«Нехай життя співбрата Дмитра, а також наш життєвий подвиг відображає присутність ангельських Небесних Сил у світі», — владика Володимир звершив дияконське рукоположення Дмитра Козака

-
Post font size
+

Сьогодні Церква посилає ще одного свого посланця для служіння. Ми є свідками та учасниками дияконського рукоположення нашого співбрата Дмитра. Новопосталеному диякону подається рипіда. Це означає, що його життя та служіння повинно бути на взір ангельський. На це звернув увагу єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир під час проповіді в Архикатедральному Соборі святого Юра, на свято Собору св. архистратига Михаїла та інших безплотних сил. У цей день архиєрей звершив дияконське руколоження брата Дмитра Козака.

«Вітаю всіх вас на святі собору Архистратига Михаїла й інших безплотних сил. Ангели набирають великої популярності в суспільстві, ними заставлені навіть вітрини подарункових магазинів. Люди мають різні уяви про ангелів. Дехто вірить, що ангели літають і живуть високо в хмарах, далеко від нашого будня, мають безмежну вільність, позбавлені страху і турбот», — зазначив проповідник .
А також зауважив, що кожна людина переконана, що має свого ангела-хоронителя, який її ніколи не покидає, захищає передусім перед злом.
«З однієї сторони ангели мають з нами багато чого спільного, а з іншої є водночас великою таємницею. Вони є посланцями Бога для людини. Життя Ісуса Христа також супроводжували ангели: Благовіщення Марії, сповіщення пастухам Різдва, супровід в час спокус у пустині, підтримка на силі в Гетсиманському саду, вістка про Воскресіння», — каже архиєрей.

«Ангели мають подвійне завдання відносно Бога і людей. Щодо Бога: Його прославляти і Йому служити! Щодо людей: вони є опікунами і хоронителями. Ангели є нашими помічникам в спокусах, товаришами в годині смерті, вони є свідками наших думок, слів і діл. Про це також говорить 90 псалом: «Бо ангелам він повелить про тебе, щоб берегли тебе на всіх твоїх дорогах» (в.11). На ектенії ми просимо: «Ангела миру, вірного наставника, хоронителя душ і тіл наших у Господа просім»», — додав він.
За словами владики Володимира, у сьогоднішньому євангельському слові Лука заохочує нас до чистоти серця. Бо тоді в нас перебуватиме Бог і разом з ним підемо впевнено в житті вперед. Так Ісус прославляє Бога, що відкрив правду немовлятам. Дитина має чисте серце, як Богородиця на іконі Успіння. Людина чистого серця навіть менше боїться смерті, бо вона має глибоку єдність з Богом. А чистота, невинність – це ангельська подоба!

«В Біблії згадуються лише три ангели по імені: Михаїл, Гавриїл і Рафаїл. Вони такі різні, тому показують нам, в який спосіб отримується Божа сила. Михаїл означає «Хто як Бог». Після створення світу частина ангелів збунтувалася проти Бога. На чолі добрих ангелів став Михаїл і переміг злих ангелів. Тому він поставлений на перше місце серед ангелів. На іконах він зображений в шоломі, з мечем, а під ногами переможений змій-сатана. Михаїл стоїть також з нами в боротьбі проти зла і гріха», — пояснює єпископ-помічник.

«Гавриїл означає «Божа сила». Він є ангелом доброї новини. Він є там, де Бог хоче щось сказати. Гавриїл хоче відкрити наші вуха і серця на Божий заклик. Рафаїл означає «Бог зціляє». Він супроводжує старозавітнього Товію, зцілює відносини любові між чоловіком і жінкою, між батьком і сином. Рафаїл оздоровляє сліпого Товита і зраненого Товію. Він вселяє батькам надію, що їхні сини і дочки є люблені Богом, навіть якщо вони вибрали недобру дорогу», — додає він.

«Ангел означає «посланець». Ми маємо шанс також часто ставати ангелами для інших людей. Якщо іншу людину – рідну чи знайому – застережемо перед злом і гріхом, тоді стаємо таким маленьким Михаїлом. Якщо донесемо іншим добру новину Божої любові, тоді будемо ангелом благовіщення – Гавриїлом. Якщо допоможемо хворому в різний спосіб, то діємо в імені Рафаїла.Ми дуже віримо, що Бог нам в потрібний час завжди пошле свого ангела. Ми часом, отримавши допомогу, до інших людей звертаємося: Ти моє ангелятко, Ти мій ангеле! А як часто ми отримуємо таке звернення? Наскільки ми є тими добрими ангелами для інших?” — заохочує до роздумів владика Володимир.

Останні новини

У неділю, 24 березня, в музеї Митрополита Андрея Шептицького, що в с. Прилбичах, відкрили виставку-продаж «Україно, Любове моя»...
26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...