«Всі європейці повинні бути свідомі, що сьогодні Україна – це велика рана на тілі Європи», – владика Володимир у розмові для австрійської газети

-
Post font size
+

Жодна стурбованість нездатна припинити війну. Більшість наших людей очікували радикальніших дій від західноєвропейської дипломатії, яка на початку війни була пасивною. Всі європейці повинні сьогодні зрозуміти і побачити, що Україна кровоточить і бути свідомими, що це велика рана на тілі Європи. На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященніший Володимир в інтерв’ю для австрійського видання «Tiroler Tageszeitung» через початок повномасштабної війни Росії проти України у четвер, 24 лютого 2022 року.

У телефонній розмові з журналістом австрійського видання владика Володимир розповів про війну в Україні, молитви зі солдатами та про виклик пов’язаний з біженцями, яких на західній Україні очікується десятки тисяч.
Незважаючи на те, що російські війська бомбардували військову частину на Львівщині, каже Архиєрей, у самому місті є відносно спокійно. Попри це відчутно сильне напруження, страх і навіть паніка.

Владика Володимир пояснив, що війна Росії проти України триває вже впродовж довгого часу, проте лише тепер в результаті повномасштабного вторгнення російських військ вона отримала своє справжнє обличчя й ім’я. Бо тільки тепер всі офіційно почали називати війну війною.
«На жаль вже є чимало жертв війни, також тисячі людей втікають зі своїх областей і міст, які перебувають під обстрілами російських військ, де є пряме вторгнення», – зазначив єпископ-помічник.
«Наша Українська Греко-Католицька Церква тісно співпрацює з органами державної влади з питань прийняття біженців. Ми є свідомі, що ці люди не залишаться на одну чи дві ночі, буде йти мові про їхній подальший побут, а можливо й інтеграцію у суспільство. Наші парафії готують відповідні приміщення для людей. Поруч зі соціальною підтримкою і допомогою важливу увагу приділяємо духовній опіці, бо це основне завдання і місія Церкви. Наприклад наші капелани духовно супроводжують військових, сповідають їх, уділяють таїнства. Вони їдуть на фронт, на жаль, ми свідомі і можемо передбачити небезпеку, що не всі повернуться живими назад. В таких випадках нам важливо духовно супроводжувати родини загиблих людей», – розповів єпископ-помічник ЛА.
І підкреслив: «Нашим великим завданням є дбати про те, щоб люди не втратили внутрішню й емоційну рівновагу».
«Війна закінчується лише тоді, коли відходить до вічності останній її учасник. Бо тоді з тими учасниками відходять всі спогади і зранення війни», – переконаний Архиєрей.
Стосовно питання переговорів про мир владика Володимир переконаний, що діалог є завжди можливий і важливий. Проте важко сподіватися, що це кровопролиття буде раптово припинене.
«Всі європейці повинні зрозуміти і побачити, що Україна кровоточить і вони повинні бути свідомі, що це велика рана на тілі Європи», – наголосив Преосвященніший Володимир.

Останні новини

У неділю, 24 березня, в музеї Митрополита Андрея Шептицького, що в с. Прилбичах, відкрили виставку-продаж «Україно, Любове моя»...
26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...