«Цей день повертає гідність і пошанування життя»: Завтра у соборі Юра вшанують пам’ять дітей, які померли під час вагітності чи невдовзі після народження

Цей день потрібен не лише батькам, які переживають втрату своєї дитини, а всім нам, як спільноті суспільства. Ми всі разом переживаємо втрату нового життя. Нам, як суспільству, важливо розуміти, як поводитися з людьми, в яких померла дитина, щоб не збільшити їх біль. Пам’ятаючи про них, відновлюється гідність і пошанування життя. На вечір пам’яті запрошені абсолютно усі.

15 жовтня – не болючий момент, а важлива нагода, щоб подивитися понад біль втрати, з надією у майбутнє.

Наголосила сестра Юстина Ольга Голубець, СНДМ, голова організації «Слід життя», член-кореспондент Папської академії “Pro Vita” у розмові, напередодні 15 жовтня – Всесвітнього дня обізнаності про втрату дитину під час вагітності чи після народження. Усі бажаючі зможуть долучитися до заходу вживу, а також через онлайн-трансляцію, яку проводитиме ГО «Слід Життя», а також на ютуб-каналі Архикатедрального Собору святого Юра.

Цього року у зв’язку з воєнними обставинами, формат заходу змінено.
Програма, у суботу 15 жовтня, розпочнеться о 17:00 Всенічним молінням(Вечірня та Утреня). Відтак сестра Юстина розповість про Всесвітній день обізнаності
Організаторка наголошує, що на цей вечір передбачено три важливих молитовних прохання:
«Перше – ми дякуємо за дар життя, навіть, якщо воно було таким коротким, бо розуміємо, що вже від моменту зачаття дитина присутня у сім’ї і залишає свій слід. Друге – ми дякуємо за дар батьківства і материнства. Саме дитина перетворює жінку і чоловіка у маму і тата, а не навпаки. Третє – просимо Бога, щоб дав силу зцілити той біль, який ще є в серці батьків, щоб спільною молитвою ми могли поручити під опіку Пресвятої Богородиці батьків, родини і дітей».

Відтак усі присутні молитимуться Молебень, стихири до Богородиці.
Згодом, створять традиційну світлову хвилю зі свічок, які будуть запалені від свічки, яку урочисто винесуть під час Утрені, що буде символізувати світло Христове.
Бо саме в цей день, 15 жовтня, у цілому світі о 19 год вечора запалюються свічки на спогад про дітей.
Як поділилася організаторка, захід супроводжуватиме мелодія скрипки і духовне слово о. Павла Дроздяка до батьків. На завершення усі присутні очікують благословення від єпископа-помічника Львівської Архиєпархії владики Володимира.

«Ми всі разом переживаємо біль від смерті кожної дитинки»

Найперше Всесвітній день обізнаності про втрату дитину під час вагітності чи після народження проводиться для батьків і дітей. Позаяк впродовж року немає місця, щоб про цей біль говорити. Але сестра Юстина наголошує, що дуже важливо розуміти, що не лише мама і тато втрачаються свою дитину. Ми всі, цілим суспільством, втрачаємо…
Тому на цей вечір запрошені абсолютно всі: батьки, лікарі, родичі, друзі.. всі ми як спільнота людей.

«Вогники свічки допомагають чутися підтриманими»

Якщо хтось боїться ділитися цим болем і замикає його у собі. Що би Ви порадили таким людям? Як би Ви їх запросили на цю подію?

Я можу запевнити, що ми будемо молитися за всіх дітей, також і за ваших. За них також будуть виставлені свічки. Це тепло, яке походить від світлової хвилі нехай просто торкнеться зранених сердець батька і матері. Чисельна присутність людей на цьому заході показує, що ви не є одинокими у своєму горі. Хтось пройшов цей шлях раніше, хтось проходить зараз.

Запалені вогники свічки, каже сестра Юстина, допомагають чутися підтриманими, бути вислуханими, бо немає рецепту, як прожити цей біль.
Я дуже не люблю, коли ставлять подібне питання. Немає таблетки чи схеми, який буде підходити для всіх. Наше завдання – бути простором, де можна обійняти , вислухати і прийняти…

В нашому суспільстві відчувається «табу» на цю тему…

Так, абсолютно вірно. Так є у багатьох країнах світу.

На переконання, голови організації «Слід Життя», коли в суспільстві замовчується якась тематика, то складається враження, що її не існує. Проте ми себе так обманюємо, бо лише створюємо собі ілюзію. А коли ми про неї говоримо, то можемо знайти шляхи вирішення.

«Слід життя» працює тут і тепер»

Якщо впродовж року така біда станеться з кимось з жінок і їй буде потрібна підтримка. Куди звертатися?

До нас, до ГО «Слід життя», ми надамо всю можливу від нас необхідну підтримку. Наш сайт є в інтернеті, а також сторінки у фейсбуці та інстаграмі. Ми співпрацюємо у Львові з пологовими, маємо гарний досвід співпраці з лікарями з центру та сходу України.

У організації видали книгу «Маленькі ангели» про втрату дитини під час вагітності чи народження. Це перше джерело, яке розриває мовчанку на цю тему. Книга написана в дуже доступний спосіб для батьків та медперсоналу і розповідає про те, що в цій ситуації ще можна зробити тут і тепер, щоб зберегти пам’ять про дитинку. Також містить свідчення батьків, які отримала супровід і допомогу.

Сайт ГО “Слід Життя”

Підготувала Христина Потерейко

Фото Мирослава Тарнавського

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....