У Львові відбувся музичний вечір, присвячений невинно убієнним у війні

-
Post font size
+

17 квітня 2022 року в храмі свв. Ольги і Єлизавети (м. Львів, пл. Кропивницького, 1) відбувся музичний вечір «Стояла Мати скорботна…», присвячений невинно убієнним та закатованим у війні в Україні.

Вступне слово до виконавців, організаторів та гостей вечора виголосив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Владика наголосив, що свято Входу Господнього в Єрусалим, яке звершується у цей день, пригадує нам Христа, який усвідомлював свою місію – що буде зраджений, катований і розп’ятий, але хрест не є кінцем, адже третього дня Він воскрес. До вічного життя також покликана і кожна людина, маючи безсмертну душу.

«Сьогоднішній захід, який звучить у виконанні «Трембіти» – звуки музичних інструментів і голоси, які ми почуємо – хай це буде молитвою за убієнних… Очевидно, що кожного і кожну з нас стискає великий жаль, коли ми чуємо – знову нова жертва, нові знущання… Але я вірю, що всі ті душі, які відійшли – це наші герої, які гинуть, відходять до вічності; я гадаю, що Господь Бог їх усіх винагородить і вони будуть щасливі» – зауважив Митрополит і всім побажав якнайшвидшого настання миру, завершення війни, воїнам – Господньої допомоги; а цей молитовний вечір присвятити молитві за невинно убитих.

Музично-молитовний вечір став прем’єрою музичних творів с. Марії (Слєпченко) «De Profundis» та «Stabat mater» для солістів, хору і камерного оркестру.

У програмі також прозвучав твір відомого львівського композитора, лауреата Шевченківської премії Віктора Камінського «Царю Небесний».

Виконували духовну музику солісти – Ілона Опікула (сопрано), Діана Піпаш (мецо-сопрано) – камерний оркестр та хор капели «Трембіта» під батутою Сергія Якобчука.

Автор проєкту – Михайло Перун. Організатори – Львівська Архиєпархія УГКЦ за сприяння Львівської обласної ради, Фундації «Андрей».

Слово на завершення промовив п. Михайло Перун, директор Фундації «Андрей». «В Україні страсний тиждень розпочався 24 лютого. Цей вечір є присвячений невинно убієнними та закатованим у війні, яку Росія розв’язала і провадить проти України» – наголосив автор проєкту, звертаючи увагу на те, що дорога страстей, відображена в музиці, завжди прямує до перемоги над смертю. «Страсті завжди мають пасхального Христа… Наші молитви, наша щоденна праця має бути воскресінням. І кожен з нас має для цього вкласти свою лепту – лепту, яка називається “Воскреслий Христос”».

Сестра Марія (Слєпченко) – настоятелька монастиря монахинь Найсвятішого Ізбавителя, іконописець та композитор. Автор понад сотні музичних творів різних жанрів. В її доробку кілька Літургій, що їх виконують в окремих храмах Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Червонограда, Вінниці; низка хорових творів (церковні піснеспіви, обробки народних пісень), твори для камерного та симфонічного оркестру, для квартету, ансамблів, а також фортепіанні твори.

Сестра Марія є лауреаткою міжнародних конкурсів: Конкурсу консерваторії ім. Ф. Шуберта у Відні (2021, 2 місце за симфонічну поему «Третій Ангел»), Конкурсу Віденської музичної академії в співпраці з Консерваторією ім. Р. Вагнера (2021, 2 місце, «Stabat Mater»).

Останні новини

Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....
Сьогодні цілий наш народ йде хресною дорогою. Ми об’єдналися у молитві за справедливий мир та за перемогу над...
П’ята неділя Великого посту Євр 9,11-14; Мр 10,32-45 (о. д-р Турконяк Р.) Село Черкаси 21.04.2024. У листі до...