«Не очікував, що настільки конкретно зустрінуся з цією вбивчою та незаконною війною проти вашої країни»: Як відбулося продовження візиту кардинала Велькі до Львова?

-
Post font size
+

17-18 серпня 2024 року в межах візиту до України архиєпископ Кельна кардинал Райнер Марія Велькі продовжив душпастирський візит до Львова.У суботу,17 серпня, архиєпископ Кельну взяв участь у похороні трьох Героїв у Гарнізонному храмі, ознайомився з опікою Церкви над сиротами при Домі милосердя Центру Опіки Сиріт, зустрівся з родинами загиблих на Личаківському кладовищі, відвідав Львівську духовну семінарію, а також сестер зі Згромадження святого Йосифа у Львові. А у неділю, 18 серпня, делегація відвідала УКУ та один з військових госпіталів міста.

Разом з кардиналом з Кельну приїхали: директор департаменту «Глобальна Церква» Надім Амманн і директор відділу комунікації архиєпархії Кельна Вольфрам Ебергардт. У Львові делегацію супроводжував єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир.

Як ми раніше повідомляли, метою його візиту до України була необхідність виявити особисту солідарність з українським народом, а також бажання молитися разом з українцями за мир в Україні і бути фізично поруч впродовж шести днів.

Похорон трьох Героїв в Гарнізонному храмі свв. апп. Петра та Павла

«Намагаймося кожне наше терпіння проживати разом з Христом», – кардинал Райнер Марія Велькі

Похорон Ігоря Северенчука, який загинув у Курській області рф, Любомира Крамарівського, що загинув на Сумщині та Георгія Окула, який загинув на Луганщині очолив єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні кардинала Велькі, військових капеланів та духовенства.

У своєму душпастирському слові архиєпископ звернувся зі словами підтримки до родин загиблих, а також заохочував їх переживати їхнє терпіння разом із розіп’ятим Христом.

«Цими днями я не очікував, що настільки конкретно зустрінуся з цією вбивчою та незаконною війною проти вашої країни», – ствердив архиєпископ.

«Наше серце та душа є роздерта, від нас забрані люди, яких ми любили. Але в нас залишається надія, спогади про багато гарних моментів. Смерть звужує простір любові. Будь-яке людське слово замовкає перед миттю цього страждання. Але як віруючі люди ми усвідомлюємо, що там, де є кінець людського життя, там Бог відкриває інші можливості», – зазначив він.

Мене торкнуло, – поділився кардинал, – зображення у святилищі храму розіп’ятого Христа, таке зображення у Кельні зобразили в час пандемії коронавірусу. Автор терпіння страждаючих людей перекладав на зображення розіп’ятого Христа, щоб люди почувалися захищеними.

«Можливо сьогодні це для нас є дорога, якою будемо йти, щоб зцілювати рани від втрати наших рідних. Христос зійшов до кожного нашого терпіння. Намагаймося кожне наше терпіння проживати разом з Христом», – закликав кардинал Велькі.

Дім милосердя Центру Опіки Сиріт ЛА

У Домі милосердя делегацію зустрів директор Центру Опіки Сиріт о. Роман Прокопець. Священник розповів про діяльність ЦОС, а також провів екскурсію будинком.

Зокрема о. Роман розповів кардиналу про досвід душпастирства у сиротинцях та з переселенцями, які проживали у цьому домі. Завдяки душпастирській опіці ЦОС чимало діток є охрещено безпосередньо в храмі святого Миколая Дому милосердя. Сам храм тимчасово перебуває на реставрації.
Напроти храму діє дитячий простір «Ангелики», в якому дітки мають можливість займатися у форматі приватного християнського садочку, а також стають простором адаптації для сиріт, які відвідують цей будинок. Кардинал побачив кухню, яка впродовж тривалого часу щодня годувала понад 160 переселенців, а також спортзал, облаштований для потреб дітей. У багатьох приміщеннях тривають ремонти, а команда займається пошуком благодійників. Проте особливою гордістю ЦОС є футбольна команда для дітей сиріт «Копа», яка регулярно займає призові місця та стає чемпіонами. Священник дбайливо у стінах будинку зберігає чимало різних кубків та нагород. Душпастир сиріт поділився, що ідея створення команди виникла через проблеми з поведінкою та дисципліною сиріт, що могло призвести до злочинності.

