Слово Митрополита Львівського в річницю проголошення Незалежності України

2Кр 5,10-15;
Мр 1,9-15.

У коротенькому євангельському уривку святий апостол Марко описує подію хрещення Ісуса Христа у річці Йордан. Ісусові не потрібно було хреститися, тому що хрещення Івана – на відпущення гріхів, а Він – Бог, любов, правда й життя! Чому ж хрестився Ісус? Тому, що Він взяв на себе гріхи всього людства: усіх осіб, хто був зачатий у лонах матерів! Спаситель усіх людей визволив від неволі демона, від його засилля! Коли Христос вийшов із води, Небесний Отець вказав на Ісуса, що Він – улюблений Його Син! Ці слова прозвучали для того, щоб людство знало, що Ісус – Бог, Син Божий, Друга Особа Божа! А це зобов’язує все людство прийняти Його у наше життя, тобто жити навчанням Ісуса. Святе Писання згадує, що Ісус подався у пустиню, де постив сорок днів та ночей. Під час цього духовного заходу диявол пробував Його спокусити до гріха, але отримав рішучу відсіч, бо нічого грішного не знайшов у Ісусі! Ісус переміг демона!

Для нас ця наука означає, щоб бути завжди готовими до боротьби з демоном, який не заспокоїться ніколи, спокушаючи людей до гріха. Злий дух представляє народу гріх як щось необхідне, завертає у привабливі обгортки, і люди ловляться на це. І нам слід пам’ятати, що самостійно ніхто з людей не здолає диявола, потрібно просити помочі у Господа, пресвятої Богородиці, ангелів чи святих Божих угодників. З допомогою Божою зможемо завжди здолати зло та його прихильників! Ніколи не можна забувати, що диявол – наш противник, ворог, який ненавидить нас і нічого доброго не зробив жодній людині. Він живе у злому стані й може проєктувати лиш негативи та беззаконня! Пам’ятаймо слова святого апостола Павла про Христа: «А він умер за всіх, щоб ті, що живуть, жили вже не для самих себе, а для того, хто за них умер і воскрес» (2Кр 5,15). Ніхто із демонів не помер за нас, а Ісус помер за грішників, розп’ятий на хресті! Любімо Ісуса та дякуймо Йому за Його діло спасіння, милосердя та велику любов до людського роду, до кожного та кожної з нас!

Сьогодні пригадуємо та святкуємо 29-ту річницю «Акту проголошення Незалежності України»! (24 серпня 1991). Україні від цієї історичної дати проголошення – уже 29 років! А від 1992 року День Незалежності України щороку відзначається 24 серпня. Росте уже друге покоління, ті, хто не знали дуже гіркого життя за радянських часів, що томили людського духа кожної людини великого Союзу. Тоді існував контроль за усіма, панувала жорстока постава до волевиявлення народу в Союзі, якої не приймала урядова кліка. Нічого злого не можна було сказати проти злочинного уряду, бо це каралося переслідуванням, штрафами або в’язницею! Завжди потрібно було співати похвалу радянській владі! Щось подібного спостерігаємо тепер в Білорусі, де жорстоко й до смерті вбивають та калічать багатьох людей, які висловлюють невдоволення пануючому уряду! А люди мають право на протести та виявлення своєї позиції! Молімося за спокій та людяність влади у Білорусі до свого народу!

Нашому мудрому народові нелегко прийшлося, щоб здобути й проголосити незалежність. Багато, сотні тисяч, радше, мільйони людей стали жертвами за те, що вони українці. Ми багато пережили за часів незалежності й досвідчили, що багато хто хотів і прагне перебувати у поневоленні іншою державою?! Не завжди той, хто стає керівником держави, любить, дорожить, дбає та захищає народ України! Маємо вже шостого Президента, якого вибрала більшість нашого люду. Хай Бог дає мудрості нашим владним особам, щоб пам’ятали про відповідальність перед людьми та Богом! Молімося за гідне й мудре керівництво у нашій країні! Вітаю усіх зі святом Незалежності та бажаю безпеки й кращого життя кожній особі нашого суспільства! Хай пресвята Богородиця виблагає миру в Україні, здоров’я нації та порозуміння між народом!

+Ігор
Митрополит Львівський

24 серпня 2020 р. Б., Архикатедральний Собор святого Юра, м. Львів

Останні новини

Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...
Квітна неділя Флп 4,4-9; Ів 12,1-18. Собор святого Юрія, Львів 28.04.2024. Святий апостол Павло звертався до филип’ян, щоб...
У Лазареву суботу, 27 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла владика Володимир у...
Молитовний рух Всесвітнього Апостольства Фатіми в Україні ініціював посилену цілодобову 40-годинну молитву на вервиці, яка є потужною духовною...
У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...