В УГКЦ новий доктор богослов’я

-
Post font size
+

13 грудня 2019 року о. Любомир Филипчак, священник Львівської Архиєпархії, успішно захистив свою докторську дисертацію в Папському інституті духовності «Терезіанум». Шість років наукових досліджень були присвячені темі «Невблаганний Ти, Господи». Містичний досвід молитви «відчаю» в житті старця Силуана Афонського».

На початку кандидат представив своє дослідження, розповів про актуальність, головні завдання, наукову методологію та новизну дослідження. У першому розділі своєї дисертації дослідник розповів про історично-духовний контекст життя Силуана Афонського, а відтак зосередив свою увагу на містичному досвіді старця, висловленого, зокрема, у його писаннях. «Містичний досвід, згідно життя та повчань Силуана, полягає у любові до Бога, до ближнього і до ворогів. Його містичний досвід характеризується постійним діалогом з Господом через молитву за себе і за цілий світ, а також через споглядання ікон». Третій розділ дослідження присвячений вивченню співвідношення писань Силуана Афонського до православного містичного богослов’я, а в останньому розділі головну увагу присвячено «молитві відчаю», яка, власне, і вводить старця у містичне богослов’я.

Головним науковим керівником докторської дисертації о. Любомира Филипчака був проф. Бруно Моріконі, відомий в Італії автор чисельних богословських книг на тему християнської духовності. Після закритої наради члени наукової комісії присвоїли кандидату титул доктора богослов’я.

У захисті докторської дисертації взяв участь також Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, Преосвященний владика Гліб, Апостольський адміністратор єпархії св. Володимира в Парижі, представники формаційних та монаших інституцій УГКЦ в Італії, численні гості.

Додамо, що о. Любомир Филипчак походить зі Львова, навчався у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа, продовжив свої студії на ліценціаті докторантурі в Папському інституту «Терезіанум», водночас здійснюючи служіння в прокатедральному соборі Святої Софії в Римі.

Світлини

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....