Слово Митрополита Львівського на початок Нового року

Євр 4,1-13;
Лк 21,12-19.

Живемо у третьому тисячолітті, розпочинаючи його 20 рік (2020). Багато таких, що могли б жити з нами, уже не живуть, а ми дякуємо Господу за дар життя, продовжуючи наш земний шлях. Життя на землі не легке й не просте, навіть тим, хто володіє великим грошовим ресурсом, колосальним авторитетом, військовою силою, глибоким знанням, хто наводить страх на цілі народи тощо. Чому не легке? Тому, що сьогодні хтось сильний та могутній, а завтра невідомою силою внутрішньо зляканий (пор. 1Сам 14,15), душевно паралізований, хворий, а можливо й приходить кінець життя. Людина – порох, яка посідає від Господа безсмертну душу, що здаватиме звіт із свого життя. Така правда, встановлена Богом, і її ніхто, навіть посідаючи велику атомну силу, не може відмінити. Коли Юда прибув в Оливний город із відділом війська і первосвященицькими та фарисейськими слугами зі зброєю, щоб схопити Ісуса, Господь звернувся: «… Кого шукаєте?» (Ів 18,4); потім сказав: «… Це я! – подалися назад і припали до землі» (Ів 18,6). Від лагідного голосу Сина Божого, від запиту Ісуса, озброєне військо та уся ватага припали до землі. Святий пророк Єремія стверджує: «Господу ніхто не в силі протистояти!? Глянув на гори, а вони тряслися, і всі горби хитались» (Єр 4,24). Інший пророк так представляє потугу Бога, нашого Творця: «Земля трясеться перед ними, тремтить небо. Затьмарюються сонце й місяць, світло зір гасне» (Йоіл 2,10). Господь володіє силою, розпоряджається волею і усе стається: «… Бо він повелів, і створились» (Пс 148,5). Усе небесне, земне та підземне слухається Бога та радо виконує Його волю!
Ми дякуємо Господу за минулий рік та просимо Його благословення в Новому році. Ніхто не в силі передбачити, яким буде 2020-тий рік?! Як християни, всю нашу надію покладаємо на Господа та бажаємо в любові, з вірою та в простоті служити Господу, розраховуючи на Його велике милосердя до нас та кожної іншої людини. Благаємо у Бога благословення для усіх наших добрих справ і просимо захисту перед злобним підступом диявола, що проєктує зло, націлене на кожну особу. Наша свята Церква якраз першого січня молиться до святого Боніфатія, який жив у Римі в кінці третього століття. Він управляв майном багатої жінки Аглаїди. Боніфатій не відзначався добрим християнським життям, чинив беззаконня в очах Господніх. Правда, цей чоловік був милосердний для бідних, яким роздавав милостині. Ті милостині та молитви бідних, якими вони дякували Богу за доброчинця, чинили свою справу в серці Боніфатія. Він, з Господньої волі, змінив своє життя й стався добрим християнином. Коли Боніфатій прямував з численними слугами, щоб здобути святі мощі й привезти Аглаїді, вони опинилися у Тарсі, головному місті Кілікії. У цьому місті тодішній намісник Симплякій жорстоко мучив християн. Боніфатій подався на суд, де звинувачували християн, у приміщені суду вголос заявив, що він – християнин. Розуміється, що був засуджений на смерть. Його люто мучили, але Господь в чудесний спосіб зберігав йому життя. Коли розлючений мучитель бачив, що Боніфатій залишався живим й жодні жорстокі муки не зламали його, приказав святому стяти голову мечем. Таким способом Боніфатій став мучеником, чого дуже бажав.
Наше життя на землі – обмежене. Господь бажає нашого освячення. Для здійснення того дає нам різні середники, зокрема, святі тайни. Користаймо з Господньої доброти та Його великої любові до нас. Практикуймо щиру глибоку щоденну молитву, часто сповідаймося та причащаймося. Приймаймо участь у недільних та святкових моліннях у храмі. Будьмо щедрі, наскільки нам дозволяє становище, у практиці милостині. Бо милостиня та молитва допомагають змінювати життя на краще з Господньої допомоги та благословення. Хай Господь береже нас та наших ближніх, насамперед від усякого беззаконня та від засилля демона. Перемагаймо зло добром! Просімо Бога про мир в Україні. Молімося за наші сім’ї, за нашу Церкву, за проголошення Праведного Митрополита Андрея – блаженним. Віддаваймо в опіку пресвятій Богородиці увесь український народ, особливо тих, що далекі та не вірять у Бога. Господи, дай міцну віру нашому народові! Пресвята Діво Маріє, заступайся перед своїм Сином за нас грішних! Вітаю усіх присутніх на молінні та бажаю щасливого Нового року!

+ Ігор
Митрополит Львівський УГКЦ

1 січня 2020 р. Б., Архикатедральний Собор святого Юра, м. Львів

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....