Владика Володимир на Воздвиження: «Хрест завжди нагадує про ціль нашого життєвого паломництва»

-
Post font size
+

Хрест – це набагато більше, ніж декорація приміщень чи прикраса для тіла. Він не просто дерев’яний, металевий, чи з прикрасами на шиї. Мій хрест – це погляд на Ісуса Христа! Хрест дихає любов‘ю Спасителя, тому він є Животворящий. На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященніший Володимир під час проповіді в Архикатедральному соборі святого Юра на свято Всесвітнього Воздвиження чесного й животворного Хреста.

«Щиро вітаю всіх у вересневий день, коли спогадуємо Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Це одне з дванадцяти великих церковних свят», – зазначив Преосвященний Володимир.

«Вагомість цього свята навіть в тому, що маємо «Неділю перед Воздвиженням» та «Неділю після Воздвиження». Ми тим самим усвідомлюємо собі, що хрест і воскресіння належать разом», – підкреслив проповідник і пояснив: «Так само є і в житті, де смуток переплетений з радістю. Коріння історії сьогоднішнього свята сягає у перші століття християнства, куди линемо сьогодні думкою. Це був час переслідування Церкви, римські імператори нищили всі спогади про життя і діяльність Ісуса Христа. Надзвичайно важко було зберегти християнські реліквії. Ми знаємо історію сьогоднішнього свята, про повернення до життя людини завдяки дотику до хреста.. Багато людей хотіли побачити хрест, тому його було піднесено для почитання, воздвижено. Звідси і походить назва самого празника».

“Важливо знати історію про хрест, але ще важливіше знати і жити тим, що сталося на ньому”

На його переконання, сьогоднішній день вчить нас звертати увагу на істотні речі. Так, важливо знати історію, що сталося хрестом Господнім, але набагато важливіше знати і жити тим, що сталося на Ньому.

Про це нам в тиші євхаристійної молитви, – зазначає владика Володимир, – пояснює євангельське слово. Наш Спаситель саме на хресті здолав гріх і смерть, віддав своє життя за весь людський рід, відкрив для нас Царство Небесне, для тебе і для мене! Ось саме тому цей хрест такий цінний для нас.

На утрені празника молимося: «Хресте Христовий, надіє християн, керманичу заблуканих, пристане в бурі, підпоро вселенної, лікарю недужих, воскресіння померлих, помилуй нас!»

“Спрага Ісуса на хресті є спрагою за моєю любов’ю”

«Кожна людина в тій чи іншій сфері життя є розп’ята, переживає власну Голгофу. Скільки речей нам спричинює біль. Часто промовляємо як Ісус слова: Боже, де Ти є, чому Ти мене покинув? (пор. Мт. 27,46). Як ставитися до тих хвилин розп’яття, які щодня повторюються? Чи зможу свій хрест взяти і понести?» – замислюється проповідник і шукаючи відповіді на поставлені запитання, наголошує: « Ісус Христос не мав свого хреста, він ніс хрест за Тебе і за мене. Погляньмо на Спасителя, Він не покинув Хрест, а прийняв і виніс його на Голгофу. Він знав, що хрест є тимчасовим, бо за хрестом приходить Воскресіння та спасіння. Спрага Ісуса на хресті є спрагою за моєю любов’ю. Жоден «оцет чи жовч» матеріальних речей, а ще більше гріха не можуть втамувати цієї спраги. Я можу нести хрест! Але тільки тоді, коли знаю, для чого це роблю, коли і моя любов буде розп‘ята для Ісуса Христа. Це є благовість християнства».
«Хрест, який мав стати знаряддям сорому і смерті, став символом прослави, пошани і життя. Але в історії християнства завжди були спроби зневажити хрест. Старші пам’ятають, молодші можливо чули, як в другій половині 20 століття радянська система ставилася до хреста та християн. Християн переслідували, а хрести скидали з храмів і каплиць Сьогоднішні часи не є винятком. Нема в нас прямого переслідування християнства. Але спроби «зневажити хрест» мають інші прояви, наприклад у пропозиції хибної кар’єри, кращого життя на землі, де людина часом відважується топтати моральні цінності», – додає єпископ-помічник.

“Зброя Бога – це любов до людини”

«А що там заповіді Божі, а що там піст, а всі так роблять… А що інші подумають про мене? Було б набагато легше жити, якби людина не звертала увагу, а що подумають інші», – переконаний Архиєрей.
«Ісус залишився майже сам з хрестом, але Він знав, для чого це робить. Хоча майже всі, навіть найближчі покинули Його. Боротьба чи зневага хреста є зневагою Бога. Війни проти Бога ще ніхто не виграв, бо зброя Бога – це любов до людини. І якщо людина цю любов відкине, то вона приречена на загибель», – застерігає проповідник.
«Хрест бачимо на куполах наших храмів, каплиць, він є в наших домівках. Сьогодні він є прикрашений червоними трояндами та виставлений на нашому тетраподі. Хрест нагадує завжди, куди ми йдемо, яка ціль нашого життєвого паломництва. Важливо це усвідомити, а ще більше цим жити!» – наголосив на завершення Преосвященніший Володимир.

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....