У ЛДУФК відбувся ІІІ екуменічний чемпіонат України з шахів серед духовенства

-
Post font size
+

24 лютого 2020 року в читальній залі Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського відбувся уже третій за ліком екуменічний чемпіонат України з шахів серед духовенства.

Організатори турніру: Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського, Центр душпастирства та розвитку фізичної культури і спорту Львівської Архиєпархії УГКЦ та Львівська міська федерація шахів.

Партнери: відділення Національного олімпійського комітету України у Львівській області і управління молоді та спорту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

За традицією, чемпіонат розпочався з молитви. У змаганнях взяли участь 22 учасників – представники двох християнських конфесій, а саме Української греко-католицької церкви та протестантської церкви. Українську греко-католицьку церкву представляло четверо учасників з Сокальсько-Жовківської єпархії (один з них – із Крехівського монастиря), четверо – зі Стрийської єпархії, двоє – із Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії, двоє – із Бучацької єпархії і дев’ятеро – з Львівської Архиєпархії (з них троє монахів-редемптористів та один – монах Чину Святого Василія Великого). Єдиним представником протестантської церкви – Євангельських християн-баптистів –на шахових змаганнях був учасник з Хмельницької області.

Суддівство змагань здійснив міжнародний арбітр FIDE Олександр Прохоров разом із суддею другої категорії, студентом факультету післядипломної та заочної освіти ЛДУФК Миколою Гусаком.

Церемонія нагородження відбулася в актовому залі Університету. Один із організаторів турніру, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, старший викладач кафедр олімпійської освіти і стрільби та технічних видів спорту Антон Литвинець запросив до привітальних виступів почесних гостей.

Зокрема, Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ, Високопреосвященний владика Ігор, сказав: «Дуже приємно, що зібралося немало учасників. Дякую отцю Михайлові Цегельському, який курує ці змагання і запрошує всіх. Завжди треба враховувати не лише свої сили, але й того, із ким змагаємося, щоб обрати правильну комбінацію. Кажуть, що Свята Тереза Авільська дуже добре грала в шахи. Це було ХVI століття. Не знаю, чи тоді проводилися такі турніри, але шахи – це завжди шахи. Нехай вам Бог в цьому допомагає і благословляє!».

«Не часто буваємо із духовенством на різних заходах і, напевно, не завжди можемо тішитися, що перебуваємо в колі тих поважних людей, які несуть духовну просвіту українському народові. Але наша спільна праця спрямована на формування гармонійної особистості. Ми, як фахівці сфери фізичної культури і спорту, потребуємо вашого слова, щоб краще зрозуміти духовні цінності. А ви, через практику змагальної, спортивної діяльності зможете набувати нових, важливих знань, вмінь і навичок, – звернувся до учасників турніру відповідальний за спортивну роботу ЛДУФК, доцент кафедри спортивних та рекреаційних ігор Володимир Левків. – Бажаю, щоб не лише шахи були невід’ємною частиною вашого життя. Ми готові створити умови для того, щоб представники духовенства на базі нашого Університету проводили змагання й з інших видів спорту. Очікуємо, що в майбутньому наша співпраця набуде інших граней».

«П’ять олімпійських кілець, які об’єднують п’ять континентів, єднають серця всього світу. Сьогодні в стінах Університету фізичної культури ми завдячуємо отцю Михайлу Цегельському за те, що вже третій рік поспіль організовується цей турнір з шахів серед духовенства, – сказав у своєму виступі голова відділення НОК України у Львівській області Юрій Турянський. – Хоча шахи не є олімпійським видом спорту, але ми завжди сприяємо його розвитку. В Національному олімпійському комітеті України є щорічна номінація «Разом з олімпійцями». 9-го березня у Києві буде відзначення найкращих зірок спорту за 2019 рік і в одній із номінацій будуть представлені українські шахісти».

Провідний спеціаліст управління молоді та спорту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Сергій Гончук висловив вдячність організаторам і всім учасникам змагань, зазначивши: «Ви несете не лише слово Боже, але й популяризуєте спорт, бо тільки в здоровому тілі є здоровий дух. Ми завжди відкриті для співпраці і запрошуємо до реалізації інших спільних проектів».

«Дуже радію цій події, яка відбувається з благословення нашого Митрополита. Упродовж року, окрім шахів, ми організовуємо змагання з різних видів спорту, зокрема, тенісу, волейболу, футболу… Таким чином підкреслюємо, що наше духовенство є активним не лише через проповідування слова Божого. Священники демонструють свої таланти у спорті і є прикладом для наших парафіян», – наголосив керівник Центру душпастирства розвитку фізичної культури і спорту Львівської Архиєпархії УГКЦ, отець Михайло Цегельський.

Результати змагань оголосив головний суддя – міжнародний арбітр FIDE Олександр Прохоров, подякувавши учасникам за Fair Play. Відтак, всім учасникам турніру вручили заохочувальні подарунки. Додатково відзначили найстаршого учасника турніру – отця Василя Мендрина.

Отож, за підсумками турніру трійку лідерів очолили найвправніші представники духовенства, добре відомі з минулорічних чемпіонатів: на першій сходинці – кандидат в майстри спорту з шахів отець Віктор Квасній (Чин Святого Василія Великого), який уже втретє став переможцем змагань; на другій сходинці – ідейний натхненник шахового турніру, отець Михайло Цегельський (Львівська Архиєпархія УГКЦ); на третій – представник протестантської церкви – Євангельських християн-баптистів – диякон Олександр Неручек.

На завершення переможець турніру, отець Віктор Квасній, секретар Провінції Найсвятішого Спасителя отців-василіян в Україні, поділився своїми враженнями: «Найскладнішою для мене видалась перша партія. Можливо, через те, що впродовж року не має змоги брати участь у змаганнях і вдосконалювати майстерність шахової гри. Приємно, що турнір набув статусу традиційного. З багатьма учасниками зустрівся за шахівницею не вперше і це особливо тішить».

Повідомила Іванна Литвинець, культурно-мистецький відділ ЛДУФК
Джерело: www.ldufk.edu.ua

Останні новини

26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...
Духовенство, монашество та вірні Львівської Архиєпархії щиро вітають Преосвященного владику Володимира, єпископа-помічника та Протосинкела Львівської Архиєпархії, із восьмою...