Владика Володимир на Благовіщення: «В нашій термінології тепер остаточно повинен зникнути вислів «переривання вагітності»

-
Post font size
+

Свято Благовіщення є днем захисту зачатого, але ще ненародженого життя. Ми прагнемо знайти сумлінних політиків, лікарів, вчителів, священників, різних фахівців… Часом нарікаємо, що їх бракує. Можливо Бог посилав таких на землю, але людина не дозволила їм народитися. Після великих втрат внаслідок війни в нашій термінології повинен зникнути вислів «переривання вагітності».
На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир під час проповіді в Архикатедральному Соборі св. Юра на Благовіщення. Архиєрей звершив Вечірню з Літургією святого Іаана Золотоустого, яку йому співслужили священники Архикатедри.

«Сьогодні лине наша молитва у стіп материнства Богородиці, саме у день свята Її Благовіщення. Момент благовіщення Пречистої Діви Марії – це місце, де Боже «так» зустрічається і з поєднується з людським «так». Інакше кажучи, це подія, в якій свобода Бога зустрічається зі свободою людини – якось я прочитав такий вислів», – зазначив єпископ-помічник ЛА.
За його словами, кожне богородичне свято – це особливе запрошення до Назарету, до материнського дому, до школи Марії. Від Неї можна багато навчитися, бо Вона для всіх доступна: для одних – ровесниця, для інших – порадниця, а особливо мати і заступниця. Для хворих – велика опікунка.
Проповідник переконаний, що виховання дитини починається задовго до її народження, а саме у постатях батьків. «Марія була, щоправда, пізна дитина, але Її побожні батьки Йоаким і Анна не тратили віри, надії, не нарікали, хоча може і не усвідомлювали, який Бог має план, що хоче ними послужитися», – сказав він.

«Як же Марія сприйняла вістку Ангела Гавриїла, що стане матір’ю? Дуже цікаве питання на сьогоднішній день», – зазначає проповідник.
І відповідає: «На перший погляд, по-людськи вона стривожилася. Одне не могла зрозуміти, як не знаючи мужа, можна зачати дитину. Вона була молода, без досвіду. Не хотіла зробити кривду Йосифу, якого дуже любила, боялася його втратити. Але Ангел Її заспокоїв і вона сказала «Так». Це велика наука особливо молодим людям, щоб не боялися казати «Так» Богові».
«Не завжди є легко сказати Богові «так», бо це не звільняє людину від випробувань, терпінь. Але набагато гірше є сказати Богові «ні» на Його пропозицію чи запрошення. Звичайно, що Бог шанує вибір людини, але куди поведе така дорога?», – наголошує Архиєрей.
Ба більше – важливі рішення не можна прийняти раптово, в одну мить, за цим стоїть ціла життєва постава. Позитивне ставлення до Бога і життя допомагає особливо тоді, коли стається інакше, ніж людина планує.

«Щоб стати святим, то треба найперше народитися, прийти на світ. Важливо обрати правильну дорогу в житті, розпізнати своє покликання, тобто відповідати людським «так» на Божу пропозицію, на Його запрошення. Бог говорить до кожного в різний спосіб, але дуже особисто. Пам’ятаймо про це!» – наголосив на завершення владика Володимир.

Сьогодні також виповнюється 6 років від дня єпископської хіротонії Преосвященного Володимира. На завершення Божественної Літургії о. Роман Кравчик, адміністратор Собору св. Юра, привітав владику Володимира з річницею єпископства та побажав витривалості у служінні.

Владика Володимир подякував священникам Собору святого Юра за те, що допомогли зробити перші кроки єпископства. Зауважив, що 6 років – це дитячий вік, в якому йдуть вчитися. Запевнив у своїй відкритості та готовності вчитися і зростати у Архиєрейському служінні.

Фото – тут

Останні новини

Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...