Парафія Воздвиження Чесного Хреста відсвяткувала храмовий празник

-
Post font size
+

Львівська парафія Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (вул. Наукова, 19) урочисто відсвяткувала храмове свято. З цієї нагоди її відвідав Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський.

Празничні Богослуження розпочалися в неділю перед Воздвиженням, 26 вересня 2021 року, з Всенічного Бдіння, яке у співслужінні сотрудників парафії звершив Митрополит. Святкову Вечірню та Утреню супроводжував співом молодіжний парафіяльний хор.

27 вересня, у день свята Всемірного Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, була звершена Архиєрейська Божественна Літургія, яку Архиєреєві співслужили місцеві та запрошені священнослужителі. Перед її початком Митрополит освятив новоспоруджений іконостас храму.

В часі Літургії сотрудників парафії було нагороджено за гідне та жертовне служіння. Зокрема, о. Михайло Сарабаха, парох парафії Воздвиження, отримав з рук Митрополита Львівського нагрудний хрест із прикрасами, а о. Михайло Пазиняк, о. Олег Жаровський та о. Петро Турко – жовті нагрудні хрести.

Слово проповіді Архиєрей скерував на подію віднайдення та вшанування Хреста Господнього, а також на роздуми про роль Хреста у спасенні людини. Розп’яття умертвило людське тіло Сина Божого, але не дух Господній: «Даремно вартувала сторожа й дарма запечатали камінь, але не безуспішно розіп’яли Ісуса, бо на хресті відбулася жертва винагороди Сина Божого Небесному Отцеві за усі гріхи людства. Господь Ісус обезсилив демона, вирвав людські душі із його неволі, відчинив кожній людині вхід у небо, дарував спасіння!» Отже, хресна смерть стала ключем спасення людини, а Хрест – його чудотворним символом. Саме віднайдення та прославлення Хреста відбулося через оздоровлення недужої, яке засвідчило його істинність. «Тоді святий Макарій вказував на святий хрест Спасителя, а вірний люд плакав, каявся, покланявся, дякував і прославляв нашого Господа».

«Ісус Христос залишив нам свій хрест як знамено жертви, як знак перемоги над злом, над демонами, як запоруку вічного щасливого життя!» – наголосив Митрополит і від імені вірних закликав: «Господи, Ісусе Христе, вислухай нас: ми щиро каємося за свої гріхи та гріхи всього людського роду. Прости нам, бо любимо Тебе так, як вміємо, і благаємо Тебе: навчи нас глибоко покланятися у нашому серці Твоєму святому хрестові!»

По завершенні Літургії Архиєрей вручив подячні грамоти майстрам та іконописцям іконостасу, а також жертводавцям, що спричинилися до його спорудження та розвитку парафії.

Відтак було звершено Чин освячення води, окропленням якої опісля Митрополит благословив вірних.

Світлини Юрія Чухнія

Останні новини

У Лазареву суботу, 27 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла владика Володимир у...
Молитовний рух Всесвітнього Апостольства Фатіми в Україні ініціював посилену цілодобову 40-годинну молитву на вервиці, яка є потужною духовною...
У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...
У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...
24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...