Митрополит Ігор: «Пам’ятаймо, що сам Ісус Христос, як заповіт, доручив нас своїй матері Марії»

-
Post font size
+

Свято Покрови 2Кр 6,16-7,1; Мт 15,21-28. Євр 9,1-7; Лк 10,38-42; 11,27-28 (о. д-р Турконяк Рафаїл), с. Козаки 14.10.2023.

Ісус Христос, Син Божий, добровільно прийшов у світ, щоб увесь людський рід визволити від демонської неволі. Відомо, що темінь гріха – нещастя для усіх людей, диявольська всесвітня сітка, яка відразу поширювалася після непослуху, що вчинили перші родичі на землі. Гріх і демон панували, бо люди перебували у гріховному стані до Бога, Небесного Батька. Не забуваймо, що Ісус Христос своєю смертю зруйнував владу диявола й відчинив людству двері до Небесного Царства. Знаменно те, що ангел міг перепросити Небесного Батька за гріховний вчинок перших людей. Але любов Сина Божого до людей така велика, що сам Бог у Другій Особі забажав винагородити Небесному Батькові за гріхи людей. Спаситель світу винагородив Господові не лише за гріх перших людей, але й за усі гріхи, які чинили, чинять й будуть вчиняти люди на землі. Тоді хтось скаже, що не потрібно виконувати Заповідей Божих, бо Ісус Христос і так усіх відкупив та перепросив Небесного Батька за скоєні гріхи. Можна так говорити, але Господь даремно не може дати людині вічної та несправедливої нагороди. Він заплатив за гріхи своєю смертю на хресті, а людина своїм гідним життям повинна цей викуп заслужити від Бога. Бо неможливо, щоб справедливий Бог несправедливо нагороджував! Тому пам’ятаймо про велику любов Господню до людини, бо кожна особа викуплена пресвятою кров’ю Спасителя. І присвоюймо вічну нагороду праведним християнським життям.

Не біймося Божої любові та його милосердя, тремтімо перед дияволом, який бажає нас пожерти й втягнути у вічний вогонь. Так, вогонь й покарання вічне існує, не тимчасове, лише вічне, бо людська душа не вмирає. А на вічно осудять себе ті, хто не любить Бога, а прихильні демонові та його науці. В євангельському читанні описано, як біс мучив дочку хананейки, правдоподібно поганки, але Ісус не відкинув прохання жінки, а лише завдяки її вірі та покорі звільнив дочку від демонського засилля. Віра жінки у силу Ісуса Христа здолала диявола!

Свято святої Покрови, до цього часу, ми святкували 14 жовтня, а від сьогодні святкуємо 1-го жовтня, бо це відповідає григорянському календарю. Григоріа́нський календа́р запроваджений 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII і нині ухвалений у світі, як міжнародний стандарт. Цей календар, по якому давно живемо, лиш свята не були погоджені, є світовим стандартом. А коли беремо в руки побожну книгу й довідуємося про свято Покрови, то пізнаємо, що Богородиця визволяла народ, який до неї молився, від страшної пошесті, що лютувала в Царгороді. Богородиця не один раз захистила своїх людей, які благали її щоб смертоносна хвороба перестала поширюватися серед людей. Зовсім інша реакція народів світу відбулася на хворобу коронавірус, що поширювався світом від 2020-го року. Тоді зачиняли храми, щоб вірні не збиралися у них, а молилися в режимі онлайн. Таке розпорядження державних установ підтримували багато лікарів.

Інша тема цього свята існує ще з 910 року, коли Константинополь потрапив в облогу сарацинів. У будь-який момент місто могло впасти, а люд міг бути вигублений. Мешканці міста зрозуміли небезпеку, що загрожувала від ворогів, тому молилися у храмі й благали пресвяту Богородицю про заступництво. Божа Мати захистила свій народ, вороги відступили від міста, а мешканці залишилися в безпеці. Пречиста Діва Марія завжди спішить на поміч тим, хто її про це благає. У всякій небезпеці, духовній чи фізичній, слід прибігати у молитвах до Богородиці, бо ми її діти.

Пам’ятаймо, що сам Ісус Христос, як заповіт, доручив нас своїй матері Марії, вказуючи з хреста на апостола Івана: «… Ісус промовив до [своєї] матері: Жінко, ось твій син» (Ів 19,26). Ми – діти Марії!

Ставаймося ними не лише з назви, але зі щирої любові до неї та з виконання волі Бога. Уникаймо гріха, бо він руйнує людську душу, чинить її прихильницею демона, робить ворожою люблячому Богові.

Молімося до Богородиці, щоб виблагала в Господа найшвидшого закінчення війни. Господи Ісусе Христе, Сину Бога живого, благаймо тебе, заверши, уже заверши цю люту війну та страшне кровопролиття!

Останні новини

У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...