У Львові відзначили 20-ліття від початку будівництва духовного комплексу на проспекті Папи Івана Павла ІІ

-
Post font size
+

Цьогоріч минає 20 років від початку будівництва комплексу Львівської духовної семінарії Святого Духа, Філософсько-богословського факультету та Патріаршого дому на проспекті Папи Івана Павла ІІ у Львові. 19 жовтня авторська група архітекторів, яка працювала над проєктом, зібралася у корпусі семінарії, аби відзначити подію.


Авторська група архітекторів, яка працювала над комплексом, отець Богдан Прах та отець Ігор Бойко

Зустріч розпочалася спільною молитвою, яку очолив отець Богдан Прах, віцепрезидент УКУ, колишній ректор Львівської духовної семінарії (1998—2007) та Українського католицького університету (2013-2023). У молитві складали подяку Богові та згадували тих, які відійшли у вічність.

На святкування завітали ректор Львівської духовної семінарії о. Ігор Бойко, архітектор та керівник авторського колективу Євген Дацишин, головний архітектор та автор ідеї Юрій Горалевич, а також архітектори та інженери-будівельники Ростислав Стоцько, Олексій Луців.

Отець Богдан Прах подякував усім, хто долучився до втілення будівництва духовного комплексу:

«Памʼятаємо, з яким великим зусиллям ми проєктували, будували, трудилися над цією будівлею на славу Божу, нашої Церкви та всього українського народу. Радію, що ми є сьогодні знову разом у цій будівлі, у цій красі, над якою спільно працювали. Ці простори зараз служать студентам Львівської духовної семінарії та Українського католицького університету, Главі та Отцеві УГКЦ Блаженнішому Святославу. Ми називали цей комплекс “Українським Ватиканом” і вдячні за те, що Господь дозволив нам втілити наші задуми в життя».


Отець Богдан Прах

Ректор Львівської духовної семінарії о. Ігор Бойко звернувся з вітальним словом до присутніх:

«Ми сьогодні маємо комфортні умови, у яких можуть вчитися і формуватися семінаристи. У часи повномасштабної війни до нас приїжджали різні делегації з-за кордону, які були вражені тим, як збудований комплекс Львівської духовної семінарії, як він виглядає та функціонує. Висловлю велику вдячність всім, хто був причетний до створення цієї будівлі».


Отець Ігор Бойко

Після молитви учасники мали коротку екскурсію Львівською духовною семінарією Святого Духа та Філософсько-богословським факультетом УКУ.


На Філософсько-богословському факультеті УКУ

В одному з інтерв’ю отець Богдан Прах пригадує:

«Найприємнішим у будівництві семінарії для мене був процес проєктування: я їздив у різні країни Європи, заглядав до різних семінарій – і сучасних, і давніх. З багатьох почерпнув цікаві рішення, деякі ми втілили у Львові: великі вікна в їдальні, широкі коридори, багатофункційність приміщень. Найважчим, мабуть, було знайти виконавців, бо на той час у Львові практично не було компаній, які могли побудувати такий об’єкт. До речі, Львівська семінарія спроєктована у формі голуба, бо має ім’я Святого Духа».


Із архіву отця Богдана Праха

Комплекс був збудований за проєктом групи архітекторів «Сенс-ПП». За його реалізацію, авторську групу на чолі з керівником авторського колективу Євгеном Дацишином та отцем Богданом Прахом, відзначили Державною премією України в галузі архітектури у 2008 році.


Початок будівництва комплексу

Нагадаємо, що 2001 року в рамках візиту до України Папа Римський Іван-Павло II благословив наріжний камінь під будівництво комплексу Львівської духовної семінарії Святого Духа на вулиці Хуторівка (нині проспект Івана-Павла II). З того часу розпочалася робота над проєктуванням комплексу.

Протягом 2001-2006 років, за проєктом групи архітекторів «Сенс-ПП», було збудовано новий комплекс споруд: корпус Львівської духовної семінарії (зокрема господарський корпус), Філософсько-богословський факультет Українського католицького університету та студентат оо. Редемптористів, згодом Патріарший дім. Посвячення новозбудованого комплексу семінарії відбулося у серпні 2005 року за участі Патріарха Любомира Гузара та членів Синоду єпископів УГКЦ.

Останні новини

У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...