Здорова і міцна родина – середовище плекання стійкості: в УКУ відбувся День сім’ї

-
Post font size
+

У надскладний час війни, коли росія з дня у день продовжує нищити українців, українські сімʼї потребують особливого захисту, піклування та підтримки. Адже чимало родин сьогодні розділені, діти чекають своїх батьків та матерів з війни. А хтось проживає втрату найрідніших…

Український католицький університет, розуміючи ці виклики, обрав одним зі стратегічних напрямів розвитку університету до 2030 року – зцілення рани війни, зокрема через сучасну християнську пропозицію людини ХХІ ст. та розвиток мережі спільнот. Одним зі стратегічних проєктів УКУ є «Сім’я та сімейні цінності у післявоєнній трансформації», (лідерка — Олеся Кука, директорка Інституту родини та подружнього життя УКУ), а також плекання привабливого робочого середовища (лідерка — Христина Цар, керівниця відділу управління персоналом УКУ).

2 червня Інститут родини та подружнього життя спільно з відділом управління персоналом організували свято для працівників університету та їхніх сімей на території університетського містечка.

«Блаженніший Святослав закликає нас керуватися гаслом “Вірю в сім’ю!”. Саме в сім’ї буде відбуватися зцілення ран війни. Саме завдяки належній увазі до сім’ї може відбутися повернення українських біженців додому і збереження талантів в Україні. Саме здорова і міцна сім’я може стати середовищем плекання стійкості та джерелом надії в умовах суперскладних випробувань, які ми зараз проходимо і які ще на нас чекають», – наголосив ректор УКУ Тарас Добко під час святкування Дня сім’ї.

Вперше в УКУ День сімʼї відзначили у 2018 році у Центрі митрополита Андрея Шептицького з ініціативи Інституту родини та подружнього життя, який, до слова, є єдиним в Україні. Гаслом заходу стали слова митрополита Андрея: «Сонцем дитини є любов і дбайливість батьків». З початком повномасштабного вторгнення цей день спільнота УКУ проживає з новими усвідомлення та сенсами.

Олеся Кука, директорка Інститут родини і подружнього життя, розповіла, що організатори довго вагалися, чи проводити День сім’ї після пʼятирічної перерви.

«Черз ковід, а далі повномасштабне вторгнення, ми не наважувалися знову зібрати сім’ї. Однак при реєстрації зголосилося 150 людей, і ми вирішили, що все ж варто, бо є потреба. На цьогорічне свято прийшло близько 300 працівників з родинами. Важливо, що традиція свята не переривалася. Щороку, у кожну першу неділю червня у храмі Святої Софії-Премудрості Божої спільнота УКУ молиться за сімʼї і родини наших працівників, студентів, викладачів, сенаторів, жертводавців, друзів, випускників».

За словами Олесі Куки, зараз, як ніколи, сімʼям важливо обʼєднуватися: «Ми багато говоримо про комунікацію в спільноті УКУ, але важливо, щоб в цьому контексті ми також говорили про комунікацію у сімʼї: вчилися бачили один одного, підтримувати, підсилювати».

Цьогорічне свято розпочалося з Божественної Літургії в храмі Святої Софії – Премудрості Божої, яку очолив декан Філософсько-богословського факультету отець Юрій Щурко.

Далі відбулося частування у студентській світлиці Колегіуму. Опісля дітей та дорослих запросили до квесту та розваг на території між двома колегіумами: відбувалися майстерки, спортивні забави, аквагрим, фотозона, перегляд мультфільмів, спільний танцювальний флешмоб, невеликий ярмарок. Завершили свято виступом шкільного театру УКУ «На Симонових стовпах» у нижньому храмі Святої Софії – Премудрості Божої.

Керівниця відділу управління персоналу Христин Цар наголошує: «Підтримка зі сторони роботодавця працівників та їхніх родин під час війни є надзвичайно важливою. Це сприяє зміцненню сімей, спільноти. Зараз багато людей опиняються в складних обставинах, саме сімʼя може стати місцем зцілення ран, які завдає війна. Підтримуючи працівників, їхні сімʼї, ми створюємо основу для стійкого відновлення і зміцнення соціальних зв’язків. Це дозволяє працівникам бути більш ефективними, зберігаючи баланс між професійним та особистим життям».

Також, за словами Христини Цар, День сімʼї в УКУ – це чудова можливість для сімей познайомитися між собою, формувати нові спільноти взаємодопомоги. «Для наших працівників, УКУ – як друга сім’я. Саме через таке сприйняття, вплив університету поширюється далеко за межі спільноти».

За матеріалом УКУ. Детальніше на сайті Українського Католицького Університету

Останні новини

17 жовтня 2024 року у Ватикані повідомлено про те, що Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав...
Давно мрієш не лише про відпочинок в тихому місці🌲🌲але й чогось навчитись та духовно наповнитись? Тоді ця подія...
11-13 жовтня відбувся третій ЕКО-ПОХІД в гори, який організували брати Екологічної секції «Братства Введення в Храм Пресвятої Богородиці»...
Семінаристи підготовчого курсу Львівської духовної семінарії Святого Духа відвідали Музей Митрополита Андрея Шептицького. Екскурсію музеєм та лекційне заняття...
Сьогодні ми святкуємо празник святого Герарда, покровителя кохавинського монастиря, який вважається великим приятелем дітей, молоді… (св. Герард Маєлі,...