Архикатедральний Собор святого Юра відсвяткував храмовий празник

-
Post font size
+

6 травня 2022 року, у день свята святого славного великомученика, переможця й чудотворця Юрія, храмовий празник відсвяткував Архикатедральний Собор святого Юра у Львові.

З нагоди празника Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський звершив у Соборі Архиєрейську Божественну Літургію. Співслужили йому єпископи Синоду УГКЦ – Преосвященний владика Михаїл, єпарх Сокальсько-Жовківський, Преосвященний владика Ярослав, єпарх Самбірсько-Дрогобицький, Преосвященний владика Тарас, єпарх Стрийський, Преосвященний владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпрахії, Преосвященний владика Петро, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії, Преосвященний владика Степан, єпископ Курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, Преосвященний владика Володимир, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії. Також до співслужіння долучилося численне запрошене духовенство Львівської Архиєпархії, зокрема священники Курії, Львівської духовної семінарії Святого Духа, протопресвітери, а також сотрудники Собору.

Слово проповіді з нагоди свята виголосив Преосвященний владика Степан. Звертаючись до житія святого Юрія, проповідник пригадав про часи, коли визнання себе християнином прирікало на загибель. «Але ті, які є сміливі, ті, які покладають свою надію на Господа Бога, ті, для кого віра в Христа не є чимось номінальним, але є змістом, сенсом життя – нічого не бояться» – наголосив єпископ, акцентуючи на відважному Юрієві, який заявив імператорові-мучителю, що «він вірить, поклоняється і своїм життям свідчить про істину, якою є Христос, сам Господь», і тим самим став прикладом, що сіяє по сьогоднішній день. Цей славний приклад життя, змістом якого є віра в Христа, впродовж століть навертав до християнства і свідчив Божу могутність.

Саме свідчення своїм власним прикладом постаті Христа визначає покликання християн, зауважив владика Степан: «Можливо у контексті сьогоднішніх подій, коли ми з вами тут, у Львові, в інших містах, приймаємо багато тимчасово переселених наших людей, людей, яких війна і обставини спонукали залишати власні домівки – ми з вами, які молимось і ходимо до церкви, знаємо багато молитов – напевно що в особливий спосіб покликані свідчити свою віру серед тих, хто, можливо, ще навіть ніколи не був у церкві, але наш дім, наша увага стали для них місцем, де вони відкривають для себе Господа Бога». Той, хто свідчить – той завжди є покликаний до перемоги; і кожна життєва боротьба має власні виклики і перемоги.

«Зло, цей змій, якого святий Юрій переміг і подолав, в сьогоднішніх обставинах має людське обличчя – він є жорстокий, підступний, несправедливий, брехливий, руйнує життя людей і будинки, забирає життя невинних дітей, спонукає нас тікати, ховатися, переживати, відчувати страх і трепет, бути невпевненим… відчувати, як це є страшно жити тоді, коли здається, що зло може торкнути тебе чи досягнути в будь-якій точці України. Але ми з вами, дорогі брати і сестри, вже з того моменту, коли стали християнами, вважаємо себе переможцями. Тому що Господь переміг смерть, зло, диявола, гріх – усе, що нам непритаманне, усе те, від чого ми втікаємо» – наголосив проповідник. «І навіть в теперішніх обставинах наші воїни, шануючи святого Юрія Побідоносця, маючи його ім’я, часто кажуть – для перемоги зброї є замало. Треба мати ще щось внутрішнє, певний зміст, певну внутрішню силу, Божу ласку і благодать. Треба відчувати, що не лишень зброя воює, але і Господь, який є справедливий і добрий, готовий помогти нам нашими руками перебороти це зло, яке хоче нас заразити».

Приклад святого Юрія навчає нас долати агресію і зло через віру в Бога, через збереження людського обличчя серед жахіть війни. Віра в Бога звільняє від зла. «Коли ти є з Богом, коли ти дивишся на обставини життя очима християнина, віруючої людини – ти вже переміг зло. Ти вже переміг диявола. Ти вже святкуєш – нехай маленьку, але перемогу над тим, що могло тебе знищити».

По завершенні Літургії Митрополит Ігор висловив щиру подяку всім присутнім, зокрема, співслужителям, які звершили спільну молитву. Відтак відбувся Чин освячення води, після якого Митрополит благословив вірних через окроплення освяченою водою.

Празник святого Юрія є по-особливому відзначений Апостольською Пенітенціарією. Християни, що визнали свої гріхи у сповіді та прийняли Святе Причастя в Архикатедральному Соборі у день пам’яті святого Юрія 6 травня (а також у день другого престольного празника, 14 жовтня), мають право повного відпусту.

Також у Соборі є ікона святого Юрія з частинкою його мощей, перед якою вірні можуть молитися і випрошувати у святого покровителя Львова опіки й сили серед теперішніх випробувань.
Світлини

Останні новини

Сьогодні на 74-му році життя упокоївся у Бозі митрофорний протоієрей Роман Мірчук, колишній віце-ректор Семінарії у Рудно. Тіло...
23 квітня 2024 року, у львівському національному драматичному театрі ім. Марії Заньковецької відбулася містерія непокори, вистава «Голгофа» тернопільського...
Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....