«Нехай запалена свічка миру нагадує, що мир на землі можливий, коли є діалог з небом!» – владика Володимир під час цілоденної молитви за мир

-
Post font size
+

Молімося за тих, хто живе в різних страхах, хто не приймає мир чи сіє ненависть. Щоб перемогти зло, не можна опускатися на його рівень чи шукати з ним якісь компроміси. Бо, шукаючи компроміси зі злом, входимо з ним в контакт. Від предків, які пережили великі лихоліття, я запам’ятав вислів: Молитва ламає залізо! Про це попросив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії під час Ісусової молитви в Архикатедральному Соборі святого Юра в рамках цілоденного молитовного чування, на заклик Папи Франциска в ефірі Живого Телебачення. .

У своєму слові з нагоди цілоденного молитовного чування за мир в Україні та світі єпископ-помічник пояснив що саме мається на увазі, коли говоримо про мир в світі чи в Україні.
«Що таке світ? Це передусім люди, які творять суспільство, формують держави», – каже Архиєрей і пригадує біблійну історію Адама і Єви: «Як говорить біблійна книга Буття, в кінці творення світу до життя була покликана людина, щоб на цьому світі господарювати, але не панувати. Щоправда, Адам і Єва, маючи все, будучи в раю забезпечені, ще сягнули по яблуко. Маючи все, вони залишилися без нічого».
Проблема, – пояснює владика Володимир, – була навіть не так у їхньому грісі, а в нерозкаянні. Бог намагався з ними нав’язати діалог, але вони не визнали своєї провини. Вони скористалися правом свобідного вибору, але в цьому випадку були драматичні наслідки. Тоді Бог довго шукав наших прародичів, доки не подав їм через Ісуса Христа в аді руку примирення. Вони аж тоді все зрозуміли».

В контексті молитви за мир, – каже Протосинкел Львівської Архиєпархії, – лину думкою до євангельського уривку Івана, зокрема у 20-ий розділ. У цьому уривку ми чуємо про те, як воскреслий Христос приходить до переляканих учнів і каже: Мир вам! Також цей уривок розповідає нам, що апостоли відразу не дуже збагнули, в чому справа, закрилися зі страху, напевно, сумували за Вчителем, думали собі: а якби Він знову повстав до життя, прийшов до них, відновив цю школу наслідування. Відтак Христос показує їм руки й бік, знову кажучи: Мир вам! Засмучені учні зраділи лише тоді, коли побачили Господа.
«Це показує, що мир є подарунком. Важливо, щоб людина цей мир прийняла, дозволяла йому закорінитися в своєму серці», – переконаний проповідник.
На його переконання, людина повинна перебувати в діалозі з Богом, який і є джерелом миру.

«Якщо людина відкинула цей діалог, то є можливість повернутися до нього через покаяння. Не треба власними вчинками Ісуса наново розпинати, посилати в темряву аду, щоб Він нас там шукав. Слід пам’ятати, що ми відкуплені дорогою ціною Його крові», – переконаний єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.
«Ісус передає переляканим учням цінний пасхальний подарунок примирення, кажучи: кому відпустите гріхи, відпустяться їм, кому затримаєте, затримаються їм», – зауважив він.

Архиєрей запевнив, що нам пропонує допомогу численне небесне військо, яке, подібно, як у різдвяну ніч, запевняє: Слава на висотах Богові, а на землі мир людям благовоління.

«Мир на землі можливий, якщо ми будемо перебувати в діалозі з небом! Нехай запалена свічка миру нам про це також нагадує, зокрема в цей чудовий різдвяно-богоявленський час» – наголосив на завершення владика Володимир.

“Молитва ламає залізо!”: заклик до молитви за мир владики Володимира

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ

Останні новини

24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...
У рамках проведення Великопосної екосоціальної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії...
Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім...
У Львові Центр гідності дитини Українського католицького університету 18-21 квітня презентував проєкт «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»,...
Сьогодні на 74-му році життя упокоївся у Бозі митрофорний протоієрей Роман Мірчук, колишній віце-ректор Семінарії у Рудно. Тіло...