Митрополит Ігор освятив відреставрований 250-літній храм у селі Морянці, що на Яворівщині

-
Post font size
+

На свято Успіння Пресвятої Богородиці в селі Морянці, що на Яворівщині, Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор освятив відреставрований 250-літній храм та престіл у ньому.

Деревʼяна церква Успіння Пресвятої Богородиці ― памʼятка архітектури XVIII ст. Згідно з архівними даними парафію села створив Ігнатій Цетнер. Церкву збудували в 1766 році. В основі сакральної споруди є збереженні автентичні дошки і бруси. На одному з яких під час реставрації у 2016 році знайшли напис ― «Навіки разом з Римом, май 1667 р». Це підтверджує, що храм діяв ще в XVII ст.

У радянській час, із 1961 року, храм не діяв (остання Служба Божа відбулася на храмовий празник 28 серпня 1961 року), а в 1989 році церкву повернули громаді. Хоча 28 років у храмі не відбувалися Богослужіння, святиня продовжувала жити: на Великодні свята виставляли Божий Гріб з плащаницею (унікальний, як за будовою, так і за його розміщенням), біля церкви проходили Великодні забави, в травні відправляли маївки до Божої Матері, а на Храмовий празник церква оживала оновленими рушниками, фанами, живими квітами. Не зважаючи на те, що в храмі не звершували Богослужіння, померлих мирян заносили в церкву і відчитували молитви.

У 1960-і і в 1970-і роки храм постійно підремонтовували. Була замінена покрівля. Після того, як церкву повернули громаді, перша Служба Божа відбулася на Йорданські свята, а пізніше ― на Благовіщення. Офіційне відкриття церкви відбулося 21 травня 1989 року.

Звершивши чин освячення храму та престолу, Архиєрей звернувся до вірян із проповіддю, в якій зокрема приділив увагу їхньому значному внескові у розвиток святині:

― Сьогодні ми посвятили відновлений храм, де проводилися довгі ремонтні та відновлювальні роботи. Працівникам приходилося міняти багато несправних речей, які вичерпали свій термін придатності. Це створювало різні незручності в приписаних моліннях у храмі, але ви прийняли це, згодилися, бо розуміли ситуацію, яка склалася. Так, тут ще потрібно довершити певні роботи й це здійсниться, але сьогодні ми стоїмо в посвяченому храмі, в ньому прославляємо нашого Господа та пресвяту Богородицю! Для християн храм ― це найважливіше і найцінніше місце в їхньому житті! Щаслива та людина, у якої все життя повʼязане із храмом! Також, завжди памʼятаймо слова святого апостола Павла: «Чи не знаєте, що ви є Божим храмом і, що Божий Дух живе у вас? Якщо хто знищить Божий храм, того знищить Бог; адже Божий храм святий, а ним є ви» (1Кр 3,16-17).

А також додав:

― Стараймося, щоб наше життя прямувало шляхом розбудови духовного Божого храму, ― не знищуймо його ніколи. А знищувати, означає чинити гріхи, які приносять шкоду божій духовній будівлі. Знаємо, коли б на нещастя гріх знайшов місце в нашій душі, у нашому храмі, тоді б швидко, через святий жаль за вчинений гріх, сповідаючись, вчинімо, щоб Божий Дух жив у нас! Хай Господь усіх вас благословить! Дякую всім за вашу участь у ремонті храму!

Останні новини

Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...