Митрополит Андрей Шептицький – «Добродій Пласту»

-
Post font size
+

22 квітня, о 10:00, у Львові відбудеться День першої Пластової присяги. Щороку пластуни збираються, щоб відзначити заснуванню найбільшої молодіжної організації України Пласт. Цьогоріч Пластові виповниться ― 111 років.

Урочистість пройде в Парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького.

Захід буде наповнений пластовими церемоніалами, серед яких зокрема: `

• пов’язання хусток пташат і новаків (прийняття до пластового гуртка), складання пластової присяги,

• надання відзначень за вагому пластову,

• суспільно корисною діяльністю, проведенням теренових змагів.

Також із цієї нагоди пластуни висадять пам’ятне залізне дерево, яке символізуватиме міць усіх пластунів, які тримають вірність своїй присязі у тилу та на фронті.

Скаутську організацію України «Пласт» заснували ― Іван Чмола, Петро Франко й Олександр Тисовський за взірцем методи скаутингу, яку розробив англієць Роберт Бейден-Повел. Мета цієї організації ― сприяти всебічному патріотичному вихованню і самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Ця молодіжна організація є неполітичною і позаконфесійною, Пласт виховує свідомих, відповідальних та повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, провідників українського суспільства.

Перша половина ХХ століття була надзвичайно складна в усіх площинах національно-суспільного та церковно-релігійного життя. Тож на Андрея Шептицького ― митрополита Галицького, архиєпископа Львівського, єпископа Кам’янець-Подільського як на духовного провідника Галичини лягла відповідальність за стан і розвиток майбутніх поколінь. За свого життя Митрополит Андрей опікувався усіма важливими ділянками суспільного життя: створював сиротинці, школи, лічниці, заснував Національний музей у Львові, опікувався молодіжними організаціями, підтримував мистецтво та митців. Тож в особі Митрополита Андрея засновники Пласту здобули духовного пастиря, щирого приятеля, який уповні розумів вагу та значення новоствореної організації.

Митрополита Андрея Шептицького іменують титулом «Добродій Пласту» за те, що в серпні 1930-го року виділив українським скаутам 5 га зі своїх володінь в урочищі Сокіл в Карпатах для проведення літніх таборів (тепер ― Рожнятівський район, Івано-Франківська область), надав деревину та ліс, окремо призначив кошти на пошиття одностроїв, оплачував поїздки, зокрема для православної пластової молоді з Волині.

Також Митрополит Андрей звертався до молоді й у своїх посланнях, в яких наголошував на головних чинниках морально-патріотичного виховання, подавав орієнтири у духовному розвитку, застерігав від помилок.

Останні новини

Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...
Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...