився за цю дитину. Маємо кілька історій, які свідчать про значимість такої духовної підтримки, — розповів отець Тарас Мисяковський, капелан і помічник голови Центру опіки сиріт.

Священник поділився історією, яку розповів очільник Центру опіки сиріт отець Роман Прокопець. Якось, після Божественної Літургії, коли моляться за сиріт, отцеві Романові трапився образок з іменем дівчинки, якій було 17 років. Він вирішив, що вона вже доросла й обрав ікону з іншим іменем. Наступного дня, коли з дітьми поїхали у відпустове місце, після Богослужіння витягували іконки з іменами дітей і отцеві Романові знову трапилося ім’я тієї ж 17-літньої дівчинки, хоча ті образки перемішували та роздавали на парафії. Тож священник вирішив, що повинен дослухатися до такої ситуації. За якийсь час отець Роман, під час виступу на круглому столі, де були присутні старші діти-сироти, розповідав цю історію. Після заходу до нього підійшла дівчинка, яка назвала себе і сказала, що це за неї священник молився. Це був час, коли вона переживала велике випробування і просила Бога про духовну підтримку. Ця історія ще раз засвідчила наскільки сироти потребують молитви.

Капелани докладають багато зусиль, щоб у суспільстві сформувати культуру дбайливого ставлення до сиріт.

— Тепер, коли маємо храм Матері Божої Неустанної Помочі (Марії Сніжної), формуємо парафіяльну спільноту, завдяки якій зможемо інформувати більше людей про діяльність Центру опіки сиріт, нашого Дому милосердя, волонтерської спільноти «Руки допомоги». І цьому сприяють різні події, які проводимо. Під час Великого посту, до храму на реколекції, запрошували студентів професійних училищ, серед яких є багато випускників шкіл-інтернатів. Наші парафіяни молилися разом із ними. У нас вже було декілька Христин дітей-сиріт, що теж є важливою складовою їхньої духовної підтримки. Ми запрошуємо всіх людей доброї волі до молитви за сиріт. Можливо хтось хоче доєднатися до спільноти, стати хрещеними, наставниками, опікунами, всиновителями чи просто друзями для цих дітей. До нас можна звертатися через електронну пошту, фейсбук, телефоном, — підкреслив отець Тарас.

У Центрі опіки сиріт, завдяки допомозі небайдужих людей і волонтерів, для дітей упродовж року організовують різноманітні заходи.

— Ми розвиваємо два напрями — допомогу дітям і працю з ними, а також працюємо над зростанням волонтерської спільноти. У Домі милосердя організовуємо зустрічі волонтерів спільноти «Руки допомоги», проводимо для них тренінги, навчання, щоб вони розуміли психологію дітей і знали, які інструменти використовувати у праці з ними. Ця спільнота допомагає організовувати різні заходи, одноденні чи кількаденні табори, виїзди, школи, акції до різних свят, роздавати листи до Миколая, а також поширювати інформацію про підтримку дітей-сиріт. Ще у нас є Школа нового волонтера. Там, перед навчанням, ми проводимо співбесіди, проговорюємо наші правила і цінності, а під час місячного навчання пропрацьовуємо головні навички та ділимося досвідом волонтерства, — пояснив отець Маркіян Кузьмич, капелан Центру опіки сиріт, відповідальний за роботу з волонтерами, сотрудник парафі Святого Миколая Чудотворця.

У Центрі опіки сиріт вже почалися приготування до свята Миколая. Цьогоріч його відзначаємо 6 грудня. Щороку, з цієї нагоди, капелани організовують низку заходів, щоб дітям було цікаво і корисно.

— Традиційно збираємо від дітей-сиріт листи до Миколая та через сайт і соцмережі роздаємо їх небайдужим людям, а потім організовуємо вручення подарунків. Зголошуватися може кожен охочий. Закликаємо благодійників не задаровувати дітей солодощами, а краще скерувати свою допомогу на оплату екскурсійної поїздки, перебування у таборі в горах, оплатити тренування на лижах чи якесь інше навчання. Також, у грудні-січні, плануємо три різдвяні школи з виїзом в Карпатах. Тож шукаємо людей, які допоможуть організувати ці поїздки. Вже в понеділок, 13 листопада, капелан Центру опіки сиріт отець Остап Нич вирушає з дітьми з НРЦ «Мрія» у щорічне паломництво в Меджигоріє. Такий духовний супровід кілька років можливий завдяки підтримці небайдужих людей, — додав отець Маркіян.

Загалом, цілий рік наповнений різними активностями й у будь-який період можна доєднуватися з допомогою дітям-сиротам.

Закликаємо у своїх молитвах просити Господа про допомогу і підтримку дітей, які позбавлені батьківської любові.

Молитва за дітей сиріт

Всемогутній і Милосердний Боже, наш Небесний Отче! До Тебе заносимо сьогодні наші вдячні і благальні молитви. Дякуємо Тобі за дар життя кожної людини і кожної дитини.

Ласкаво просимо Тебе, Небесний Отче: поблагослови дітей-сиріт, покинутих, позбавлених батьківської турботи та любові. Зігрій їхні серця, збери їх під Свої крила, щоб вони відчули Твоє піклування, сповнене любові і милосердя та втішилися радістю, що у Тобі мають найкращого Батька. Зціли їхні серця від зранень фізичних і духовних. Вилий на них повноту Твоєї любові і Твого милосердя. Поблагослови, Небесний Отче, усіх людей і всі сім’ї, які опікуються сиротами, щоб Твій мир і Твоя благодать завжди перебували з ними.

А Ти, Пресвята Богородице, Мати і Заступнице наша, потіхо і прибіжище сиріт, покрий своїм небесним Покровом усіх дітей та будь для них ласкавою і люблячою Матір’ю. Амінь.

Підготувала Наталія Павлишин

Останні новини

Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...