У Львові молитовно відсвяткували сімдесятилітній ювілей Митрополита Львівського Ігоря

-
Post font size
+

3 серпня 2022 року Львівська Архиєпархія молитовно вшанувала сімдесятилітній ювілей Високопреосвященного владики Ігоря, Архиєпископа і Митрополита Львівського.

З нагоди ювілею в Архикатедральному Соборі святого Юра у Львові (пл. св. Юра, 5) відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку звершив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у співслужінні єпископів Синоду УГКЦ та численного духовенства Української Греко-Католицької Церкви. Участь у Літургії взяв також Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Вісвалдас Кулбокас. До спільної молитви долучилися також представники влади, громадські діячі, військові, численні львів’яни.

Слово проповіді Глава Церкви по-особливому скерував на євангельські слова Христа – «Коли хто хоче йти за мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за мною».

Саме ці слова досвідчив у своєму житті Митрополит Ігор, зауважив проповідник. Монаше покликання, на яке відгукнувся нинішній ювіляр – це вибір не людської, а Божої волі. «По-людськи, це виглядає помилкою, бо тоді всі інші дороги тобі закриті. Але відкривалися цілком інші горизонти, бо прийняття Божої перспективи мого власного життя – це відречення самого себе, але є щось дуже позитивне, бо ти приймаєш Хрест Христовий, який дає тобі силу ступати там, де ти би ніколи сам не поїхав, а вирушаєш туди як ієромонах».

«Владика Ігор стає учасником параду Перемоги Воскресаючої Церкви на Красній площі. Ця фотографія по-нині всіх дивує. Саме його покликав на Красну площу Ісус Христос в габіті редемпториста, щоби засвідчити у тій безбожній імперії, що Хрест Христовий є сильніший за червону зірку. Та імперія впаде, бо вона призначена на загибель, а Хрест Христовий є райським деревом життя. І сьогодні Владика іде за Христом, хоча не знає до кінця куди та дорога запровадить. Дорога єпископа – це дорога постійних терпінь, постійного болю за долю Церкви і народу».

На завершення Літургії Глава УГКЦ привітав ювіляра, відзначаючи велику його роль у відродженні Церкви та її теперішньому розвитку. Слова Великої Патріаршої грамоти Блаженнішого Святослава скеровані на відзнаку цієї заслуги: «Ваша глибока віра, яка зростала і зміцніла в часи підпілля нашої Церкви, стала явною в період її відродження. Очолюючи нашу величну та повну Божої слави Львівську Архиєпархію, у якій живе діяльна пам’ять про наших славних попередників, велетнів духу і праці – митрополита Андрея, патріархів Йосифа та Любомира, Ви власним прикладом показуєте, як глибоко любите свою Церкву-мученицю, і докладаєте всіх зусиль, щоб славилося Боже ім’я і «щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова» (2 Тим. 17).

Ваше багатолітнє святительське служіння слугує взірцем життя доброго пастиря (пор. Ів. 10, 11). У Вашій особі священнослужителі та миряни Львівської Архиєпархії бачать служителя, який за прикладом нашого Спасителя готовий допомогти тим, хто в потребі».

Апостольський нунцій Архиєпископ Вісвалдас Кулбокас долучився до привітань, відзначивши, що, навіть святкуючи ювілей Митрополита в часі війни, складаємо щиру вдячність Богові за дар його життя «Митрополит Ігор добре знає, що в день його народження ми святкуємо не стільки його людську особу, скільки Божу благодать – ту, яка дає нам земне життя, ту, яка дає нам християнське хрещення, ту, яка дає нам покликання до монашого життя і священничого, а згодом – єпископського служіння» – зауважив Архиєпископ Вісвалдас і щиро побажав ювілярові життєвої енергії, мудрості, сили і любові.

Првітав Митрополита і прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Митрополит у свою чергу щиро подякував за сердечні вітання усім, хто долучився до святкування ювілею, знову попросивши про молитовну підтримку.

По завершенні Літургії відбувся святковий обід, а відтак – благодійний концерт Академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії разом зі Заслуженою академічною капелою «Трембіта» та дуетом народних артисток України «Сестри Тельнюк», присвячений ювілеєві та спрямований, зокрема, на збір коштів для благодійних проєктів і підтримки біженців. Опісля пресслужба Львівської Архиєпархії представила фільм «У тихій та невтомній праці» про життєвий шлях Митрополита Ігоря.

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....