Делегація австрійського католицького єпископату відвідала Львівську Архиєпархію

-
Post font size
+

На празник верх. апп. Петра та Павла, у вівторок, 12 липня 2022 року, делегація австрійського католицького єпископату відвідала Львівську Архиєпархію. Гостей супроводжували військові капелани..

До складу делегації ввійшли: Голова єпископської конференції Архиєпископ Зальцбурзький Франц Лакнер, ординарій Ґраца єпископ Вільгельм Краутвашль та о. Юрій Коласа, Генеральний вікарій ординаріату для католиків східного обряду в Австрії.

Владики з Австрії взяли участь у святковій Божественній Літургії в Гарнізонному храмі свв. Апп. Петра та Павла.

У проповіді о. Юрій Коласа наголосив, що Гарнізонний храм є знаний у цілому світі. Найперше тим, що стіни цього храму за останні вісім років стали свідками великого горя, вони бачили велику кількість сліз, які тут проливаються кожного тижня.

«Там, де є найбільше страждання – там Господь є найближче, поряд з кожною людиною, яка страждає.. Він є поруч з тим героєм, якого виносять з цієї церкви. Бо вони сповнили найбільше християнське покликання, віддавши своє життя заради нас. Він є дуже близько з кожним з нас і дає нам силу, щоб продовжувати жити. Це є особливістю цього храму. Кожен, хто сюди заходить, той відчуває цю особливу силу, благодать, яка переповнює серце кожного, хто тут знаходиться. Бо там, де є сльози є велике страждання, там любов Божа перевищує сила. Найсильніше відчуваємо його силу і турботу», – запевнив проповідник.

У сьогоднішнє свято священник попросив молитися за усіх, хто звідси відійшов до вічності, а також за тих, хто боронить Україну, за їхні родини, за нашу Україну.

По завершенні Божественної Літургії до вірних – ба більше, до всіх українців – зі словом солідарності та підтримки звернувся Архиєпископ Зальцбурзький Франц Лакнер.
У своєму слові Архиєпископ подякував українцям за запрошення у такий складний час відвідати Україну.

«Народе України, щиросердечно дякую вам усім за запрошення бути тут і зустрітися з вами. Сьогодні на світанку, коли ми перетнули кордон України – ми почали співати і дякувати Богові за цю нагоду. Я також дякую вам, бо в цих хвилинах, коли почалася тривога я досвідчив велику глибину вашої віри, бо ви продовжили молитися. За це я вам дуже вдячний», – сказав він.

Відтак Архиєпископ Зальцбурзький зауважив, що сьогодні святкуємо свято апостолів Петра та Павла. За його словами, Петро виявляє свою силу через своє навернення, перейшовши певні випробування. А апостол Павло говорить слова, які він як єпископ кожного вечора перед сном повторяє. Павло каже: «Нехай твоя смерть, Господи, формує мене». На його переконання, Павло так міг сказати тільки тому, що глибоко вірив у силу Господнього Воскресіння.

«Ми в Австрії молимося, щоб ви тут, на цій землі, ще за свого життя в цих тижнях і місяцях засвідчили радісну силу Христового Воскресіння.
Нехай цей народ воскресне до справедливого миру. Нехай кожен це досвідчить за свого власного життя!»
– побажав Голова єпископської конференції Архиєпископ Зальцбурзький Франц Лакнер.

Опісля гості Львова змогли побачити на стендах портрети загиблих героїв, Небесної Сотні та символічні атрибути з війни, що є у Гарнізонному храмі.

Відтак делегація відвідала Архикатедральний Собор святого Юра та крипту, зокрема поховання Праведного Митрополита Андрея та Патріарха Йосифа.

Також у рамках візиту єпископи завітали до «Дому милосердя» Центру Опіки Сиріт, де керівник Центру Опіки Сиріт о. Роман Прокопець розповів про те, як сьогодні живуть вимушені переселенці та як діє волонтерський штаб, який збирає і передає гуманітарну допомогу на Схід та Південь України.

Там владики поспілкувалися з дітьми, працівниками та гостями цього дому.

Насамкінець делегація відвідала могили Небесної сотні, героїв АТО та новітніх героїв на Личаківському цвинтарі у Львові. Зокрема поля почесних поховань 86, 67 та 76, де молитовно вшанували пам’ять Героїв України.

Зазначимо, що про цю подорож австрійський єпископат оголосив під час своєї пленарної зустрічі в Маріяцеллі. У заяві, оприлюдненій 22 червня, ієрархи закликали вірних до подальшого надавання допомоги та вияву солідарності з тими, хто страждає від наслідків війни в Україні та з біженцями. Вони запевнили українців, що «ми, єпископи, разом з багатьма мешканцями Австрії, страждаємо разом з вами, носимо вас у своєму серці, молимося за вас, перебуваємо на вашому боці».

Як повідомляє пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ, вчора, 11 липня, Голова єпископської конференції Австрії Архиєпископ Франц Лакнер та єпископ Граца Вільгельм Краутвашль завітали на засідання Синоду Єпископів УГКЦ, який відбувається у Перемишлі (Польща).

Архиєпископ Франц Лакнер звернувся із словом до владик УГКЦ. Згодом, на знак солідарності австрійського народу з українським, Голова єпископської конференції передав Главі УГКЦ Святославу образ Ісуса Христа з єпископського дому в Зальцбургу, у який стріляли нацисти під час Другої світової війни.

Останні новини

Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...