«Прямуймо туди, де блаженний Миколай нас чекає, щоб разом з ним вічно радіти», – Владика Володимир у день пам’яті бл. Миколая Чарнецького

-
Post font size
+

Мученик означає свідок. В наш час людина слухає більше очима ніж вухами. Що це означає? Всі хочуть бачити добрий приклад. Як важливе є свідоцтво. Тому нам треба святих батьків, лікарів, вчителів, урядовців… Сьогодні наші захисники свідчать про святість. Вони віддають своє життя, захищаючи інших. А більшої любові від цього нема. Про це сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир під час проповіді в храмі бл. Миколая Чарнецького під час Архиєрейської Божественної Літургії, з нагоди храмового празника, у вівторок 27 червня 2023 року.

Архиєрею співслужили: єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії владика Петро Лоза та священники редемптористи.

«Сьогодні маємо знову радісне свято посеред буднів, серед наших розчарувань і поразок. Наша уява сягає в 2001 рік – для одних це зовсім недавно, для дітей дуже давно, бо їх ще не було на світі, лише в планах Творця. Саме тоді, 27 червня, на землю України вступила нога Римського Архиєрея святого Івана Павла ІІ. В цей день він проголосив блаженними наших українських новомучеників на чолі з Миколаєм Чарнецьким», – ствердив проповідник. .

За його словами ці беатифіковані мученики є лише представниками багатьох невідомих героїв, як сказав сам папа тоді на проповіді: «Ці наші брати і сестри є відомими представниками величезної кількості невідомих героїв – чоловіків і жінок, одружених і неодружених, священиків і богопосвячених осіб, молодих і старших, які протягом 20 століття протистояли переслідуванню, смерті, насильству, щоб тільки не відректися своєї віри».

“Складаємо подяку Богові за цих наших рідних святих. Ці люди нам такі близькі, вони з наших міст і сіл, з наших родин, ходили нашими стежками”, – сказав архиєрей.

Владика Володимир пригадав Страдецьких мучеників. “Там, тими стежками ходили священик Микола Конрад та дяк Володимир Прийма. Вони були замучені за це, що несли людям Бога, пішли хворій людині уділити святі таїнства”.

Сьогодні, – веде далі проповідник, – вдячно вступаємо на голосківський пагорб Львова, де добрі люди збудували храм бл. Миколая Чарнецького і будують поруч собор. Коли Миколай Чарнецький жив на землі, то старався послужити людям, переживав різного роду терпіння. Думаю що прихожани цього храму добре знають біографію блаженного Миколая.
“Він напевно не був свідомий того, що згодом про нього знатиме багато людей. Його сьогодні знає цілий світ, особливо там, де служіння несуть редемптористи. Щораз більше повстає храмів на його честь на Україні”, – припустив він.

“Сьогодні нема на Заході України прямого переслідування Церкви. Але два наші співбрати Богдан та Іван є в полоні за те, що залишилися з людьми в Бердянську, молилися з ними. Так, зло дуже боїться молитви. Немало християн у світі також нині вмирає за віру, приналежність до Бога. Сьогодні є дуже актуальний інший вид мучеництва – піти проти течії суспільства, бути моральною людиною… А це не завжди легко…”, – підкреслив архиєрей.

І додав: “Живемо в непростий воєнний час. Окрім поля битви, на якому триває боротьба за кожен клаптик землі, є ще дуже багато моральних та внутрішньополітичних викликів, які вимагають вирішення. Ключовим є питання моралі нашого суспільства. Зараз відчуваємо велику загрозу втратити правдиве християнське розуміння родини. Хто ж тоді буде відбудовувати державу, в ній жити? Це для нас певний екзамен. Адже можна виграти війну на полі битви, але водночас знищити себе зсередини”.

Багато хто, – каже владика Володимир, – питає себе: А що я можу зробити для перемоги?
“Найперше, важливо сумлінно жити власним покликанням на своєму місці, бути моральною та чесною людиною. Це насправді вже є дуже багато. Чи це легко? Ні, нелегко. Але суспільство складається з конкретних людей. Також мега важливо не знеохочуватись”, – наголошує він.

“Нинішнє євангельське слово ( Мт. 10, 16-22) наголошує: «Хто витримає до кінця, той спасеться». Для віруючої людини також поразка є кроком до перемоги. Будь-яка справа вимагає терпеливості та витривалості. Кожна людина мусить подивитись, де вона черпає джерело сили. Тому що дуже легко вигоріти.
А звідки черпали силу мученики, зокрема М. Чарнецький? З молитви та святих таїнств. Ніби дуже зрозуміло, але не завжди просто”, – зазначив проповідник..

Даді архиєрей застеріг перед небезпекою так званого «декоративного» християнства, забарвленого забобонністю. Він підкреслив, що вірити в Бога не означає, можливість ним маніпулювати, чи схиляти Бога до того, що мені вигідно. Святість не є релігійним фанатизмом, а робить нас якраз нормальними людьми.

“Мученик означає також переможець. Про це запевняє молитва тропаря мучеників: Страстотерпці Господні!* Блаженна земля, що напилася вашої крові*, і святі храми, що прийняли ваші тіла*, бо на суді ви перемогли ворога і відважно проповідували Христа*. Моліть його, як благого, щоб спаслися душі наші.
А слова тропаря бл. Миколаю, зокрема, наголошують: «(…) жорстокі ув’язнення і заслання далекії, страждання від богоборців перетерпів ти, прийнявши вінок перемоги, на небесах, нині радуєшся», – додав владика Володимир.

Після святкової Божественної Літургії було звершено чин освячення води. молодь парафії пригощала парафіян і гостей смачним лимонадом.

Більше фото – Празник у храмі блаженного Миколая Чарнецького

Останні новини

Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...