У Львові відбулася зустріч, присвячена тижню обізнаності про перинатальну втрату

-
Post font size
+

13 жовтня 2021 року в Провінційному домі Благовіщення Божої Матері Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії (м. Львів, вул. Пасічна, 8) відбулася пресконференція, присвячена тижню обізнаності про перинатальну втрату.

Учасниками зустрічі стали с. Юстина СНДМ, засновниця та голова організації Перинатальний хоспіс – Слід Життя; Надія Гельнер, завідуюча медико-генетичного центру ДУ «Інститут спадкової патології НАМН України»; Олена Єфіменко, акушер-гінеколог Львівської обласної клінічної лікарні; Галина Заремба, завідуюча відділення реанімації новонароджених ЛОДКЛ «Охматдит»; о. Володимир Мощич, медичний капелан ЛОДКЛ «Охматдит» та Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, настоятель храму свв. Косми і Дем‘яна; Вероніка Колдра, завідувач реанімації новонароджених Львівського обласного клінічного перинатального центру; Олена Безпалько, лікар педіатр-неонатолог відділення патології недоношених новонароджених Львівської обласної клінічної лікарні; Юлія Дубровна, лікар-неонатолог – дитячий анестезіолог відділення інтенсивної терапії Львівської обласної клінічної лікарні; а також батьки, які пережили втрату дитини.

Спікери представили діяльність Перинатального хоспісу «Слід життя» у співпраці з медичними установами Львова та розповіли про заходи Всесвітнього дня пам’яті про перинатальну втрату, що відбудуться вже цієї п’ятниці, 15 жовтня. Лікарі поділилися досвідом медичного супроводу породіль, які стикаються із проблемами в часі вагітності та переживають втрату дитини на різних етапах – як в утробі, так і після народження. Отець Володимир Мощич розповів про духовну допомогу, яку надає як капелан лікарні «Охматдит», зокрема, про уділення Таїнства Хрещення новонародженим, навіть якщо в пізнішому часі діти помирають.

Сестра Юстина розповіла про створення та діяльність Перинатального хоспісу «Слід життя», співпрацю волонтерів та медиків із сім’ями, які переживають втрату дитини. Важливий акцент спікери зробили на потребі поширення, зокрема і в рамках тижня обізнаності про перинатальну втрату, інформації про діяльність спільнот, які надають правильний медичний і духовний супровід сім’ям у таких потребах, та загалом актуальності цієї теми, що є досить замовчуваною у суспільстві.

Досвідом супроводу також поділилася Ореста Засадна, учасниця спільноти «Слід життя», наголосивши на тому, що саме вчасна професійна підтримка є ключовим аспектом, який допомагає сім’ї пережити втрату.

Захід був присвячений Всесвітньому дню пам’яті про перинатальну втрату, який відбудеться 15 жовтня. В рамках цього дня вже традиційно на площі святого Юра відбудеться зустріч батьків, що пережили втрату, та всіх небайдужих у творенні світлової хвилі на пам’ять про дітей, що відійшли до вічності. Розпочнеться захід о 17:00 на площі св. Юра. О 17:30 в Архикатедрі відбудеться презентація діяльності Перинатального хоспісу «Слід життя», а о 18:00 – Божественна Літургія, після якої захід знову продовжиться на площі.

Запрошуємо поширювати цю інформацію та долучатися до заходів Перинатального хоспісу «Слід життя».

Світлини

Останні новини

Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....
Сьогодні цілий наш народ йде хресною дорогою. Ми об’єдналися у молитві за справедливий мир та за перемогу над...
П’ята неділя Великого посту Євр 9,11-14; Мр 10,32-45 (о. д-р Турконяк Р.) Село Черкаси 21.04.2024. У листі до...