Годовиця відсвяткувала свято своєї чудотворної ікони

-
Post font size
+

У неділю, 30 квітня 2021 року, парафія Успіння Пресвятої Богородиці у с. Годовиця відсвяткувала парафіяльний празник Годовицької чудотворної ікони Божої Матері Утішительки. Урочисту Божественну Літургію очолив Протопресвітер Сокільницького деканату о. Ігор Гарась у співслужінні о. Ярослава Максимціва, нотаря Курії Львівської Архиєпархії, та священників парафії о. Тараса Байцара та о. Юрія Цегельського. Таїнство покаяння протягом всього моління уділяв о. Дмитро Чернецький.

По завершенні Літургії перед чудотворною іконою було звершено Молебень, в часі якого всі присутні зробили процесійний обхід храму, символічно віддавши Годовицю і всіх присутніх під Покров Пречистої Діви Марії. В часі процесії діти несли за іконою Марії білосніжний вельон, символ чистоти Богородиці і її святого Покрову. Завершилося моління помазанням єлеєм, освяченим біля ікони. 

В ппереддень свята, у суботу ввечері, 29 травня, перед іконою в храмі служили Всеношне на честь празника ікони, після якого вірні скористали з молитов на оздоровлення і молитов на благословення бездітних подруж. Годовицька Божа Матір Утішителька вважається покровителькою молодих подруж та родин, в особливий спосіб у неї шукають помочі бездітні подружжя, які мріють зачати дитину. Щосуботи ввечері у Храмі перед цією чудотворною іконою звершується Молебень в наміренні давших, а кожної першої суботи - Молебень за молоді подружжя та родини. Громада Годовиці щиро запрошує усіх віруючих до спільної молитви перед цією особливою іконою Марії.

СВІТЛИНИ зі свята
Трансляція моління

ІСТОРІЯ ГОДОВИЦЬКОЇ ЧУТВОРНОЇ ІКОНИ БОЖОЇ МАТЕРІ УТІШИТЕЛЬКИ
Свого часу, цей особливий образ примандрував до Годовиці з Мораво-сілезького краю Чехії. У подорожній каплиці неподалік містечка Рижовисте (Rýžoviště) з половини 18 ст. вшановувалася фігурка Богоматері з дитятком Ісусом на руках. Ксилографічний (дереворитний) відбиток на грубому папері, що представляв цю фігурку і каплицю де вона вшановувалася, попав до рук пана Затоки, який з родиною мешкав у с. Басівка біля Львова. Родина Затоки огорнула цей відбиток особливою побожністю. Після смерті пана Затоки, його вдова вдруге вийшла заміж за пана Роунчковського з Годовиці (сусіднє село до Басівки) та й забрала до нового дому пам'ятний відбиток фігури Богородиці з дитятком Ісусом. Проте з часом памір відбитка пожовк, знищився молями, тай самі контури постатей на ньому сильно затерлися.
В ніч з 24 на 25 січня 1852 року пану Роунчковському приснився сон, ніби то він бачить в Вівтарі Непорочного зачаття (одному з вівтарів годовицького римо-католицького храму Всіх Святих) новий образ. Однак він не надав цьому сну великого значення. Після цього сну, цілком випадково, пан Роунчковський зауважив, що відбиток фігури Богородиці, що знаховся в його домі, повністю відновився. Постаті на відбитку в чудесний спосіб стали яскраві і виразні. Вражений Роунчковський розповів про це місцевому пароху, який в свою чергу повідомив про чудо тогочасного Львівського латинського Архиєпископа Лукаша Баранецького. Після кількаразових досліджень відбитку кількома комісіями, 1 липня 1852 року Архиєпископ Лукаш звершив його перенесення до годовицького храму Всіх Святих і помістив у вівтарі Непорочного Зачаття. В такий спосіб, сон пана Роунчковського здійснився. З того часу до чудесно відновленого образу почали йти численні прочани: українці, поляки, чехи, словаки, а чуда і ласка за його посередництвом ставалися все частіше.


Про факти зцілень свідчать понад 100 записів у парафіяльній книзі та 120 вот, якими обдарували образ ті, кому Пресвята Богородиця допомогла. На початку 30-х років ХХ ст. ці факти були досліджені спеціальної церковною комісією, яка підтвердила чудодійність ікони та прийняла рішення коронувати її. Відтак, 2 липня 1934 року Львівський латинський архієпископ Болеслав Твардовський урочисто звершив коронування цього чудотворного образу.


Після Другої світової війни, рятуючи від більшовицько-атеїстичної загрози, Годовицький чудотворний образ Божої Матері Утішительки було перевезено до Польщі, де вона й зараз зберігається і вшановується в храмі святого Августина оо. Капуцинів у Вроцлаві. У цьому храмі для неї було споруджено спеціальний вівтар, а самому храму згодом надано привілей локального марійського санктуарію Матері Божої Утішительки з Годовиці.
У 2020 році старанням громади греко-католицької парафії Успіння Пресвятої Богородиці в с. Годовиця було замовлено і виставлено до постійного почитання написану копію ікони Божої Матері Утішительки, для якої було споруджено у парафіяльному храмі спеціальний кіот і вівтар. Також, впроваджено традицію щосуботнього моління перед іконою, на взірець молитовної практики, якою почитають ікону оо. Капуцини в храмі святого Августина в Вроцлаві. Годовицька Богородиця вважається покровителькою молодих подружь та родин, тому, кожної першої суботи місяця перед іконою звершується моління в їхньому намірі. Щорічно, 31 травня (переноситься на останню неділю травня) відзначається свято Годовицької чудотворної ікони Божої Матері Утішительки, на честь якої укладено окрему Службу.
Вже сьогодні можна говорити, що Божа Матір Утішителька, яка прославилася на годовицькій землі численними чудами в минулому столітті, знову відновлює тут свою славу і відкриває джерело чудесних діянь. Лише за перший рік відновлення в селі культу почитання ікони є свідчення вислуханих перед іконою молитов.

МОЛИТВА за МОЛОДІ ПОДРУЖНІ ПАРИ
Пречиста Діво Маріє, Мати Утішителько, особлива заступнице молодих подружь, що зі своїм Сином – Ісусом Христом благословила подружню пару в Кані Галилейській, і через свій чудотворний образ розпочала уділяти ласки молодому подружжю в Годовиці – покірно просимо тебе, щоб наші родини були маленькими Христовими Церквами, де царюватимуть любов і вірність, а також християнське виховання дітей для Бога , Церкви й Батьківщини. Амінь

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....