Синкела у справах духовенства Львівської Архиєпархії отця Юрія Чудяка призначили секретарем Душпастирської ради

-
Post font size
+

3 жовтня в Патріаршому домі у Львові відбулася зустріч Душпастирської ради Патріаршої курії УГКЦ, під час якої було вручено Декрети іменування новим заступникові голови та секретареві.

Заступником голови Душпастирської ради Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав призначив єпископа-помічника Київської архиєпархії і секретаря Синоду Єпископів УГКЦ владику Андрія Хім’яка, а секретарем — синкела у справах духовенства Львівської Архиєпархії о. Юрія Чудяка.

На початку зустрічі голова Душпастирської ради владика Кеннет Новаківський привітав усіх присутніх, а також звернув увагу на зміни, які Синод Єпископів цього року вніс у Положення про Душпастирську раду Патріаршої курії УГКЦ. Відтак технічний секретар ради о. Андрій Шестак зачитав Декрети іменування владики Андрія Хім’яка заступником голови Душпастирської ради і о. Юрія Чудяка її секретарем.

Перш ніж звернутися до працівників структур Патріаршої курії, присутніх на зустрічі, владика Андрій Хім’як вручив патріаршу грамоту Блаженнішого Святослава голові Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я с. Севастіані Карвацькій з нагоди 50-річчя.

«Оцінюючи Вашу ревність для Божої слави, — йдеться у грамоті Блаженнішого Святослава для с. Севастіани, — а саме: вірне свідчення євангельського життя на основі обітів убогості, послуху і чистоти; плекання духу християнської любові; жертовне служіння в комісії Душпастирства охорони здоров’я, яке увінчалося численними плодами, особливо під час пандемії Covid-19 і війни супроти російського агресора, складаємо Вам сердечну подяку та висловлюємо визнання і похвалу. За все, що Ви зробили в тиші своєї келії та в гаморі парафіяльного і суспільного життя, нехай милосердний Господь віддасть Вам сторицею. У Його руки передаємо Ваше подальше життя і служіння. А Пресвята Богородиця хай буде Вашою заступницею і помічницею в усіх починаннях на Божу славу та для добра Церкви».

Звертаючись до членів Душпастирської ради, владика Андрій Хімʼяк подякував за теплі оплески з нагоди початку його і о. Юрія Чудяка нового служіння. «Це — вияв довіри, за яку дякуємо і яку старатимемося оправдати. Це не реформа ради, а природна зміна кадрів. Ми відчуваємо потребу ближчого спілкування, а також тут підсилити працю владики Кеннета, який з об’єктивних причин фізично перебуває далеко», — зазначив архиєрей.

Заступник голови Душпастирської ради розповів про два напрями її діяльності. Перший — діяльність кожної комісії, яка складає плани, завдання. Другий — послужити структурам УГКЦ поза Україною.

Отець Юрій Чудяк подякував Блаженнішому Святославові за довіру і Митрополиту Ігореві Возьняку за благословення.

«Владика Андрій казав, що хотів би бачити в мені людину, яка генерує ідеї. Проте в нас вже є Душпастирський план, який би мав втілюватися до 2030 року. Маємо гарний скелет. Свої обов’язки я найперше вбачав би у системній праці. Маючи вже певний досвід як парох і досвід праці синкела у справах духовенства, розумію, що системна співпраца дуже важлива», — зазначив новопризначений секретар Душпастирської ради.

Наприкінець заступник голови Душпастирської ради запланував зустріч із кожною її структурою на найближчий час.
Довідка

Душпастирська рада — об’єднання комісій УГКЦ. Мета її діяльності — ефективне служіння Української Греко-Католицької Церкви всім вірним, незалежно від місця їхнього проживання та інших особливостей. Як наголошує голова Душпастисрької ради преосвященний владика Кеннет Новаківський, «наша душпастирська стратегія полягає в тому, що ми ставимо собі завдання дати допомогу кожному віруючому. Ми ставимо собі запитання: як бути з нашими вірними в усьому світі, як донести їм Добру новину, навіть там, де немає наших структур?».

До складу Душпастирської ради входять такі структури:

Рада у справах євангелізації при Главі УГКЦ
Патріарша катехитична комісія УГКЦ
Патріарша літургійна комісія УГКЦ
Патріарша комісія у справах духовенства УГКЦ
Патріарша комісія у справах монашества УГКЦ
Відділ соціального служіння УГКЦ
Пасторально-міграційний відділ УГКЦ
Комісія УГКЦ у справах освіти і виховання
Комісія УГКЦ у справах молоді
Комісія УГКЦ у справах родини та мирян
Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я
Департамент військового капеланства УГКЦ
Відділ у справах душпастирства у пенітенціарній системі України УГКЦ
Відділ морського апостоляту УГКЦ
Бюро УГКЦ з питань екології
Бюро УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів і сект.

За матеріалом Департаменту інформації УГКЦ

Останні новини

У перший понеділок місяця, 6 травня 2024 року, в Архикатедральному соборі святого Юра відбувся молитовний вечір для медиків...
8 травня 2024 року єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир очолив екуменічну панахиду біля пам'ятного хреста на місці колишнього...
Світлий вівторок Ді 2,14-21; Лк 24,12-35 (о. д-р Турконяк Р.) Храм Воскресіння Христового, Львів 07.05.2024. Ісус помер, а...
У день світлого празника Воскресіння Христового владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні військових капеланів Львівської архиєпархії...
З материнського лона Церкви сьогодні народжується священик. Ми стаємо свідками і учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Романа. Він...