Звернення владики Володимира щодо приготування до святого таїнства подружжя та супроводу християнських родин

-
Post font size
+

Звернення владики Володимира щодо приготування до святого таїнства подружжя та супроводу християнських родин

Одним з пріоритетних напрямків душпастирства у ЛА на 2023 рік є приготування до святого таїнства подружжя та супровід родин.
Взагалі подружжя, родина є найдавнішою установою у світі. Бо має джерела ще у старозавітній книзі Буття. Бог створив людей як чоловіка та жінку, дав їм певне завдання, покликання.
Чи можна навчитися подружнього життя? Чи можна навчитися бути батьком чи матір’ю? Цього постійно вчимося, це є процес.
Але якщо двоє молодих людей вирішують одружитися, то планують весілля. Тоді треба багато всього полагодити: локація для весілля, оператор, фотограф, меню, декорації, одяг… В якому храмі б повінчатися, щоб були гарні фотографії. Звичайно, це все також важливо. Хоча воєнний стан вніс певні корективи, навчив нас простоти.
Але де в цьому списку є властиве приготування до подружнього життя? Все, що ми назвали, швидко минає: Весільний одяг на вішаку; їжу з’їли, а решта пропало; квіти в’януть; гарно прибраний зал треба прибрати, бо вже готують на наступне весілля; Єдине, що лишається – це згадка з цієї події, фотографії чи відео. Але як часто будемо їх переглядати?
Минає весільний день, настає будень. І все, що було таке важливе перед весіллям, вже не актуальне. Лишається лише двоє осіб: Я і ТИ, Чоловік і дружина, та нерозривний зв’язок любові аж до смерті.

Церква як добра мати в процесі приготування до подружнього життя хоче своїх дітей запитати: Чи ви готові на цю гарну зустріч – як чоловік і дружина, щоб розпочати спільне життя? Чи ви дозрілі до цього важливого моменту шлюбу? Чи ви розумієте, чому і з ким в’яжете своє життя аж до смерті? Чому саме ця людина серед мільйонів? Чи ви знаєте, що таке подружнє життя? Чи ви знаєте сьогодні, як провести перший, другий, третій і всі інші дні вашого спільного життя? Чого ви очікуєте від подружжя?

Церква ставить ці питання нареченим, бо це потрібно саме їм! Всі зусилля, час, матеріальні ресурси, які люди інвестуєте в весілля, в моменті закінчення цього свята стають неістотними, за винятком боргів. Навіть якщо прикраси чи інші другорядні речі не вдалися, то це не проблема, це відійде в минуле. Люди вам це простять, якщо взагалі зауважать. За деякий час дехто навіть не зможе пригадати, що було в цей день. Але якщо ви занедбаєте істотне, то ваше майбутнє в небезпеці.
Церква хоче нареченим допомогти глянути в майбутнє, вказати на це, що не минає, а супроводжує людину аж до вічності. А найважливе показати, в Кого чи в що має бути закорінене подружжя.
В багатьох парафіях чи деканатах є заплановані курси приготування до святого таїнства подружжя. Також є вже певні напрацювання та досвід таких курсів при Референтурі у справах родини ЛА, яку очолює о. Михайло Пазиняк.

Дуже важливо завчасно зголошуватися на такі курси, не залишати на останній момент перед шлюбом, коли люди зайняті іншими викликами. Дата шлюбу є завчасно відомою, бо цього вимагає бронювання залу. Надіємося, що воєнний стан мине.
Дуже прошу і заохочую наших священників, душпастирів звернути увагу на приготування до подружжя, коли укладаєте пасторальний план на цей рік.
Не забуваймо також про духовний супровід родин
.

+ВОЛОДИМИР,
Протосинкел, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії

Як ми повідомляли, У Львівській Архиєпархії підбили підсумки 2022 року і визначили пріоритетні напрями роботи в 2023 році

Останні новини

26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...
Духовенство, монашество та вірні Львівської Архиєпархії щиро вітають Преосвященного владику Володимира, єпископа-помічника та Протосинкела Львівської Архиєпархії, із восьмою...