«Слова митрополита Андрея були скелею і твердинею, а молитва – яскравим світлом»: відбулася щорічна архиєпархіяльна проща до Прилбич

-
Post font size
+

29 липня 2023 року, у 158-му річницю від дня народження праведного митрополита Андрея, під проводом Архиєпископа і Митрополита Львівського владики Ігора відбулася традиційна щорічна архиєпархіяльна проща до родинного села праведного митрополита Андрея – Прилбичі.

Під час Архиєрейської Божественної Літургії Львівському митрополиту співслужили: Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин, єпарх Сокальсько-Жовківський владика Михайло Колтун, єпарх Стемфордський владика Павло Хомницький, куріяльний єпископ Києво-Галицького Верховного архиєпископа владика Степан Сус, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир Груца та духовенство.

Під час спільної молитви з проповіддю до вірних звернувся владика Павло Хомницький.

“Сьогодні ми віддаємо славу, подяку Богові за дар життя праведного митрополита для української Церкви та цілого українського народу. Ми б не мали сьогодні ні української Церкви, ані нації, якби не святість і далекоглядність Андрея Шептицького!” – наголосив владика Павло Хомницький.

Проповідник з нагоди річниці народження Андрея Шептицького пригадав про дари і таланти, якими послужив Церкві праведний митрополит. Звернув особливу увагу на значення діяльності митрополита Андрея для мільйонів українців у діаспорі. Зокрема розповів про діяльність василіянського монастиря Петра і Павла у провінції Альберти, на заході Канади.

“Митрополит Андрей виявляв любов і турботу до своєї пастви всюди де би він не був. Митрополит Андрей й надалі підбадьорює нас, підтримує і молиться за нас сьогодні в Україні, особливо в цей важкий час, коли на нашу Батьківщину нападає нещадний агресор, а над нашими містами літають ракети”, – сказав архиєрей.

“Пам’ятаймо, що він був провідником нашої Церкви під час двох світових війн. В той час його слова були скелею і твердинею для нас, а його молитва нашим яскравим світлом у ці страшні роки. Молімся до нього. Ми, Твої діти, звертаємося до Тебе, великий наш митрополите Андрею, бери свій український народ і свою українську Церкву і нас, твоїх дітей, тут на нашій рідній землі Моли Бога, щоб Він захистив нас від усього злого, від усіх небезпек, від усіх ворогів видимих і невидимих і щоб Господь Бог подав нам свій мир і своє воскресіння”, – закликав єпарх Стемфордський.
Відтак Митрополит Ігор подякував владикам та священникам за присутність на спільній молитві у свято народження праведного Андрея. Й пригадав про піст, який у Львівській архиєпархії триває щовівторка в наміренні за перемогу України та ЗСУ, до якого закликав приєднюватися усіх вірних Львівської Архиєпархії.

По завершенню Літургії владики і отці звершили чин освячення води, окропили свяченою водою прочан і гостей.

Відтак Митрополит Ігор освятив мистецький простір ім. Митрополита Андрея, в якому хор “Етерія” виконували автентичні пісні.

Більше фото – у фотоальбомі

Останні новини

17 жовтня 2024 року у Ватикані повідомлено про те, що Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав...
Давно мрієш не лише про відпочинок в тихому місці🌲🌲але й чогось навчитись та духовно наповнитись? Тоді ця подія...
11-13 жовтня відбувся третій ЕКО-ПОХІД в гори, який організували брати Екологічної секції «Братства Введення в Храм Пресвятої Богородиці»...
Семінаристи підготовчого курсу Львівської духовної семінарії Святого Духа відвідали Музей Митрополита Андрея Шептицького. Екскурсію музеєм та лекційне заняття...
Сьогодні ми святкуємо празник святого Герарда, покровителя кохавинського монастиря, який вважається великим приятелем дітей, молоді… (св. Герард Маєлі,...