Митрополит Ігор у Борщовичах: «Будьмо простими людьми, щоб не вчинити себе відповідальними перед Господом за зайві слова»

-
Post font size
+

6 серпня 2022 року Митрополит Львівський Ігор з пастирським візитом відвідав парафію Пресвятої Трійці у Борщовичах Винниківського деканату.

Промовисте слово проповіді Архиєрей скерував до вірних під час Божественної Літургії, апелюючи до євангельського уривка дня: «Ісус Христос дуже виразно сказав: “Хто не зі Мною, той проти Мене…” Не існує нейтрального положення-стану: кожна людина з Богом або проти Нього». Сам Христос своїм земним життям став свідченням Божого діяння, тож ті, які не прийняли Його, відкидають у своєму житті дію Святого Духа, тим самим звершуючи хулу проти Нього, яку Ісус називає найтяжчим з гріхів, що не відпуститься.
«Юдейська старшина, книжники, фарисеї та садукеї не приймали Ісуса Христа як Бога, тим самим сильно противилися натхненню та вченню Святого Духа. Це – непоправний гріх, нерозкаяне беззаконня, що не може бути прощеним. Уважаймо на нашу мову, на слова, які вимовляємо, щоб там не було багатомовності, здогадів, а ще більше – неправди. Будьмо простими людьми, без підступів та здогадів, щоб не вчинити себе відповідальними перед Господом за зайві слова. Бо строгі слова повідав Ісус Христос: “Бо за словами своїми будеш виправданий, і за словами своїми будеш засуджений” (Мт 12,37)» – закцентував проповідник.

Згадуючи свято Почаївської ікони Богородиці, що його святкували напередодні, Митрополит пригадав історію ікони: «Годиться оповістити те, що у XVI столітті українська патріотка, власниця Почаєва Анна Гойська віддала своє майно, щоб заснувати на горі монастир, і подарувала чудотворну ікону Почаївської Богородиці, яку отримала в дарунок за свої чесноти від грецького митрополита Неофіта. Згідно легенди, біля цієї ікони прозрів сліпий брат Анни Гойської». Почаївський монастир, який розбудував граф Потоцький, у 1713-1832 роках належав Василянському Чину – тут монахи друкували книги, вели місійну діяльність, збудували Святоуспенський храм.

Чудесна з’ява Богородиці під час турецько-татарського нападу 1675 року, за словами Архиєрея, є свідченням опіки Богородиці, що триває донині: «Мати Божа заступалася за наш народ тоді, коли він піднімав до Неї молитовне голосіння! Молимося й ми до Богородиці, щоб війна, яка руйнує нашу країну, найшвидше закінчилася, а війська з Росії хай повертаються додому».

Пригадуючи про день пам’яті святих князів Бориса і Гліба, Митрополит Ігор наголосив: «Годиться сьогодні згадати про святих мучеників Бориса та Гліба, синів святого Володимира Великого». Коротко окресливши історію життя та смерті святих, які загинули від рук свого родича, не бажаючи братовбивчої війни, Архиєрей зауважив – у нелегкі нинішні часи треба молитися до мучеників-князів, щоби випрошували миру для нашої Батьківщини.


Світлини Петра Соколовського

Останні новини

Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...