В родинному селі на Львівщині вшанували 265-ліття від дня народження першого Львівського Митрополита Антона Ангеловича

-
Post font size
+

В неділю 11 квітня відбулася Хресна Дорога присвячена постаті Антіна Ангеловича в його родинному селі Гринів, Звенигородського деканату. Подія присвячена 265-літтю від дня народження першого Львівського Митрополита. Про це Пресслужбі Курії Львівської Архиєпархії повідомив адміністратор парафії св. Юрія у с. Гринів о. Андрій Павлів.

За словами священника захід проходив спільно з православною громадою храму св. Архистратига Михаїла села Гринів.
«Хресну Дорогу присвятили постаті першого Львівського Митрополита і першого ректора Львівської духовної семінарії Антіна Ангеловича, оскільки 14 квітня 2021 року виповнюється 265 років від дня його народження. Село Гринів є його родинним селом. Саме тут батько Антіна Ангеловича служив парафіяльним священником», – розповів у коментарі о. Андрій Павлів.
Участь взяли представники з інших сіл та міст.
В молитві взяло участь близько 50-70 людей, як представники місцевих громад, так і паломники з інших сіл та міст.

Довідка: 14 квітня 1756 року на Львівщині у родині пароха народився Антін Ангелович, греко-католицький священик, Митрополит Галицький, Архієпископ Львівський, один із організаторів і перший ректор Генеральної духовної семінарії у Львові, професор і ректор Львівського університету. Саме його зусиллями була відновлена Галицька митрополія. Народився у сім’ї греко-католицького парафіяльного священика; шляхтич. Освіту здобув у Львівському єзуїтському колегіумі. Своїми здібностями привернув увагу єпископа Лева (Шептицького), у віці 16 років отримав місце в ординаріатській канцелярії. За рекомендацією єпископа був направлений на подальше навчання до щойно відкритої Королівської греко-католицької Генеральної семінарії при церкві св. Варварі у м. Відні (відомої як Барбареум). Був серед її перших вихованців (для русинів-українців виділили 14 місць). Закінчив семінарію 1781 зі ступенем доктора теології. Повернувся до м. Львова. 23.09.1783 висвячений на священика.
Перший ректор новозаснованої Греко-католицької семінарії у м. Львові (1783–1784; 1787–1795). Професор догматичної теології Львівського університету (1784–1787), ректор університету (1796–1797).
Від 1796 — єпископ Перемишльський, Самбірський і Сяноцький, з 1798 — єпископ Львівський, з 1804 — єпископ Холмський. За сприяння австрійської влади домігся відновлення окремої Галицької митрополії в юрисдикції УГКЦ (1807–1808). Призначений її першим митрополитом, з титулом «митрополит Галицький, архієпископ Львівський».

Останні новини

Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....
Сьогодні цілий наш народ йде хресною дорогою. Ми об’єдналися у молитві за справедливий мир та за перемогу над...
П’ята неділя Великого посту Євр 9,11-14; Мр 10,32-45 (о. д-р Турконяк Р.) Село Черкаси 21.04.2024. У листі до...