У першу неділю Великого посту в Архикатедральному Соборі святого Юрія освятили копію Єрусалимської ікони

-
Post font size
+

Архиєрейська Літургія в Архикатедральному Соборі святого Юрія в першу неділю Великого посту, якій передував тиждень, коли вірні, як наголосив Митрополит Ігор, «глибоко переживали звершення поклонів із припаданням головою до землі, вслухаючись у зворушливі тексти святого канону Андрія Критського, який допомагає внутрішньому очищенню, легкості духа та чистоті серця», була наповнена особливою увагою до покаяння та примирення з Господом. Адже час Великого посту спонукає кожного вірного до переосмислення свого життя та духовності.

Архиєрей також у своїй проповіді підкреслив:

Сьогоднішня неділя називається неділею Православ’я. Слово «православ’я» означає «правильно славити» Бога. Таким чином православними називаємо християн, які правильно прославляють Бога. Така назва неділі пов’язана з торжеством православ’я над єрессю іконоборства. Таку єресь чи неправду, безглуздя, проголошували певні духовні отці, уважаючи, що поклоніння іконам за поклоніння дереву та фарбам, тобто, матеріалу, з якого виробляються ікони. Святі Отці сьомого Вселенського собору засудили іконоборство, як єресь, а на згадку про перемогу над ним постановили святкувати торжество православ’я в першу неділю Великого посту. І ми з вами розуміємо, що ми покланяємося не зображенням на іконах, а тим особам, які криються за іконами. Світлини батьків, рідних, інших осіб, приймаємо не як істот, лиш, знаємо, що такі особи існують чи існували, живі або у вічності. Через ікони ми спілкуємося зі Спасителем, Богородицею, зі святими, з ангелами тощо. У книзі Царів є такі слова: «І священики вносять кивот на своє місце, до давіра дому, до святого святих, під крила херувимів. Бо (були) херувими з розпростертими крилами над місцем кивота, і херувими покрили кивот і його святощі згори» (1Цар 8,6-7). Це тексти і для тих, хто заперечує ікони, бо ангелів зображували ще у Старому Завіті, під крила яких ставили святий кивот. Молімося до святих ікон, зважаючи на те, що за ними криються святі особи, які охоче вислуховують нас і допомагають.

Опісля Божественної Літургії Архиєпископ освятив копію Єрусалимської ікони Пресвятої Богородиці, яка впродовж Великого посту буде виставлена в храмі для почитання.

З нагоди неділі православ’я відбувся також урочистий обхід довкола Собору, за участі духовенства і вірних, які були присутні на Богослуженні.

На завершення Митрополит Ігор та настоятель храму отець Роман Кравчик зустрілися з родинами воїнів, які перебувають у полоні чи безвісти зникли. Архиєрей висловив свою підтримку, поблагословив їх та наголосив, що проситиме Бога за якнайшвидше повернення військових.

Після зустрічі з Митрополитом отець Роман запросив їх на частування та зустріч із депутатом, який займається пошуком і звільненням полонених.

Більше фото шукайте на нашій сторінці у фейсбуці.

Останні новини

17 жовтня 2024 року у Ватикані повідомлено про те, що Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав...
Давно мрієш не лише про відпочинок в тихому місці🌲🌲але й чогось навчитись та духовно наповнитись? Тоді ця подія...
11-13 жовтня відбувся третій ЕКО-ПОХІД в гори, який організували брати Екологічної секції «Братства Введення в Храм Пресвятої Богородиці»...
Семінаристи підготовчого курсу Львівської духовної семінарії Святого Духа відвідали Музей Митрополита Андрея Шептицького. Екскурсію музеєм та лекційне заняття...
Сьогодні ми святкуємо празник святого Герарда, покровителя кохавинського монастиря, який вважається великим приятелем дітей, молоді… (св. Герард Маєлі,...