«Запрошуючи випускників семінарії на благодійну просфору, прагнемо, щоб так поширювалася добра новина про підтримку майбутнього Церкви», – о. Ігор Бойко у розмові про «Різдвяну просфору»

-
Post font size
+

У різдвяний час, у неділю, 9 січня 2022 року, у стінах Львівської духовної семінарії Святого Духа відбудеться п’ята ювілейна благодійна «Різдвяна просфора». Головним завданням цього заходу є збір коштів на підтримку потребуючих семінаристів. Цього року з нагоди ювілею вперше на захід запрошуються окрім благодійників усі випускники Львівської семінарії. Про те, якою буде цьогорічна благодійна просфора в оновленому форматі, розмовляємо з ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа отцем Ігорем Бойком.

Отче, для початку розкажіть, будь ласка, чим назагал є «Різдвяна просфора» як благодійний захід, який організовують для підтримки семінаристів? Яка її головна ціль?

Все розпочалося п’ять років тому, коли владика Венедикт (Алексійчук) святкував ювілей 50-ліття. В нього зродилася добра думка, щоб свій ювілей відсвяткувати у Львівській духовній семінарії, а всі отримані з нагоди ювілею кошти і подарунки передати на стипендії для потребуючих семінаристів. Тоді він так і казав, що до свого п’ятдесятиліття хотів би отримати 50 стипендій для потребуючих семінаристів. Цю добру ідею вдалося успішно реалізувати. В цей рік ми зібрали понад 1 300 000 гривень. Ці кошти отримали окрім студентів Львівської, також семінаристи з Київської, Дрогобицької, Івано-Франківської та Тернопільської семінарій, зокрема кожна по 24 000 грн.

Таким чином ця добра справа, що була започаткована 5 років тому, щороку продовжується у форматі «Різдвяної просфори» в час Різдва. На цю подію ми радо запрошуємо духовенство, монашество, благодійників, друзів владики Венедикта, які тепер вже стали друзями нашої семінарії. Щороку наш захід відвідує 120 – 150 осіб. Захід складається з трьох частин: молитва, ділення просфорою та почастунок. Благодійну пожертву на благу ціль – підтримку семінаристів – можна скласти в цей вечір або впродовж року.


Чим буде особливою п’ята ювілейна «Різдвяна просфора»?

З нагоди нашого першого ювілею владика Венедикт запропонував дещо «розширити горизонти». Тому окрім благодійників цього року ми запрошуємо взяти участь всіх випускників нашої семінарії. Більшість наших випускників є священниками, вони служать в різних куточках України. Багато наших випускників душпастирюють закордоном. Тому ми дуже хочемо, щоб всі наші випускники долучилися до цієї доброї справи – впродовж року підтримати одного чи двох семінаристів. Нам важливо, щоб долучалося все більше людей, які б в такий спосіб підтримували семінаристів та інвестували у майбутніх душпастирів, у майбутнє Церкви.
Я також вдячний Фундації Духовного Відродження Львівської Архиєпархії, оскільки вони від самого початку є нашими тісними і близькими партнерами. Основний контакт з благодійниками відбувається завдяки Фундації. Благодійники розуміють, що вони підтримують майбутнього священника, який буде служити там, де Церква буде його потребувати.

Цей захід є відкритим лише для випускників Львівської семінарії чи також і для випускників інших семінарій?

Цього року ми запрошуємо благодійників та випускників Львівської семінарії. Зараз особисто обдзвонюю наших випускників і чую, що вони є зацікавленими і хочуть прийти на святкування. На літній час ми маємо намір організувати мегаподію – зустріч випускників нашої семінарії з родинами і дітьми. Ми хочемо постійно підтримувати контакт з нашими випускниками. Ба більше – говоримо про те, щоб у майбутньому створити Асоціацію випускників семінарії.

Якщо б хтось з випускників захотів самостійно долучитися, як він може зголоситися? Чи потрібна попередня реєстрація?

Так, є контактний номер телефону – 0977581229, за яким потрібно зателефонувати. Ми просимо зголоситися до 5 січня.

Дякую, отче, ще розкажіть, будь ласка, за яким критерієм відбирають кандидатів на стипендію?

Зазвичай ми розповідаємо про цю можливість всім семінаристам і просимо кожного, хто має потребу, заповнити спеціальну анкету. Там вони вказують підстави і пояснюють причини, чому потребують фінансової підтримки у вигляді стипендії від семінарії. Ми всі анкети перечитуємо і під час засідання ректорату визначаємо, яким чином можемо підтримати того чи іншого кандидата. Все залежить від потреб і наших можливостей. Щороку ми допомагаємо 25-30 семінаристам.

На завершення, я б хотів звернутися до наших благодійників, духовенства, всіх людей доброї волі та висловити вдячність за те, що впродовж багатьох років нас підтримуєте. Запрошуємо вас прийти до нас і підтримати майбутнього священника. Водночас дуже радо відкриваємо двері семінарії для всіх наших випускників. Приїжджайте на наше свято. Ми прагнемо з вами розвивати тривалу постійну співпрацю в якому куточку світу ви б зараз не були.
Від імені усієї нашої семінарійної спільноти бажаю всім радісного часу Різдва Христового та миру в Україні.

Останні новини

23 квітня 2024 року, у львівському національному драматичному театрі ім. Марії Заньковецької відбулася містерія непокори, вистава «Голгофа» тернопільського...
Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....
Сьогодні цілий наш народ йде хресною дорогою. Ми об’єдналися у молитві за справедливий мир та за перемогу над...