Владика Володимир у неділю Праотців: «Дбаймо, щоб ми не залишилися голодними, бо це є наша особиста відповідальність»

-
Post font size
+

Ми завжди потребуємо поживи, щоб мати силу йти вперед у вирі життя. На це звернув увагу єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященніший Володимир під час проповіді до вірних у неділю свв. Праотців і Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла. У цей день Архиєрей звершив священниче рукоположення Андрія Кобилюха та дияконське Ярослава Левка. Єпископу співслужили: синкел в справах духовенства о. Юрій Чудяк, синкел в справах капеланства о. Андрій Хомишин та священники Львівської Архиєпархії і Стрийської єпархії.

«Ми отримуємо різноманітні запрошення. Той, хто нам його надсилає, зазвичай очікує отримати позитивну відповідь від нас. Бо це є певне свідчення, що про нас хтось пам’ятає і шанує», – зазначив на початку проповіді єпископ-помічник.
У Євангельській розповіді чуємо, каже проповідник, як один чоловік – господар розіслав запрошення на гостину. Кожен добрий ґазда готує смачну вечерю з відповідним кулінарійним виміром. Ба більше, на цій вечері крім їжі мала панувати радість.
Архиєрей звернув увагу, що вкінці притчі можна самого Ісуса Христа ідентифікувати з господарем. Відтак зауважив, що дилема цієї історії полягає в тому, що люди не відгукнулися на запрошення через різноманітні побутові причини. Господар шукає виходу з цієї ситуації, остаточно ніхто зі запрошених не скуштує вечері. Бо щоб бути на вечері, треба як мінімум на неї прийти.
«Зібравши учнів на вечерю Христос встановлює Євхаристію. Так само ми є запрошені на Божественну Літургію, на яку теж обираємо йти чи не йти. Хоч ми повинні памятати, що пропустити Святу Літургію у неділю чи свято, без поважної причини є гріхом і цим неможна легковажити. Якщо нам не цікаво бути з Богом кілька годин, то як нам тоді бути з Ним цілу вічність? Ми часто готуємося до зустрічі поважної делегації, завчасно біжимо, щоб зайняти місця. А на престіл Євхаристії сходить сам Ісус Христос! Чи чинимо тут так само?» – заохочує замислитися владика Володимир.
І додає: «На престолі Бог сходить до людини, щоб їй послужити. Звичайно, що кожна людина має свій вибір, тому не можемо Бога звинувачувати в усіх трагедіях, які стаються у світі. Бог не може людині допомогти, яка Йому цього не дозволяє. Більше того, певною поведінкою сама виганяє Його зі свого життя».

«Ісус проголошує цю притчу, бо його сучасники також відкидали запрошення до Божого Царства, яке Христос особисто проповідував», – підсумовує свої роздуми він.

Сьогодні, у другу неділю перед Різдвом, – підкреслює проповідник, -Церква вшановує пам’ять святих Праотців.
За його словами, молитовні стихири вечірні нам пригадують про те, ким були Праотці: «Прийдіть, вірні, піснями вшануймо собор Праотців:* Адама праотця, Еноха, Ноя, Мелхіседека,* Авраама, Ісаака і Якова;* в Законі ж: Мойсея і Арона, Ісуса, Самуїла і Давида,* з ними ж Ісаю, Єремію, Єзекиїла* і Даниїла й інших дванадцятьох,* разом же й Іллю і Єлисея та всіх інших:* Захарію і Христителя, і тих що сповіщали Христа* – життя і воскресіння роду нашого».
«Як люди Нового Завіту ми є щасливими, бо ми бачимо того, кого ті всі попередники так хотіли побачити. Ми є щасливими людьми ХХІ століття. Проте чи ми маємо на Ісуса відкриті очі, вуха, а найголовніше серце», – наголошує Архиєрей.

Відтак Преосвященний Володимир розповів вірним, що під час Божественної Літургії відбудеться священниче і дияконське рукоположення: «Ми сьогодні стаємо свідками і учасниками священничого рукоположення нашого співбрата Андрія. Важливою суттю священства є дарувати людям євхаристійну поживу. На священника також чекають інші важливі завдання. Тим більше, що цей храм є капеланським».

І додав: «Також наш співбрат Ярослав сьогодні отримає рукоположення. Диякон завжди закликає, щоб ми були уважними, щоб чували над важливими запрошеннями і на них відповідали».

Відеотрансляцію можна переглянути на сторінці Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла

Останні новини

Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...