«Любов дарує життя, а служіння його полегшує»: думки для жінок від владики Володимира

-
Post font size
+

Вечір духовної віднови для жінок в Архикатедральному соборі святого Юра розпочався Божественною Літургією, під час якої усі бажаючі мали змогу приступити до сповіді.

Відтак реколектант – єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященніший Володимир звернувся до учасників з духовним словом, в якому поділився своїми думками про роль, значення і місце жінки у наслідуванні Христа:

Богу не байдуже як і куди ми йдемо
Бог вже давно передбачив цю зустріч, хоче нас чогось навчити, може прагне нам черговий раз показати, що Він є присутній в човні нашого життя.

Людина, яка вирушає в дорогу потребує дороговказу
Коли людина йде в дорогу, то потребує якийсь дороговказ, потребує це, що дає їй силу, життя, гарантію осягнення цілі. Кожна людина має свою власну життєву дорогу, на певних етапах перетинаємося, разом проводимо час.

У тій дорозі важливо сягнути до Книги Життя – до Святого Письма. Це живе Слово, написане людиною, але натхнене Святим Духом . Зараз є така теденція повернення до джерел. Тим найпершим джерелом для християнства є безсумнівно Новий Завіт. Там знайдемо дуже багато різних постатей, зокрема жінок.

Чому жінки без жодного офіційного покликання підтримують місію Христа?
На перший погляд можна відповісти, що з великої вдячності за це, що отримали від Ісуса. Він немов би зробив їх знову людьми. Від Ісуса мусіла йти велика сила та енергія, яка надихала до життя. Жінки щораз більше жертвували своє серце і життя в наслідування Христа. Хоча здавалося, зі смертю Ісуса на хресті прийшов кінець тій школі.

Любов жінок-мироносиць була більша від розчарувань і вони стали свідками великоднього ранку.
Так може бути і в нашому житті. Кожна жінка мала особисте минуле, може і не дуже приємне, про яке не хочеться згадувати. Але важливо, що є зараз і що буде далі.

Чого можемо навчитися від Марії Магдалини?
– Бог готовий людині багато довірити, незважаючи на її минуле;
– Ми часто повинні сягати думкою до свого першого захоплення Богом, яке може було ідеальне і наївне, але Божа педагогіка формує.

Терапія сліз Марії Магдалини
Магдалина стояла біля порожнього гробу і плакала – цілком логічний наслідок, Ісуса нема в гробі, вона Його переплутала з садівником, називає Його паном. Може сама не очікувала, які плоди принесе ця терапія сліз. Щоб розвіяти різні сумніви, Ісус мовить до неї: Маріє!, кличе по імені. А вона відповідає: Вчителю! Тут відновлена та єдність, ця дорога, яка почалася в Галилеї (жінка з села Магдала – Вчитель, який згодом завоював її серце).

Жінка, яка завжди наслідувала Ісуса і ніколи не була в центрі уваги, може нам допомагати аналізувати кроки наслідування в нашій життєвій школі:
-Як почалося це все зі мною, як Ісус ввійшов в моє життя, безпосередньо чи через інших людей?
-Чи я підтримую Ісуса Христа тим, що маю, своїми дарами, своїм служінням? Адже він присутній в Церкві, в іншій людині.

Потребуємо часу, щоб в постатях побачити Христа
Марія Магдалина, яка ранесенько біжить до гробу, бо не може витримати без Ісуса, питає тебе: Чи ти прагнеш Ісуса, чи хочеш Його зустріти? Спочатку можемо бачити на нашій дорозі садівника, привид та інші небажані постаті. Потребуємо часу, щоб в постатях побачити Христа.

Успішна людина – це та, яка приносить плоди
Зараз багато говориться про успішність. На мою думку, успішною є ця людина, яка пізнала дорогу свого покликання і нею йде. Будучи щасливо, вона робить щасливими і тих, хто поруч. Або навпаки.

Бог створив жінку, щоб кожен з нас мав матір
Зі слів папи Франциска, Господь Бог сотворив жінку для того, щоб кожен із нас мав матір. Це і є той великий дарунок, який Творець робить кожній особі. Він сотворив її також мужньою, красивою, без якої світ не був би таким прекрасним та гармонійним. Також сам Бог вибрав дівчину Марію для воплочення свого Сина.

Кожна жінка має в собі дар материнства
Навіть не будучи біолологічною матірю. Завжди актуальне служіння і дарування любові. Крахом любові не є смерть, а байдужість.

«Годі завершувати на драматичній ноті. Нехай буде на завершення наступна думка: Любов дарує життя, а служіння його полегшує!» – підсумував владика Володимир.

Опісля духовної науки учасники реколекцій мали змогу побути в тиші, розважаючи над словами Ісусової молитви.
Завершилися чування Молебенем до Пресвятої Богородиці.

Дякуючи усім організаторам та учасникам за спільний молитовний вечір, владика Володимир припустив, що подібні реколекції стануть гарною традицією і матимуть продовження у майбутньому.

Довідка: Вчора, у п’ятницю 12 листопада, в Архикатедральному соборі св. Юра, відбувся вечір духовної віднови для жінок. Захід ініційований Жіночою Діловою Палатою України, Комітетом духовного розвитку жінок.

Фото зі заходу – тут

Підготувала Христина Потерейко

Останні новини

26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...
Духовенство, монашество та вірні Львівської Архиєпархії щиро вітають Преосвященного владику Володимира, єпископа-помічника та Протосинкела Львівської Архиєпархії, із восьмою...