«Коли приймаю хрест, тоді маю щось спільного з Ісусом», – Владика Володимир у Неділю по Воздвиженні

-
Post font size
+

Сьогодні, в неділю по Воздвиженні Чесного Хреста дивимося на хрест великодніми очима. Ми в черговий раз приймаємо в наше життя таку правду, що після Страсної П’ятниці завжди наступає Великдень. Бо ще не було в історії такого, щоб так не сталося. Закінчаться терпіння нашого народу, бо все на цій землі, що має початок, має і кінець. Всіх нас чекає вічність, до якої прямуємо та готуємося. Це не є якесь залякування, а благовість християнства.Скільки було в історії держав, імперій, спогади про яких є лише в архівах. А Церква живе, незважаючи на стільки переслідувань, коли лилася кров мучеників та мучениць. Зауважив єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у роздумах на Неділю по Воздвиженні, 15вересня 2024 року.

Чуємо сьогодні євангельське слово Марка (Мр. 8,34–9,1): «Коли хто хоче йти за мною, нехай зречеться себе самого, візьме на себе свій хрест і йде за мною».

Цей вислів, зауважує проповідник, може мати на перший погляд суперечність в собі. Бо ж хто хоче добровільно шукати хрест, який є символом терпіння, смутку… Ба більше, такі симптоми можуть проявлятися в різних життєвих обставинах.

Але, запевняє архиєрей, ми не є самі на «хресній дорозі» нашого життя. Ми не йдемо одиноко, а крокуємо за Ісусом Христом.

«Він нас не лише запрошує, а ще більше, жертвує своє життя. Коли зустрічаю хрест, то маю щось спільного з Ісусом. Ми труднощів не обминемо, але з Богом є легше їх нести», – наголошує він.

У світлі різних подій, каже владика Володимир, може скластися враження, що Бог покинув світ. Навпаки, радше світ віддаляється від Бога.

Бог з великої любові до людини подарував їй вільність, якої ніколи не забере, навіть, якщо людина нею зловживає. Тому Ісус запрошує до наслідування словами: «Коли хто хоче…».

Відтак застерігає перед небезпекою відкинути Бога: «Хтось може сказати Богові: Я не хочу. Не втручайся в моє життя. Або думаємо в розпачі, що наша ситуація така безнадійна, що Бог не зможе нічого змінити. Тоді не дозволяємо Богові бути для нас Богом».

Також проповідник підкреслив, що євангельське слово сьогодні наголошує на спасінні душі.

«Ми не знаємо, якою буде політична і економічна ситуація в нашій державі і світі, якими будуть наслідки війни; не відомо, що очікує нас взимку; якими будуть ціни на комунальні послуги, продукти… Цього всього ніхто з людей не може докладно передбачити, але є очевидним те, що треба дбати про спасіння душі, яка буде жити вічно», — ствердив він.

Фото -з архіву

Останні новини

У приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа, 18 вересня, відбулась формаційна зустріч для духовенства Львівської Архиєпархії в рамках...
В пятницю, 13 вересня, в катедрі Інсбрука відбувся молодіжний вечір в межах тижневого святкування 300-ліття Катедри св. Якова....
Сьогодні, у понеділок, 16 вересня 2024 року, в м. Орадя (Румунія) розпочинається традиційна зустріч єпископів Східної Європи, за...
У неділю, 15 вересня 2024 року, у Катедральному соборі св. Якова м. Інсбрук відбулися урочистості з нагоди святкування...
В суботу, 7 вересня 2024 року, у реколекційно-відпочинковому центрі "Світлиця"відбувся семінар-тренінг для християнських сімей. Про це повідомив о....