Прагнення історичної справедливості: повернення Нижніх Митрополичих Садів до Комплексу Архикатедрального Собору святого Юра

-
Post font size
+

Добитися історичної справедливості – повернути УГКЦ Нижні Митрополичі сади біля Архикатедрального Собору святого Юра (м. Львів, площа Святого Юра, 5) прагне церковна громада та вірні Української Греко-Католицької Церкви.

Вже кілька років поспіль УГКЦ в особі Курії ЛА є учасником розгляду в судовому порядку питання повернення державою нашій Церкві Нижніх Митрополичих садів.

Сторонами цієї судової справи крім УГКЦ є Львівська міська рада та Адміністрація Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України.

Варто підкреслити, що Нижні Митрополичі сади, як і Верхні Митрополичі сади, є не лише спадщиною Праведника Митрополита Андрея Шептицького, а й розташовані на території, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Вирішення цього питання безпосередньо пов’язане із поверненням УГКЦ колишньої бібліотеки Митрополита Андрея Шептицького (приміщення, яке використовує Концерн радіомовлення радіозв`язку та телебачення).

На жаль питання повернення державою Церкві Нижніх Митрополичих садів досі не вирішено.

Нагадуємо, відповідно до архівних даних Центрального державного архіву України міста Львова, до 1951 року Нижні Митрополичі сади належали до Собору св. Юра. У 1951 році рішенням виконавчого комітету Львівської міської Ради депутатів трудящих № 31/246 від 6 квітня 1951 року цю ділянку та будівлі закріпили за Львівським обласним управлінням зв’язку. На території розмістили пункт місцевого радіозахисту (вул. Міцкевича, пл. 1,9 га), а також присадибу з будинком, який займає бібліотека Залізничного району – колишня бібліотека Митрополита Андрея Шептицького (вул. Міцкевича, 28).

Рішенням виконкому Львівської міської Ради народних депутатів від 21 червня 1990 року №282 було припинено дію рішення від 06.04.1951 р. №31/246. У зв’язку з цим рішенням, територія та приміщення повинні були бути передані УГКЦ.

Не дивлячись на вищезазначене, багато років виконання цього рішення усіма можливими способами затягувалося та блокувалося.

За час розгляду справи, УГКЦ неодноразово ініціювала перед Львівською міською радою питання передачі Нижніх Митрополичих садів Церкві. Львівська міська рада проводила відповідну переписку та вела перемовини з Концерном радіомовлення, радіозв`язку та телебачення і Адміністрацією Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України.

Результатом стало те, що з території Нижніх Митрополичих садів у 2016 році були прибрані всі вишки, що розміщувались для виконання функцій блокування зв’язку в радянські часи.

З іншого боку, Львівська міська рада сформувала в державному реєстрі земельну ділянку Нижніх Митрополичих садів площею 2,1382 га, як комунальну власність (кадастровий номер 4610136600:04:005:0016), куди не увійшла територія, де знаходиться колишня бібліотека Митрополита Андрея Шептицького.

Відтак, Адміністрацією Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України у 2016 році було зареєстровано право власності на два об’єкти нерухомого майна на сусідній території, одним із яких є колишня бібліотека Митрополита Андрея Шептицького.

(1 листопада 2016 року приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Падалко Роман Олегович здійснив державну реєстрацію права державної власності за Адміністрацією Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України на будинок трансформаторної підстанції ТП 370 площею 36,7 кв.м (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 107181794610) і технічний будинок радіостанції площею 429,8 кв.м (реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна 1071798346101), що розміщений за адресою: м Львів, вулиця Листопадового Чину, 28. Підставою виникнення права власності зазначено розпорядження Кабінету Міністрів України № 901. За Концерном радіомовлення, радіозв`язку та телебачення зареєстровано право господарського відання на спірне майно.)

Така реєстрація права власності на нерухоме майно за державою була оскаржена Львівською міською радою. Після багаторічних судів, у жовтні 2023 року, Верховний суд визнав ці будівлі державною власністю.