Кардинал Велькі був здивований побачити форму та футболку німецького професійного футбольного клубу 1. FC Köln і дізнатися, що FC також підтримує команду дітей-сиріт.

Душпастирська зустріч з родинами загиблих на Личаківському кладовищі

На полі поховань новітніх Героїв України делегація з Кельну разом з владикою Володимиром молилися на могилах героїв у присутності їхніх родин.
У перших рядах поховано батька малого хлопця Устима, який хоче бути героєм як його тато, одягати його форму, щоб бути пожежником і рятувати людей, зокрема возити військових до лікарні.
Інші родини вдячно приймали пропозицію спільної молитви. Кожній родині кардинал подарував вервицю привезену з Єрусалиму і побажав міцно за неї триматися у молитві.

Візит до Львівської духовної семінарії святого Духа

У Львівській семінарії кардинала зустріли ректорат та брати, які поступили цього року на перший курс навчання.
Ректор о. д-р. Ігор Бойко привітав архиєпископа Кельну у стінах семінарії ,а такоож подякував за солідарність і підтримку України.
Кардинал Велькі підкреслив, що служіння священника є найкращим з усіх можливих служінь, підтримав їх у їхньому виборі, а також побажав у своєму серці відчувати поклик Христа йти за ним.

Відвідини хабу діяти

Далі його ознайомили з діяльністю хабу діяти, що надає українцям у час війни комплексну психологічну та психіатричну підтримку. Хаб співпрацює зі священниками та монахинями УГКЦ й за потреби надає своїм клієнтам можливість мати духовні розмови.

Зустріч зі сестрами святого Йосифа у Львові

На завершення дня кардинал Велькі відвідав дім Згромадження сестер святого Йосифа, в якому сестра Єлизавета Бігун ознайомила архиєпископа з діяльністю сестер, а також з актуальним станом справ монастиря та проектами, які реалізовуються. Особливо цікавим та хвилюючим досвідом для делегації з Кельну стала розповідь сестри Єлизавети про двох сестер, які живуть та служать на війні на Харківщині, неподалік фронту.

18 серпня 2024 року

Візит до УКУ

У неділю, 18 серпня, кардинал відвідав Український Католицький Університет. У храмі св. Софії – Премудрості Божої разом з президентом УКУ владикою Борисом Ґудзяком він служив Архиєрейську Літургію.
У проповіді він зазначив: «Я хочу мріяти з вами про інші часи. З мирних часів. Миру, але справедливого миру. Миру, але миру у свободі. І я хочу згадати з тобою, що є той, хто мріє з тобою, хто мріє з нами. І це не хто інший, як сам Бог!»
Після богослужіння відбулася зустріч.

Зустріч з пораненими військовими в одному з госпіталів міста

Насамкінець свого візиту делегація мала можливість поспілкуватися з пораненими військовими, які проходять реабілітацію в одному з госпіталів Львова.

Фотоальбом

Підготувала Христина Потерейко

Останні новини

В пятницю, 13 вересня, в катедрі Інсбрука відбувся молодіжний вечір в межах тижневого святкування 300-ліття Катедри св. Якова....
Сьогодні, у понеділок, 16 вересня 2024 року, в м. Орадя (Румунія) розпочинається традиційна зустріч єпископів Східної Європи, за...
У неділю, 15 вересня 2024 року, у Катедральному соборі св. Якова м. Інсбрук відбулися урочистості з нагоди святкування...
В суботу, 7 вересня 2024 року, у реколекційно-відпочинковому центрі "Світлиця"відбувся семінар-тренінг для християнських сімей. Про це повідомив о....
Сьогодні, в неділю по Воздвиженні Чесного Хреста дивимося на хрест великодніми очима. Ми в черговий раз приймаємо в...