«Є різні покликання, різні людські дороги, але ціль одна – радість вічного життя», – владика Володимир під час роздумів над Божим Словом на сьогодні

-
Post font size
+

Коли людина наближається до Бога, бачить себе в Божому світлі, то усвідомлює власну гріховність і недосконалість. Як важливо послухати Бога! Ми можемо подумати: Якщо б нам так з’явився Ісус Христос, ще б допоміг в якійсь справі? Християнство не є релігією сенсацій, це стабільне життя з Богом. На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященний Володимир під час роздумів над Божим Словом у четвер 13 травня 2021 року в Гарнізонному храмі свв. апп. Петра та Павла. Під час Архиєрейської Літургії владика Володимир рукоположив у дияконство піддиякона Маркіяна Кузьмича.

Євангеліє: Лк. 5, 1-11.

1. Одного разу, коли стояв Ісус біля Генезаретського озера, 2. побачив два човни, що стояли край озера; рибалки вийшли з них і полоскали сіті. 3. Він увійшов в один з човнів, що належав Симонові, і попросив його відплисти трохи від землі, а сам, сівши, з човна почав народ навчати.4. Коли він перестав говорити, сказав до Симона:– Відчали на глибінь і закиньте ваші сіті на ловитву.5. Озвався Симон і каже:– Наставнику, всю ніч ми трудились і нічого не піймали, але на твоє слово закину сіті.6. Так вони й зробили, і піймали велику силу риби, і їхні сіті почали рватися. 7. Тоді вони кивнули до своїх товаришів, що були в другім човні, щоб ті прийшли й помогли їм. Прийшли вони й наповнили обидва човни, аж почали потопати.8. Побачивши це Симон Петро, припав до стіп Ісуса й каже:– Іди від мене, Господи, бо я грішний чоловік.9. Жах бо великий огорнув його й усіх, що були з ним, від ловитви риб, що їх піймали, 10. як також і Якова та Івана, синів Заведея, які були спільниками Симона. Ісус промовив до Симона:– Не бійся! Віднині будеш ловити людей.11. І витягши човна на берег, кинули все й пішли слідом за ним.

На початку своєї проповіді архиєрей звернув увагу присутніх, що сьогодні Церква вшановує пам’ять апостола Якова, брата Івана Богослова. «Цим підкреслюється авторитет постаті апостола Івана, який був улюбленим учнем Ісуса Христа. Але правдиве загартування отримав на Хресній Дорозі свого Вчителя», – переконаний він.

На його переконання найважливішим є факт, що Ісус є з нами, так як був з народом на березі Генезаретського моря. Христос кличе нас до учнівства, до наслідування Його. Благословенна та людина, яка цей голос чує і відповідає на нього.

Коментуючи уривок сьогоднішнього Євангеліє проповідник вказав на ще одну авторитетну особу – апостола Петра. Пригадуючи історію з нічною риболовлею архиєрей замислився над питанням: «Що робилося в серцях Петра, Якова та Івана?» Віднайшовши відповідь: «Напевно вони відчували захоплення і страх. Вони почали розуміти, що зустріли надзвичайного проповідника».
На його переконання, Ісус входить в життя людини також тоді, коли вона цього не очікує, промовляє її мовою, дуже зрозуміло. Так як промовив до апостолів в час риболовлі.

Ми без сумніву, – припускає владика Володимир, – мали в житті глибокі духовні пережиття, які нас надихають. Все на землі має свою міру. Також стабільність чи міцність стосунків залежить від їхньої глибини.
Преосвященніший Володимир у проповіді підняв ще одне важливе питання: «В чому і на якій глибині закорінені мої стосунки з Богом, з ближніми, з собою?» Пояснивши, що незважаючи на те, що ми молимося, багато про що просимо, ми повинні бути готові це прийняти від Бога, бо отримаємо те, що для нас найкраще.
«Важливо пам’ятати, що люди, також ми, є руками і устами Бога у світі. Є різні покликання, різні людські дороги, але ціль одна – радість вічного життя», – переконаний він.

Архиєрей зазначив, що усі присутні стануть свідками та учасниками дияконського рукоположення співбрата Маркіяна, який також має свою історію життя та покликання.

«Він прагне надалі писати свою історію наслідування та служіння. Це не є легка прогулянка, це також його шлях до вічності. Подаруймо йому нашу молитовну підтримку!», – попросив Преосвященний Володимир.

Останні новини

Президент Володимир Зеленський з нагоди Великодня зустрівся із представниками єпископату Української Греко-Католицької Церкви й Православної Церкви України. Зустріч...
У перший понеділок місяця, 6 травня 2024 року, в Архикатедральному соборі святого Юра відбувся молитовний вечір для медиків...
8 травня 2024 року єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир очолив екуменічну панахиду біля пам'ятного хреста на місці колишнього...
3 травня упокоївся у Бозі отець Микола Балух. Хай Господь прийме отця Миколу у батьківські обійми та дарує...
Світлий вівторок Ді 2,14-21; Лк 24,12-35 (о. д-р Турконяк Р.) Храм Воскресіння Христового, Львів 07.05.2024. Ісус помер, а...