Проєкт «Наш архіпастир. Андрей Шептицький». Виставка рисунків Олекси Новаківського

-
Post font size
+

Проєкт «Наш архіпастир. Андрей Шептицький» – це експозиція, яка демонструє репродуковані портретні образи митрополита Андрея, виконані Новаківським, з авторськими нотатками художника. Виставка є частиною проєкту, започаткованого з метою створення візуального архіву, який стане навчальною базою для подальшого дослідження доробку митця.

Завданням експозиції є ознайомлення з рисунками, котрі зберігаються у приватній збірці родини Новаківських. Мова йде про сотні графічних творів, дотепер переважно непублікованих, в корпусі яких окремою великою групою фігурують портрети митрополита Андрея Шептицького.

«Наш архіпастир» – написано рукою Новаківського на одному з ескізів, репродукованих на виставковій панелі. Ця формула виразно відображає близькі стосунки художника та його великого мецената!

• Візуальний наратив систематизовано у послідовні розділи: «Художник і його меценат», «Ракурси, формати, матеріали», «Іконографія: портрет у кріслі», «Папський портрет як модель», «Основний іконографічний тип», «Мотив собору св. Юра», «Мотив благословення», «Авторські сигнатури».

Виставковий проєкт є результатом тривалої співпраці Українського католицького університету з родинною фундацією панства Новаківських.

• Автор проєкту: Ігор Жук – викладач, доцент кафедри історії Гуманітарного факультету УКУ.

• Партнери проєкту: Гуманітарний факультет УКУ, Центр Шептицького, проєкт «Новаківський space».

Виставкова експозиція триватиме від 1 листопада по 1 грудня включно!

Розташування – хол Центру Шептицького.

ВХІД ВІЛЬНИЙ

ДОВІДКА:
Олекса Новаківський – 1872-1935 – український живописець і педагог, представник експресіонізму. У 1913 р. заснував у Львові художню школу. 1924-1925 рр. викладач Українського таємного університету у Львові. Працював у побутовому, історичному жанрі, а також портрети, пейзажі та натюрморти.

Останні новини

Світлий понеділок Ді 1,12-17,21-26; Ів 1,18-28 (о. д-р Турконяк Р.) Винники 06.05.2024. Уривок із книги апостольських Діянь описує...
Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...