«Ми сьогодні просимо: батьку, люби маму своїх дітей і провадь дітей до Бога», – владика Володимир у першу неділю після Зіслання Святого Духа

-
Post font size
+

Кожен чоловік носить в собі дар бути батьком. Мені пригадався один момент з похорону старшого чоловіка, де слово попросив його син. Він подякував батькові за те, що він любив його маму. Що є дуже важливо, бо від цього залежить гармонія в сім’ї. Про це сказав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир у першу неділю після Зіслання Святого Духа в Архикатедральному Соборі святого Юра. Наприкінці Божественної Літургії Архиєрей привітав чоловіків з Днем батька, а лікарів з Днем медика.

«Сьогодні святкуємо Неділю Всіх Святих. Це перша неділя після свята Зіслання Святого Духа. У першу неділю після дня народження Церкви ми святкуємо своєрідні іменини. Слово “святість” вказує покликання християнина, бо ціллю життя є святість. Сьогоднішнє свято є результатом дії Святого Духа. Але Святий Дух не може нас зробити святими без нашої згоди», – зазначив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

«Що значить для вас це слово – святий?» – запитав проповідник і зазначив: «Ніби нескладне питання, на яке можна легко відповісти, але не завжди вдається так жити. Бути святим – означає поставити Господа Бога на перше місце в своєму житті. Це актуально на кожному етапі історії чи притаманне кожній культурній епосі. Також сьогодні, навіть коли відчутна тенденція споживацтва, секуляризації».

За його словами, Євангельське слово сьогоднішнього дня нагадує, що Господь Бог має бути нам дорожчий, ніж такі близькі особи як батько і мати чи діти. Тут не йдеться про те, що потрібно інших ненавидіти, а ставити Бога на перше місце, тоді все інше буде тоді на своєму місці.

Також він пригадав про свідчення з часу підпілля, переслідування, коли з огляду на національні чи релігійні переконання одного члена сім’ї вся родина несла терпіння чи ув’язнення. Це знаємо також з прикладу священничих родин.

«Дехто має стереотип, що святі – це такі сумні, строгі люди. Ні, сумний святий якраз є сумнівний святий. Святість не є релігійним фанатизмом, а робить нас якраз нормальними, адекватними людьми. Життя святих людей є живим коментарем Євангелії, який пише кожна людина своїм життям. Святі нахиляють небо до землі»,– додав проповідник.

На його переконання, Неділя Всіх Святих є дуже радісна. Бо в центрі уваги стоять не лише великі імена канонізованих святих, а також безконечне число тих, які, можливо, не були зауважені. Але вони не менше жили в Божій присутності, Бог не менше обдаровував їх своєю любов’ю. Сьогодні є свято також «маленьких» святих. Можливо йдеться про тих, які відійшли до вічності з наших родин, наших батьків, друзів, а також багато тих, імена яких невідомі, які десь в історії чи в сьогодення посвятили своє життя на служіння ближнім. Або як ми говоримо тепер, соціальне служіння.

«Ось що є доброю новиною цього свята: Бог дуже цікавиться людським життям, щоб воно було вдале для всіх. Важливо, щоб Його турбота про людей осягнула ціль, знайшла адресата. Це радісне свято посеред наших розчарувань і поразок, серед болів війни. Це не є свято перфекціоністів, досконалих людей. Але ці люди не побоялися бути людьми з усіма немочами. Ми сьогодні про них пам’ятаємо, бо людина вважається мертвою лише тоді, коли про неї ніхто не пам’ятає»,– підкреслює проповідник.

«Ми вшановуємо всіх святих, які прославилися впродовж століть аж до нинішнього дня. Ми дякуємо нашим святим попередникам за їхнє служіння та освячення. Церква нагадує також нам про наше покликання – бути з Богом, бути святими. Це свято святих і тих, хто ще в дорозі, хто вміє правильно інвестувати своє власне життя. Про це Ісус запевняє Петра в євангельському слові»,– сказав він

А також пояснив, що ми святкуємо сьогодні пам’ять тих малих, скромних святих, які можливо самі не знали чи не відчували, наскільки вони є люблені Богом. Ми всі були створені без нашої згоди, але вимагається наша співпраця в ділі освячення. Тут Бог немов би є залежний від нашої волі, бо святість є плодом нашого життя. Тоді це свято буде нашим особистим святом.

«Отже, святість – це не лише якась далека перспектива, вона дотикає мого життя сьогодні. Священник і політик з Нікараґуа Ернесто Карденаль говорить так про життєву дорогу: “Ми ще не дійшли до святкової світлиці, але вже бачимо світлу і чуємо музику”. Сьогоднішнє свято пригадує нам, що ми покликані брати участь у фестивалі вдалого життя»,– підсумував владика Володимир.

Наприкінці Божественної Літургії Архиєрей привітав чоловіків з Днем батька.
«Кожен чоловік носить в собі дар бути батьком. Мені пригадався один момент з похорону старшого чоловіка, де слово попросив його син. Він подякував батькові за те, що він любив його маму. Що є дуже важливо, бо від цього залежить гармонія в сім’ї»,– сказав владика Володимир.

«Ми сьогодні просимо: Батьку, люби маму своїх дітей»,– підкреслив він.
«А щоб це вдалося в контексті сьогоднішньої неділі важливо провадити дітей до Бога. Якщо ми зараз будемо дітей жаліти і не будемо розповідати їм про Бога, тоді ціле життя будемо розповідати Богу про них. Нехай сьогодні линуть слова вдячності на адресу всіх батьків»,– додав єпископ-помічник.

Відтак Архиєрей привітав медичних працівників з Днем медика і вручив подяку пані Олександрі Янович, директорці ТзОВ «Центр медичної ЗD діагностики».

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....