Празник парафії Положення Пояса Пресвятої Богородиці у Львові

-
Post font size
+

12 вересня 2021 року Митрополит Львівський Ігор з нагоди храмового празника відвідав парафію Положення Пояса Пресвятої Богородиці у Львові (вул. Головатого, 7а).

Митрополит звершив Архиєрейську Божественну Літургію, яку йому співслужило парафіяльне духовенство та запрошені священнослужителі. В часі Літургії Архиєрей нагородив сотрудників парафії Положення Пояса Пресвятої Богородиці відзнаками за гідне жертовне священниче служіння, вручивши нагрудний хрест із прикрасами отцю Дмитрові Гринику та жовтий нагрудний хрест отцю Назарієві Балінському.

У слові проповіді на дванадцяту неділю по Зісланні Святого Духа Митрополит Львівський роздумав над євангельською подією зустрічі Христа і багатого юнака, який прагнув здобути вічне життя, але не зміг позбутися своїх матеріальних прив’язань, аби досягнути досконалості: «Почувши слова Ісуса, юнак відійшов сумний, бо мав велике майно. А Господь кликав юнака до глибшого співжиття із Богом. Для цього потрібно було позбутися всього того, що є земним багатством, і лише тоді можливо одержати небесний скарб. Юнак не розумів, у чому полягає величина небесного скарбу у порівнянні зі земним достатком. У співжитті з Богом найвищим скарбом для людини є Господь! Та щоб жити у співжитті з Богом, потрібно позбутися не тільки матеріальних благ, але Господь повинен стати для людини найвищою вартістю».

Архиєрей наголосив, що кожна людина покликана принести жертву задля досягнення єдності з Богом, і сам Творець, даючи життєве завдання, дарує також сили виконати його. Це є шляхом спасення та вічного життя. «Євангеліє нагадує вірним, що слід бути слухняними Божому натхненню, яке чуємо в словах Євангелії чи проповіді. Бути слухняними Божій волі, яка проявляється через поради наших наставників, ближніх і старанно виконувати обов’язки нашого стану. З покорою і довір’ям до Бога йти дорогою, якою веде нас Боже Провидіння. Бог – наш люблячий Небесний Отець, який веде кожну особу праведною дорогою, і через такі обставини життя зможемо досягнути призначеної нам досконалості, і дійти до близької злуки з Богом. Необхідно користати з усього, що ми зустрічатимемо на дорогах нашого земного життя, щоб дійти до вічного щастя в небі».

«Кількома словами згадаю про свято положення пояса Пресвятої Богородиці, як назву й празник цього храму. Тут присутня реліквія пояса, що був притулений до пояса діви Марії. Поясу Богородиці приписують цілющу силу, від його дотику цісарева Зое (886-912) отримала здоров’я. Усі розуміємо, що пояс не додає здоров’я, лиш Господь через віру людини, коли бажає, зцілює її. Багато разів Ісус Христос чинив чуда з наголосом на те, щоб вірити в Його Божественну силу» – звернув увагу Митрополит, пригадуючи, що саме заступництво Богородиці спричинялося до численних благодатей, які Господь уділяє людині. Яскравий приклад – весілля у Кані Галилейській, де саме на прохання матері Христос вчинив своє перше чудо. «Довіряймо наше життя та справу нашого спасіння пресвятій Богородиці, прислухаймося до Її голосу, який продовжує звучати, вказуючи на Христа: «… Що лиш скаже вам, – робіть». Він промовляє до нас через Заповіді Божі та своє Провидіння, до чого слід прислухуватися й щиро виконувати! Пресвята Богородице, змилуйся над нами!»

По завершенні Літургії відбувся Чин освячення води та окроплення усіх вірних, що зібралися на спільну урочисту молитву з нагоди храмового празника.

Світлини

Останні новини

Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....
Сьогодні цілий наш народ йде хресною дорогою. Ми об’єдналися у молитві за справедливий мир та за перемогу над...
П’ята неділя Великого посту Євр 9,11-14; Мр 10,32-45 (о. д-р Турконяк Р.) Село Черкаси 21.04.2024. У листі до...