Митрополит Ігор в свято Христового священства: «Кожен священник має відповідальну владу за своє покликання й гідне служіння у Христовому винограднику!»

-
Post font size
+

Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ, що були важні для гідної духовної опіки над людським родом, який він відкупив ціною свого життя.

Господа не любила юдейська старшина, архиєреї, які змовилися, щоб Ісуса вбити. Знайшовся один із дванадцяти учнів, що за гроші погодився видати Христа в руки ворогам. Спаситель зібрався з апостолами у просторій кімнаті, щоб їсти пасху. Під час споживання повідомив присутніх, що один із них зрадить його. Учні переглядалися поміж собою й запитували: хто? І тут важливі слова сказав Ісус: «… горе ж тій людині, що зрадить Сина Людського; краще було б тій людині не народитися» (Мт 26,24). Дуже важкі слова! Коли Ісус з апостолами споживали хліб перед пасхою в приготованому приміщенні, Господь звершив оце: «І, взявши хліб та віддавши хвалу, переломив і дав їм, кажучи: Це моє тіло, що за вас віддається; це робіть на спомин про мене. Так само й чашу по вечері, кажучи: Ця чаша – Новий Завіт у моїй крові, що за вас проливається» (Лк 22,19-20). Ісус велів апостолам, щоб справу переміни хліба й вина у Тіло та Кров Господню продовжували апостоли та їх послідовники – єпископи й священники; а споживання цих святих дарів також пропонувалося всім вірним. У такий простий спосіб Син Божий встановив тайну священства та пресвятої Євхаристії. Спаситель дав велику владу апостолам: «Кому відпустите гріхи – відпустяться їм; кому затримаєте – затримаються» (Ів 20,23). Священник в ім’я Господнє відпускає або затримує особі гріхи, близько володіє ключем до Небесного Царства. Дуже багато залежить від священника, щоб допомогти віруючій людині увійти в щасливу вічність! Священник своєю владою перевищує владу ангелів, хоч він грішна людина. Однак, Бог дав йому владу прощати й затримувати гріхи.

Правда, кожен священник відповідальний перед Богом за своє життя. Коли б воно було незгідне з волею Бога, тоді двері Небесного Царства не відчинилися б для священника. Бо Господь справедливий Суддя, користаймо із Його безмежного милосердя тут, на землі. Він радо прощає людські беззаконня, бо у вічності не існує прощення, у вічності – справедливість. Ось такі важливі події відбувалися за кілька днів до розп’яття Ісуса на хресті. Господь залишився посеред нас під видом хліба й вина, як благодатна їжа та духовний задаток на щасливе і вічне життя!

Ми дякуємо нашому Спасителеві, що він не залишив нас сиротами (пор. Ів 14,18), а залишився з нами до кінця віку під видом хліба та вина! Господь став могутньою духовною їжею, щоб підтримувати нас у щасливому поході до вічного життя! Дякуємо нашому Спасителеві, що він подбав за увесь свій народ, залишаючи нам своїх священників, як друзів та служителів для вірного люду! Дякуємо й вітаємо усіх наших священників та дияконів Львівської архиєпархії в Україні та поза її межами, як вірних співпрацівників Ісуса Христа за вірність Господу та служіння божому народові!

Вітаємо наших священників зі святом Христового Священства! Усі пам’ятаємо, що кожен священник має відповідальну владу за своє покликання й гідне служіння у Христовому винограднику!

Пресвята Богородице, мати милосердя, бережи твоє священство від невидимих та видимих ворогів!

Останні новини

Новий настоятель братів Taize - Матей відвідав Україну, розпочавши свій душпастирський візит з молитви у храмі Святої Софії...
10-12 травня в Брюховичах з благословення Митрополита Ігоря відбувся навчальний модуль для молоді «Сила прославлення», присвячений молитві прослави....
Молодіжна спільнота - як криниця, вона постійно віддає воду, але водночас постійно має приплив нової. Тому вода в...
14 травня 2024 р. у Львівській духовній семінарії у рамках діяльності Інституту постійної формації відбулася формаційна зустріч духовенства...
Надходить літо. Попри війну ми, дорослі, повинні робити все залежне, щоб діти мали змогу відпочити, відвідати різноманітні активності....