«Одним з дарів Святого Духа є цей храм, який ми освятили», – владика Володимир звершив чин благословення храму Зіслання Святого Духа на Зеленій

-
Post font size
+

Ми звершили чин освячення храму Зіслання Святого Духа на вул. Зеленій для служіння в ньому Святої Літургії. Для цього був покладенй антимінс. Храм ще не завершений, але сьогодні лине велика вдячність Богові та добрим людям за пройдений шлях. Це дуже мудра інвестиція на перспективу. Бо до кінця світу в цьому храмі буде лунати молитва за будівничих і жертводавців. Це повинно бути великою мотивацією для тих, хто буде завершувати будівництво і прикрасу цього храму.

Про це сказав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир під час проповіді у понеділок Святого Духа під час Божественної Літургії у храмі Зіслання Святого Духа на вул. Зеленій у м. Львові. Перед цим Архиєрей звершив Чин благословення нового храму для служіння в ньому Божественної Літургії. Йому співслужили священники Львівської Архиєпархії.

«Сьогодні, в другий день зелених свят, у понеділок Святого Духа, ми почуваємося дуже обдарованими. Бо Святий Дух не приходить сам, завжди приносить щедрі дари, які з вдячністю приймаємо. Одним з таких дарів є цей храм, який ми освятили», – зазначив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

Владика Володимир пригадав, що вчора вся християнська родина святкувала день народження Церкви, що є нашим спільним святом і водночас святом кожного християнина. «Як ми себе почуваємо після нашого дня народження?» – поцікавився проповідник і пожартував, що з нагоди зелених свят, мабуть, ціла вулиця Зелена святкувала іменини.
«Коли на апостолів зійшов Святий Дух, то інші думали, що вони п’яні (Ді 2, 13.15), бо говорили різними мовами. Святий Дух дав їм силу проповідувати Боже Слово, правда, не всі могли це збагнути. Сьогоднішнє євангельське слово показує нам певні правила, певні засади, якими керується Церква: дбати про кожну людину, яка є великим скарбом, але водночас має свобідну волю і вибір; як поступати з тими, хто провинився… Бо милосердя не завжди є відповідним терапевтичним середником. Святий Дух надихає, але Він не допомагає лінивим», – пояснив Архиєрей.

Відтак він відзначив, що сьогодні звершуємо празник Святої Тройці. Кожне свято протягом року зображує чи пригадує якусь подію чи звертає увагу на конкретну постать.

«Сьогодні ми стоїмо не перед подією, а схиляємо голови перед таємницею. Бог показується не в світлі свого діяння, а глибині власної таємниці. Церква плекає віру в Святу Тройцю. Хоча в історії Церкви були єресі чи секти, які це заперечують, їх не бракує і зараз. Для цього відбувалися Вселенські Собори, для цього було написано Символ Віри, який нас провадить. Де людський розум виходить на свої межі, тоді починається стежина віри. Письменник Ґрем Ґрін казав, що б не відважувався вірити в такого Бога, якого можна до кінця зрозуміти. Багато людей і сьогодні в Бога не вірять, бо хочуть все зрозуміти розумом, засадами математики чи фізичними вимірами простору і часу, інші кажуть, що Бог помер», – пояснив він.

«Ким є Бог християн? Творець, Вседержитель, Всемогутній, Спаситель… А стоячи перед таємницею сьогоднішнього свята, можемо сказати, що Він є Отець, Син і Святий Дух! Де закінчується пізнання розумом, там починається стежка віри», – зазначив проповідник і додав: «Ми вдячно споглядаємо на цю спільноту любові, хоча ми не в стані зрозуміти її розумом. Хоча люди старалися використати якісь символи для розуміння Святої Тройці. Святий Кирило, апостол слов’ян, пояснює Святу Тройцю на прикладі створіння, зокрема сонця: бачимо на небі вогняне коло, яке випромінює світло і теплоту. Сонячне коло – це образ Бога Отця. Коло не має ні початку ні кінця – так і Бог є безконечний і безначальний. Проміння світла є образом Божого Сина. Як від сонячного кола народжується промінь світла і ніколи його не покидає, так від Бога вічно народжується і ніколи не відділяється Син Божий. Теплота, яка виходить від сонця і променя, – це образ Святого Духа, що предвічно від Отця і Сина ісходить. Отже сонячне коло, світло і теплота не три, а одне сонце, так і три Божі особи Пресвятої Тройці – це один істинний Бог».

«Нехай сьогодні на цій Святій Літургії лине молитва прослави Отця і Сина і Святого Духа, бо так часто згадуємо цю спільноту Божих осіб. В цьому часі робимо знак хреста. Але чи робимо це з належною повагою чи радше механічно? Хочемо над тим задуматися. Святий Дух приходить з щедрими дарами. Нехай мудрість, яка є першим даром Святого Духа, провадить нас!» – побажав владика Володимир.

Фотоальбом – тут

Останні новини

Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...