З іншого боку, 4 вересня 2020 року, Львівська міська рада прийняла Ухвалу про передачу Курії ЛА УГКЦ у постійне користування Нижніх Митрополичих садів (земельної ділянки площею 2,1382 га). Таке рішення Львівської міської ради було оскаржене військовою прокуратурою в інтересах Адміністрації Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України. На сьогоднішній день остаточних судових рішень по цій справі немає.

На даний час, Адміністрація Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України та Львівська міська рада перебувають у конфліктній ситуації щодо того, хто має право розпоряджатися земельною ділянкою – Нижніми Митрополичими садами.

Як наслідок, через недосконалі бюрократичні механізми, зловживання виконавців та суперечливе законодавство – УГКЦ не може отримати у власність чи користування територію, яка завжди належала Церкві і повинна бути повернена їй.

Територія Нижніх Митрополичих садів перебуває у неприглядному стані, потребує впорядкування та належного догляду.

Cитуація з Нижніми Митрополичими садами не є безвихідною і може бути вирішена без шкоди інтересам держави, Львівської міської громади чи УГКЦ. Однак, ця ситуація потребує прийняття відповідних рішень на рівні держави для того, щоб враховуючи інтереси усіх сторін, відновити історичну справедливість та надати можливість належно виконувати свої функції щодо захисту держави і управляти та користуватися територією, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО.

У зв’язку з цим, Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звернувся до Президента України з проханням допомогти розв’язати спірну ситуацію і повернути Нижні Митрополичі Сади та колишню бібліотеку Митрополита Андрея Шептицького – УГКЦ (в особі Курії ЛА УГКЦ).

ЩОДО РЕСТАВРАЦІЙНИХ РОБІТ

Комплекс Собору святого Юра є пам’яткою національного значення, а ділянка належить до історичної частини м. Львова, включеної до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як окрема територія, що збігається з охоронною зоною пам’ятки архітектури національного значення – Ансамблю Собору святого Юра.

Держава Україна має відповідні зобов’язання щодо збереження таких об’єктів культурної та історичної спадщини (реставраційні роботи, захист від руйнування тощо).

На жаль, по сьогоднішній день не були завершені реставраційні роботи в Комплексі Собору св. Юра, які б мали проводитись згідно розробленого зусиллями багатьох спеціалістів, та затвердженого державою проєкту реставрації Собору св. Юра і навколишньої території.

Ці роботи розпочалися задовго до карантину та військової агресії, яку розпочала проти України рф. Відповідної реставрації потребують сходи, які ведуть до Собору святого Юра, дахи комплексу, водостічна система навколо храму тощо.

УГКЦ з розумінням ставиться до ситуації, в якій перебуває наша держава і не претендує на негайне виділення значних грошових коштів на реставрацію Комплексу Собору св. Юра.

Навпаки, Церква вживає всіх можливих заходів для залучення приватних жертводавців та меценатів для підтримання Комплексу Собору св. Юра в належному стані.

Курія ЛА УГКЦ в особі Архиєпикопа і Митрополита Ігоря веде постійну багаторічну переписку з Управлінням капітального будівництва Львівської обласної військової адміністрації щодо реставраційних робіт в Комплексі Собору святого Юра, звертаючи увагу на ті чи інші питання, які потребують доопрацювання, обговорення чи фінансування.

Питання виділення коштів на реставрацію Комплексу Собору св. Юра залежить від держави та її можливостей, адже йдеться про безпеку вірян, що приходять на молитву. Держава самостійно визначає яку суму виділяти для цього, хто буде підрядником з виконання робіт тощо. Також до цього процесу залучена Львівська міська рада, яка видає відповідну дозвільну документацію.

Останні новини

У перший понеділок місяця, 6 травня 2024 року, в Архикатедральному соборі святого Юра відбувся молитовний вечір для медиків...
8 травня 2024 року єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир очолив екуменічну панахиду біля пам'ятного хреста на місці колишнього...
3 травня упокоївся у Бозі отець Микола Балух. Хай Господь прийме отця Миколу у батьківські обійми та дарує...
Світлий вівторок Ді 2,14-21; Лк 24,12-35 (о. д-р Турконяк Р.) Храм Воскресіння Христового, Львів 07.05.2024. Ісус помер, а...
У день світлого празника Воскресіння Христового владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні військових капеланів Львівської архиєпархії...