Парафія Собору Пресвятої Богородиці села Прилбичі Новояворівського деканату започаткувала стипендію імені Мирополита Андрея для семінаристів

-
Post font size
+

«Не потоком шумних і галасливих фраз, але тихою, невтомною працею любіть Україну», ― цей заклик Митрополита Андрея Шептицького надихає до дії людей із різних сфер уже багато десятиліть. Як і його приклад ― допомагати і підтримувати перспективну молодь. Парафія Собору Пресвятої Богородиці села Прилбичі Новояворівського деканату започаткувала стипендію імені Мирополита Андрея для семінаристів.

Ідея створення такої стипендії з’явилася напередодні святкування дня народження Митрополита Андрея Шептицького ― 29 липня 2022 року. У цей день для всіх наших парафіян і тих, хто хотів би долучитися до такої ініціативи, ми представили напрацьовану концепцію підтримки семінаристів, які перебувають у складному фінансовому становищі. Відтоді вона діє й акумулює кошти для стипендії, яку 5 лютого ми передали семінаристові підготовчого курсу Львівської Духовної семінарії Святого Духа УГКЦ Віталію Ганусичу, ― розповів отець Андрій Побігущий.

Концепція такої стипендії виникла з прикладу Митрополита Андрея та його щирого серця. Він вкладав кошти в талановитих людей із різних напрямів діяльності, щоб вони розвивалися і розвивали Україну. Натхненна цим прикладом, парафія Собору Пресвятої Богородиці продовжує справу доброчинності, щоб вона жила й тепер.

Ця стипендія ― 10 тисяч гривень на пів року. Отець Андрій наголосив, що через пів року готові продовжити підтримку цього семінариста. Загалом сподіваються, що з допомогою небайдужих людей, зможуть забезпечити таку стипендійну підтримку для Віталія до його завершення навчання в семінарії.

― Кошти на стипендію жертвують парафіяни, оскільки наше село ― прочанське, бо це мала батьківщина Митрополита Андрея, то маємо також паломників, які час до часу докладаються до допомоги. Духовні особи, почувши таку ініціативу, теж вирішили її підтримати.

Зібрати стипендію ― лише половина справи. Адже, маючи кошти ще у вересні, на той час не знайшли семінариста, який потребує підтримки.

Я дізнався про Віталія від свого друга, який навчається в семінарії. В одній із розмов я поділився ідеєю нашої ініціативи. І він розповів мені про Віталія ― хлопця, родом зі Золочівщині, який ріс у сім’ї без батька, мама самотужки ставить на ноги трьох дітей. Ми з огляду на це, вирішили полегшити їхнє матеріальне становище, ― пояснив священник.

Підтримувати стипендійний фонд може кожен охочий, перерахувавши посильну для себе суму на рахунок, перейшовши через QR-код:

Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

Останні новини

Світлий понеділок Ді 1,12-17,21-26; Ів 1,18-28 (о. д-р Турконяк Р.) Винники 06.05.2024. Уривок із книги апостольських Діянь описує...
Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...