У першу неділю Великого посту в Архикатедральному Соборі святого Юрія освятили копію Єрусалимської ікони

-
Post font size
+

Архиєрейська Літургія в Архикатедральному Соборі святого Юрія в першу неділю Великого посту, якій передував тиждень, коли вірні, як наголосив Митрополит Ігор, «глибоко переживали звершення поклонів із припаданням головою до землі, вслухаючись у зворушливі тексти святого канону Андрія Критського, який допомагає внутрішньому очищенню, легкості духа та чистоті серця», була наповнена особливою увагою до покаяння та примирення з Господом. Адже час Великого посту спонукає кожного вірного до переосмислення свого життя та духовності.

Архиєрей також у своїй проповіді підкреслив:

Сьогоднішня неділя називається неділею Православ’я. Слово «православ’я» означає «правильно славити» Бога. Таким чином православними називаємо християн, які правильно прославляють Бога. Така назва неділі пов’язана з торжеством православ’я над єрессю іконоборства. Таку єресь чи неправду, безглуздя, проголошували певні духовні отці, уважаючи, що поклоніння іконам за поклоніння дереву та фарбам, тобто, матеріалу, з якого виробляються ікони. Святі Отці сьомого Вселенського собору засудили іконоборство, як єресь, а на згадку про перемогу над ним постановили святкувати торжество православ’я в першу неділю Великого посту. І ми з вами розуміємо, що ми покланяємося не зображенням на іконах, а тим особам, які криються за іконами. Світлини батьків, рідних, інших осіб, приймаємо не як істот, лиш, знаємо, що такі особи існують чи існували, живі або у вічності. Через ікони ми спілкуємося зі Спасителем, Богородицею, зі святими, з ангелами тощо. У книзі Царів є такі слова: «І священики вносять кивот на своє місце, до давіра дому, до святого святих, під крила херувимів. Бо (були) херувими з розпростертими крилами над місцем кивота, і херувими покрили кивот і його святощі згори» (1Цар 8,6-7). Це тексти і для тих, хто заперечує ікони, бо ангелів зображували ще у Старому Завіті, під крила яких ставили святий кивот. Молімося до святих ікон, зважаючи на те, що за ними криються святі особи, які охоче вислуховують нас і допомагають.

Опісля Божественної Літургії Архиєпископ освятив копію Єрусалимської ікони Пресвятої Богородиці, яка впродовж Великого посту буде виставлена в храмі для почитання.

З нагоди неділі православ’я відбувся також урочистий обхід довкола Собору, за участі духовенства і вірних, які були присутні на Богослуженні.

На завершення Митрополит Ігор та настоятель храму отець Роман Кравчик зустрілися з родинами воїнів, які перебувають у полоні чи безвісти зникли. Архиєрей висловив свою підтримку, поблагословив їх та наголосив, що проситиме Бога за якнайшвидше повернення військових.

Після зустрічі з Митрополитом отець Роман запросив їх на частування та зустріч із депутатом, який займається пошуком і звільненням полонених.

Більше фото шукайте на нашій сторінці у фейсбуці.

Останні новини

Новий настоятель братів Taize - Матей відвідав Україну, розпочавши свій душпастирський візит з молитви у храмі Святої Софії...
10-12 травня в Брюховичах з благословення Митрополита Ігоря відбувся навчальний модуль для молоді «Сила прославлення», присвячений молитві прослави....
Молодіжна спільнота - як криниця, вона постійно віддає воду, але водночас постійно має приплив нової. Тому вода в...
14 травня 2024 р. у Львівській духовній семінарії у рамках діяльності Інституту постійної формації відбулася формаційна зустріч духовенства...
Надходить літо. Попри війну ми, дорослі, повинні робити все залежне, щоб діти мали змогу відпочити, відвідати різноманітні активності....