“Нехай Господь Бог буде разом з нашою Львівською Митрополією”: Слово Глави УГКЦ з нагоди 10-ліття відновлення

-
Post font size
+

“Сьогодні ми так урочисто зійшлися сюди, до історичного собору святого Юра у Львові, щоб подякувати Господу Богу і відсвяткувати перше десятиліття Львівської Митрополії. Львівський митрополичий осідок має особливе місце, як в історії, так і у сьогоденні нашої помісної Української Греко-Католицької Церкви”, – зазначив Блаженніший Святослав.

А відтак додав: “Цей осідок упродовж століть гонінь і нищень нашої Церкви був осідком Глави Церкви Києво-Галицьких митрополитів, які носили титул Митрополита Київського, Галицького і єпископа Кам’янця-Подільського.
Часи свободи дали можливість розставити все на свої властиві місця.
Осідок глави УГКЦ вже є у Києві, Кам’янець-Подільський має свого окремого єпископа. А Львівська Митрополія сяє у нашій Церкві як другий за важливістю єпископський осідок. Львівський митрополит згідно помісного партикулярного права є прототронієм, місцеблюстителем Патріаршого престолу. Цих десять років, можливо, перед обличчям вічності є одною миттю. Але це був час, коли наша Львівська Митрополія вчилася не тільки мати митрополію, але й бути митрополією. Ми сьогодні вітаємо владику Архиєпископа і Митрополита Ігоря з першим ювілеєм. Це був благословенний час. Вітаємо всіх владик, які входять до складу Митрополії у межах Львівської області. Ми тішимося вашими першими кроками, вмінням вчитися бути митрополією, діяльною клітиною нашої Церкви в сучасних непростих обставинах.
Ми сьогодні дякуємо Богу, що в тих десятьох роках Львівська Митрополія була світильником істини, промінчиком вічності, добра і правди для сучасного християнина. Десять років тому був цілком інший світ. Складається відчуття, що це була зовсім інша епоха. Хоча можемо розуміти Божий задум, лише з перспективи. Дякуємо за те, що Господь Бог чуває над нашою Церквою і над нашим народом.
Створення нових структур – це ознака розвитку нашої Церкви у її Патріаршій гідності. Сьогодні у нашій Церкві маємо вісім митрополій: в Україні, Польщі, Канаді, Північній Америці ів Бразилії. Ми виросли й змужніли, вчимося бути гідними і вільними.
Нехай милосердний Господь, з поміччю усього небесного війська під проводом Архистратига Михаїла, скаже нам сьогодні так, як колись Михаїл сказав до Ісуса Навина, який військом стояв перед Єрихонськими мурами: «Господь воює за вас». Нехай Господь Бог буде разом з нами, з нашою Львівською Митрополією. Нехай дасть нам світло гідності і свободи в сучасних непростих, сповнених стражданням і смертю часах. Щоб ми усі розуміли, що зло ніколи не переможе. Щоб ми розуміли, що тільки добро, вічна Божа правда завжди буде мати останнє слово тут на землі і колись у вічності”.

Останні новини

У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...
24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...
У рамках проведення Великопосної екосоціальної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії...
Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім...
У Львові Центр гідності дитини Українського католицького університету 18-21 квітня презентував проєкт «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»,...