Владика Володимир у день свята МБНП: «Пресвята Богородице, даруй нам материнські обійми!»

-
Post font size
+

Сьогодні скеровуємо наш погляд на ікону Матері Божої Неустанної Помочі, яка стала для нас дуже рідною. На ній зображені знаряддя смерті і терпіння, а також ангельська потіха та підтримка. Ми споглядаємо на цю ікону великодніми очима і вчимося виконувати «заповіт хреста» у нашому житті. На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященний Володимир у першу неділю липня, що є днем свята Матері Божої Неустанної Помочі, під час Божественної Літургії у церкві Матері Божої Неустанної Помочі у Львові, у день її храмового празника.

«Цього року в першу неділю липня вже вчетверте в цілій УГКЦ звершуємо свято Матері Божої Неустанної Помочі. Сьогодні стежки нашого життя привели нас до її храму в самому центрі Львова»,- зазначив на початку проповіді Архиєрей.

За його словами, Слуга Божий, Праведний Митрополит Андрей, називає липень «місяцем українських святих». Цей місяць багатий щедрими подіями, святами в нашому українсько-християнському домі. Адже дім є місцем, де тебе люблять і чекають. Важко уявити собі дім, родину без матері. Саме тому Ісус Христос, дбаючи про християнську родину, про Церкву, дає нам матір.

Проголошення Марії нашою матір’ю, – каже проповідник, – відбулося в час вмирання Ісуса на хресті. В цьому проявляється велика Божа турбота про людину! Складно уявити, як можна під час особистих терпінь, несправедливого засуду, брутального вмирання ще думати про інших. Подивімся на Ісуса! Він є чудовим прикладом того, що означає любити до кінця. Його останні дії: Прощення злочинцю, який стає приятелем та спадкоємцем Царства Небесного; турбота про учня Івана, який також до кінця перейшов хресну дорогу.
«Саме до Івана прозвучали слова: «Сину, це мати твоя». Сьогодні ці слова прозвучали в євангельському слові до нас, учнів та учениць ХХІ століття», – наголосив проповідник.

«На Утрені свята піснею ірмосу молимося: «Під хрестом почули ми слова розради, що Ти є Мати наша, а ми діти Твої». Тому зібравшись нині, просимо всі щиро: візьми під неустанний Твій покров Церкву і народ наш, ми ж бо з вірою і любов’ю Тебе як Матір Неустанної Помочі величаємо», – підкреслив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

Проповідник розповів, що редемптористи прийшли в 1913 році до України і принесли культ Матері Божої Неустанної Помочі з собою. Тому вона така знана в наших храмах і родинах.

Окремо владика Володимир звернув увагу на спільноти Архибратства МБНП, що були засновані під час місій чи реколекцій редемптористів, яке щорічно проводить свої з’їзди.

«Ми дякуємо Богові за великий дар цього Архибратства, яке цього року святкує 150 років. Братство Матері Божої Неустанної Помочі було засноване 23 травня 1871 року кардиналом Константином Патріці, Генеральним Вікарієм Рима. 31 березня 1876 року Папа Пій ІХ підніс це Братство до рівня Архибратства. Воно свого часу отримало підтримку Праведного Митрополита Андрея для поширення його в парафіях, передусім з нагоди святих місій. Це було пророче діяння наших попередників. Члени Архибратства, зокрема, були великою опорою катакомбної, переслідуваної Церкви, їхні помешкання ставали у підпіллі храмами, де звершувалися Богослужіння. Дуже заохочуємо молодих осіб вступати до Архибратства, в основі якого є молитва за добру смерть!», – сказав Архиєрей і додав: «Це – щонайважливіше, до чого йдемо! Від цього не втечемо, незважаючи на пропозиції культури споживацтва. Можемо сказати, що це для старих людей. Не потрібно чекати на старість чи боятися старості, бо до неї не всі доживають, особливо в теперішній час».

«Чи може бути для християнина щось щасливіше ніж смерть в Божій присутності? Це є перехід до щасливого та радісного вічного життя! Пресвята Богородице, будь нашою Неустанною Допомогою, даруй нам материнські обійми!», – додав на завершення Преосвященний Володимир.

Фоторепортаж за посиланням

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....