«Сьогодні Іван вчить нас, що ми повинні наслідувати Бога», — владика Володимир на Богоявлення

-
Post font size
+

Сьогодні дякуємо Іванові Хрестителю за приготовану дорогу, за ці руки, з яких наш Спаситель прийняв хрещення, розпочав свою місію на землі. Про це сказав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир у своїй проповіді з нагоди свята Богоявлення Господнього, 19 січня 2022 року, під час Божественної Літургії в Архикатедральному Соборі святого Юра. З Архиєреєм співслужили священники Собору.

«В йорданську-богоявленську ніч прагну поділитися з вами кількома роздумами. Життя людини складається з певних етапів, це своєрідна подорож через різні проміжки часу та віку. На кожному етапі життя є свої виклики. Сьогодні святкуємо цей момент, коли Ісус також переходить певний етап життя. Він покидає родину, Назарет, йдучи на Йордан хреститися від Івана, який теж мав свою історію життя. Після тридцяти років біблійного мовчання і внутрішнього приготування Ісус Христос розпочинає проповідувати місію Відкуплення, водночас сам бувши Відкупителем», – зазначив єпископ-помічник.

Проповідник звернув увагу, що євангелист Марко розповідає нам про подію хрещення Ісуса на Йордані. «Початок є вдалий, відкрите небо, з неба лине голос: «Ти Син мій улюблений», в Тобі моє уподобання». Ісус може у всіх випадках своєї діяльності надіятися на Отця Небесного. Це чудовий приклад для кожної людини, особливо молоді, не розчаровуватися у своїх життєвих кроках», – переконаний він.
«Іван був авторитетною особою в народі, мав своїх прихильників, учнів. При найменшому бажанні він міг створити якусь секту. Але він уступає дорогу для Ісуса. Тим самим показує, що не Бог має йти за нами, а ми повинні наслідувати Бога. Він також вчить нас, що означає бути предтечами Бога до людей!» – наголошує Архиєрей.

Відтак владика Володимир зауважив, що ми в ці дні освячуємо воду, беремо її додому.

«Що означає вода?» – запитує проповідник і відповідає: «Вона має різні хімічні складники. Ми вмиваємо нею тіло, вона має лікувальну та життєдайну силу, якщо взяти чисто по-людськи. Освячена вода має також надприродну цілющу силу, скріплює внутрішньо, відганяє спокуси, тобто оберігає людину. Для декого суть свята Богоявлення може полягати в тому, щоби принести з церкви додому якомога більше води, може ще пірнути в оболонку. Цього замало. Це не спрацьовує. Вода не має сили сама з себе, це не є магія, а справа нашої віри і молитви, а ще більше – нашого зв’язку з Богом».

«Коли благословляємо воду, то молимося, просимо Святого Духа, що Він освятив воду, дав їй лікувальну силу для душі і тіла, щоб ми могли нею причащатися. В Біблії вода є також символом достатку і родючості. Як лише на спраглу землю впаде дощ, то вона приносить плоди. Ми є також покликані приносити плоди різного роду, хто скільки зможе (молитви з обряду хрещення)», – додає він.

«Дуже важливо бути закоріненими в Бозі. Християнин є тим, хто названий в ім’я Христа. Може не всім вдається однаково приносити плоди. Це зрозуміло і природно, бо до Бога є стільки доріг, скільки людей. Тому нехай буде благословенна дорога кожного з нас!» – додав Преосвященний Володимир.

Після Божественної Літургії владика Володимир звершив велике водосвяття.

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....