«Служіння не має конкуренції, окрім прагнення святості», — владика Володимир звершив Молебень у лікарні святого Луки

-
Post font size
+

Сьогодні 31 жовтня 2022 року, у день пам’яті апостола Луки, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир звершив Молебень до Богородиці у восьмій міській клінічній лікарні, яка віднедавна отримала свого покровителя — апостола Луку.

У своєму душпастирському слові архиєрей відзначив, що лікарня відзначає свій перший празник.

Думаю, ділиться архиєрей, що сам апостол Лука нас всіх тут зібрав сьогодні. Він пішов на кінці світу проповідувати «Добру новину», збирати всіх людей і нас зібрав сьогодні.
Владика Володимир подякував за служіння медичному капелану лікарня о. Ігорю Тикарю, якого, як він припустив, також напевно апостол Лука сюди післав. А також парафії Собору Івана Хрестителя з Сихова, яка взяла під опіку лікарню.

«Для чого? Для того, щоб послужити. Ми не є для того, щоб створювати конкуренції . Служіння не має конкуренції. Можна конкурувати у прагненні святості. Це варто! Хто більше зробить добра – це найкраща конкуренція», — підкреслив він.

Відтак розповів про постать святого Луки, який жив у першому столітті і написав дві важливі книги: Євангелія і Діяння апостолів.

«Звідки знаємо що він є автором? Бо на початку є адресат – Теофіл. Найважливіше, що Лука був лікарем. Він буде освіченим чоловіком. Ми нераз думаємо, що за Ісусом йшли бідні та немічні, соціальний маргінес. Ні, йшли також дуже багаті, які все мали крім щастя і в ньому щастя знайшли, хто хотів знайти. Йшли освічені люди. Бо в Ісуса була дуже потужна школа. Лука є тим, хто опікується нами, цією лікарнею. Апостол Павло його називає «добрим лікарем» Павло не міг помилятися, бо теж був розумним чоловіком», – зазначив архиєрей.

«Я дуже радий, що ви є добрими лікарями. За те, що молитеся і стараєтеся», — додав він.

«Також хочемо ще раз собі у присутності апостола Луки пригадати хто є матір’ю медицини? Хвора людина! Бо хвора людина народила медицину, а завдання медицини є своїй матері послужити», — пригадав душпастир і додав: «Ми разом це робимо: ви як медики, а ми як капелани працюємо для того, щоб людині було краще. Ми свідомі того, що люди відходять до вічності. Ніхто того не ліквідовував. Тут є питання, в якому стані людина відійде до вічності. Велика вдячність капеланам за те, що супроводжують людей саме на цій дорозі».

«Нехай цей празник буде для нас благословенний. Нехай Господь усім вам товаришує на Многії та благії літа», — побажав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

Відтак п. Василь Трунквальтер – головний лікар лікарні висловив переконання, що капелан має бути у лікарні. Більше того МОЗ затвердило таку посаду.

Головний лікар подякував духовенству за те, що капелани започаткували традицію празника в лікарні у день св. Луки, відповідно до назви закладу. За його словами, це посприяло зближенню серед працівників колективу.
«Медики мають розуміти, що є Бог, і не все від нас залежить. Важливо щиро молитися за одужання пацієнтів. Робота капелана полягає в тому, що він працює як з пацієнтами так і з колективом. Бо всі в різному настрої і добре, коли капелан вміє заспокоїти. Ми маємо відчувати емпатію один до одного. Дякувати Богу за кожен наш день. Дякую за початок такої традиції», – сказав п. Василь Трунквальтер.

Останні новини

24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...
У рамках проведення Великопосної екосоціальної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії...
Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім...
У Львові Центр гідності дитини Українського католицького університету 18-21 квітня презентував проєкт «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»,...
Сьогодні на 74-му році життя упокоївся у Бозі митрофорний протоієрей Роман Мірчук, колишній віце-ректор Семінарії у Рудно. Тіло...